≫ 

"KFOR igra ključnu ulogu u odvraćanju od ruskog uticaja": Oštar govor šefa Pentagona o Balkanu

Pentagon blisko sarađuje sa partnerima i saveznicima na Balkanu kako bi se pojačale njihove mogućnosti odvraćanja od bilo kakvih zloćudnih aktivnosti, reagovalo na rizike radikalizovanih nasilnih ekstremista i poboljšala njihova sposobnost da doprinesu očuvanju mira u vojnim operacijama širom sveta - rekao je Esper pred Odborom Senata

  • 7

Ruske destabilizujuće aktivnosti do sada nisu uspele da ispune svoje glavne ciljeve u ovom regionu, što najbolje pokazuje i neuspeli državni udar u Crnoj Gori i uspešan zaključak Prespanskog sporazuma u Severnoj Makedoniji, ocenio je američki ministar odbrane Mark Esper.

Šef Pentagona je to kazao 17. jula pred Odborom za oružane snage američkog Senata, gde je pre imenovanja odgovarao na pitanja članova ovog tela o smernicama budućeg rada.

On je krajem jula položio zakletvu, nakon što je Senat 23. jula potvrdio njegov izbor, prenosi RTCG.

Esper je kazao da misija KFOR, u kojoj učestvuju i crnogorski vojnici, "i dalje pruža ključnu sposobnost za odvraćanje od ruskog uticaja koji nastoji da igra na trenutnu i istorijsku nestabilnost u regionu koji se istorijski posmatra kao bure baruta Evrope".

Upitan šta vidi kao glavne izazove na Zapadnom Balkanu i kakva će biti uloga Pentagona u rešavanju tih izazova, Esper je kazao da je "Zapadni Balkan važan za Evropu koja je celovita, slobodna i u miru sa susedima".

- Istorijske tenzije i problemi između balkanskih zemalja zahtevali su, i dalje će zahtevati, da se NATO, bilateralna odbrana i diplomatski odnosi bave ruskom dezinformacijom, koja i dalje prikazuje SAD i NATO u negativnom svetlu, istovremeno podstičući domaći nesklad - rekao je Esper.

Mark Esper Esper - Foto: Tanjug/AP

Za šefa Pentagona najbolji dokaz za to je Crna Gora.

Region Balkana, naveo je on, pod uticajem je migracionih tokova i radikalizacije, što predstavlja izazov za sposobnost pojedinačnih nacija da odgovore na domaćem nivou, istovremeno čuvajući odbrambene obaveze.

- Pentagon blisko sarađuje sa partnerima i saveznicima na Balkanu kako bi se pojačale njihove mogućnosti odvraćanja od bilo kakvih zloćudnih aktivnosti, reagovalo na rizike radikalizovanih nasilnih ekstremista i poboljšala njihova sposobnost da doprinesu očuvanju mira u vojnim operacijama širom sveta - rekao je Esper pred Odborom Senata.

Esper, međutim, nije prvi i jedini predstavnik američke administracije koji je govorio o ruskom uticaju u ovdašnjem regionu.

To je pre izvesnog vremena učinio i Entoni Godfri, budući ambasador SAD u Srbiji, koji je takođe u Senatu, samo pred Odborom za spoljne poslove, bio na saslušanju pred preuzimanje ove funkcije.

- U potpunosti sam svestan ruskog agresivnog ponašanja, malignog uticaja i kampanje dezinformacija širom većeg dela Evrope. Naš tim je bio važan deo američkih napora da se suoče sa tim izazovima - rekao je Godfri, inače doskorašnji zamenik ambasadora SAD u Moskvi.

Takođe, kazao je i da odnosi sa drugim, susednim zemljama sa Srbijom zahtevaju pažnju, i u tom smislu izdvojio Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Hrvatsku.

- Da svim građanima Zapadnog Balkana pružimo stabilniju, sigurniju i prosperitetniju budućnost - kazao je Godfri.

VIDEO: Ekipa Telegrafa u helikopteru KFOR-a iznad Kosova i Metohije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    2. oktobar 2019 | 14:38

    Sve je nama jasno Ratom ste dosli i ratom ce te otici Za to cemo se pobriniti mi...

  • Deda Pera Deda Pera Petar

    2. oktobar 2019 | 17:06

    Nema potrebe niko da nam govori kakve ste nam nepravde ucinili. Od vase politike rezultat je progon i placka srba.

  • nikolas

    2. oktobar 2019 | 17:09

    KAD ONI KOJI SU SRBIMA VADILI ORGANE GOVORE O DEMOKRATIJI MENI SE POVRACA -GADE MI SE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA