Budućnost Srbije je u ujedinjenoj Evropi, nemački ambasador poručio: Računajte na našu podršku

U Nemačkoj se 3. oktobar obeležava kao Dan ujedinjenja, dan kada su se 1990. ujedinile Istočna i Zapadna Nemačka, posle rušenja Berlinskog zida

  • 4
nemačka ambasada, Tomas Šib Foto: Tanjug/Tanja Valic

Nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib priredio je večeras prijem povodom Dana ujedinjenja te zemlje, kome su prisustvovale mnoge zvanice, predstavnici diplomatskog kora, najviši srpski zvaničnici, uključujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić.

- Dozvolite da citiram kancelarku Merkel, koja je rekla da će Evropa biti istinski ujedinjena samo kada sve zemlje na Zapadnom Balkanu postanu članice EU. Budućnost Srbije se nalazi u ujedinjenoj Evropi - rekao je Šib na srpskom jeziku, ističući da Srbija može da računa na podršku Nemačke.

Šib je potom na engleskom jeziku naglasio da na teškom putu ka članstvu u EU, Nemačka ceni dosadašnje napore Srbije i ohrabruje njenu posvećenost tom cilju.

nemačka ambasada, Tomas Šib Nemački ambasador u Beogradu priredio je prijem povodom Dana ujedinjenja te zemlje, kome su prisustvovale mnoge zvanice, predstavnici diplomatskog kora, najviši srpski zvaničnici-Foto: Tanjug/Tanja Valic

On je ukazao na odlične bilateralne odnose Srbije i Nemačke, nedavne susrete najviših zvaničnika i najavio skori dolazak nemačkog ministra ekonomije Petera Altmajera u Srbiju, zajedno sa privrednicima.

Ambasador je podsetio na istorijski značaj pada Berlinskog zida i ujedinjenja Nemačke.

- Svestan sam da su na Zapadnom Balkanu sećanja ljudi na političke događaje pre par decenija različita od onih u Nemačkoj. Kad je Nemačka ponovo ujedinjena, Jugoslavija se raspala i region još uvek živi sa posledicama - rekao je ambasador.

nemačka ambasada, Tomas Šib Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na prijemu u nemačkoj ambasadi-Foto: Tanjug/Tanja Valic

Predsednika Srbije je na svom nalogu na Instagramu čestitao Nemcima Dan ujedinjenja i istakao da je ponosan na srpsko - nemacko prijateljstvo.

U Nemačkoj se 3. oktobar obeležava kao Dan ujedinjenja, dan kada su se 1990. ujedinile Istočna i Zapadna Nemačka, posle rušenja Berlinskog zida.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    2. oktobar 2019 | 21:14

    A pre svega bi hteo da priznamo Kosmet.

  • Milorad Vujicic

    3. oktobar 2019 | 07:27

    Ruske i Kineske vojne baze sa nuklearnim oruzjem i S500 instalirati pod hitno.

  • Milorad Vujicic

    3. oktobar 2019 | 04:33

    Zapad nek povuce nezakonito priznanje kosova,da ocisti od uranijuma Srbiju i RSu,da plati odstetu nanesenu privredi i materijalna dobra da obesteti narod pa cemo onda razgovarati,ovako kako je sada=Ruske i Kineske vojne baze sa nuklearnim oruzjem i S500 instalirati pod hitno preko cele Srbije i dodati supersonicne rakete i PAK 35 .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA