Opcija za postizanje kompromisnog rešenja BG i PR: Milić o podršci Srpskoj listi na izborima na KiM

- To je poziv za podršku političkoj opciji koja će biti kopča između Srba na Kosovu, Srba na severu Kosova, Srba u ostatku Srbije - smatra Milić

  • 31

S obzirom na složenost okolnosti u kojima se održavaju izbori na Kosvu 6. oktobra, poziv za podršku Srpskoj listi nije poziv samo jednoj etničkoj zajednici, smatra direktorka Centra za evroatlantske studije Jelena Milić, već, kako kaže, podrška političkoj opciji čiji je cilj postizanje kompromisnog rešenja Beograda i Prištine, koje bi Srbiju ostavilo na putu evrointegracija.

- To je poziv za podršku političkoj opciji koja će biti kopča između Srba na Kosovu, Srba na severu Kosova, Srba u ostatku Srbije, evropskih integracija Srbije i mirnog rešenja koje može da bude u interesu svih i za sve birače na Kosovu, ali i da Srbiju zadrži na putu evropskih integracija i nastavka demokratizacije - smatra Milić.

Zato, kaže kampanja koalicije "Sloboda" kojom se poziva na promovisanje Kosova kao "najmlađe države na Balkanu i u Evropi" smatra u najmanju je ruku zbunjujućom.

- Kao što mi građani Srbije, koji ne živimo na Kosovu, imamo razumevanja za potrebe Srba koji žive i rade na Kosovu, tako smatram da i oni treba da imaju razumevanja za sve nas koji podržavamo ovu vlast u pokušajima da nađe kompromisno, sveobuhvatno, održivo rešenje, novu formu odnosa između Beograda i Prištine, koja će Srbiju zadržati na evropskom putu - kaže Milić za Tanjug.

- Smanjivanje mogućnosti sadašnjoj vlasti za tako nešto, proglašavanjem Kosova najmlađom državom na Balkanu, ne doprinosi tome - smatra ona.

Jelena Milić Jelena Milić - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Oni koji pričaju da vlast laže narod i slično veoma bezočno lažu narod i koriste ono što je uvek bio problem komplikovanih rešenja kao što je Ahtisarijev plan, što je ogolilo dvoličnost SzS-a i Rade Trajković i njoj sličnih koji ne pripadaju ni zajednici Srba na Kosovu, niti demokratama u ostatku Srbije, već onoj grupaciji koja od ovih složenih i komplikovanih situacija gleda svoje lične ili partijske interese - kaže Milić.

Dodaje da takve opcije ne mogu da ostave Srbiju na putu evropskih integracija, a da bi se Srbija zadržala na putu evrointegracija potrebno je što pre da Beograd i Priština postignu kompromisni sporazum koji mora biti većinski podržan i od građana Kosova, koji mogu da se izjasne na predstojećim izborima, ali, kako kaže, i od ostatka nas u centralnoj Srbiji.

- I mi imamo pravo na našu evropsku budućnost, ona zavisi od mogućnosti ove vlasti da postigne kompromis, a postizanje kompromisa se apsolutno otežava ako vi na način na koji to rade Nemačka, Francuska ili zagovornici toga iz SAD, kažete podržite takvo Kosovo kakvo je sada bez mogućnosti nekog kompromisa za Srbe - to je potpuno apsurdno - ističe ona.

Kaže i da je interesantno što o tome ćuti veliki broj organizacija civilnog društva, koji su navodno za evropsku budućnost Srbije i za jačanje vladavine prava i demokratije.

Kako navodi, ako je neko za jačanje demokratije u Srbiji, onda bi trebalo da poštuje nešto što je očigledno volja većine, a to je podrška sadašnjoj vlasti u pokušaju da naprave kompromisno rešenje koje bi Srbiju zadržalo na evropskom putu, koju drugi politički akteri nemaju.

Milić kaže i da je apsolutno razumljiva potreba da Srbi na Kosovu učestvuju na izborima koje organizuju privremene kosovske institucije i da glasaju shodno svojim interesima, ali da su ovogodišnji izbori na mnogo načina posebni, te je stoga zbunjujuće da predsednici poput Rašića ili Rade Trajković promovišu "najmlađu državu u Evropi".

Navodi i da kao što je za osudu bila oštrina kampanje protiv Olivera Ivanovića, pođednako je za osudu i to što se danas Srpska lista naziva monstruoznom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neša

    2. oktobar 2019 | 09:07

    Samo Milićka ne treba da se meša po pitanju rešenja za Kosovo i Metohiju.

  • azzel

    2. oktobar 2019 | 09:02

    Srbi izadjite u sto vecem broju na glasanje i podrzite Srpsku listu

  • Jana

    2. oktobar 2019 | 12:38

    Srpska lista jedina misli na nas narod i nasu zemlju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA