≫ 

Priština želi da budu izabrani Srbi koji ne bi zastupali srpske interese: Dačić pozvao na jedinstvo

- Priština želi da budu izabrani Srbi koji bi bili pod njihovim uticajem, koji bi bili Tačijevi, Haradinajevi ili bilo čiji drugi Srbi - rekao je Dačić

  • 2
Ivica Dacic Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da Priština želi da na predstojećim izborima na KiM budu izabrani oni Srbi koji ne bi zastupali srpske interese, već bi bili pod njihovim uticajem.

On je u ime Vlade Srbije, ali i SPS-a, čiji je predsednik, pozvao sve Srbe na KiM da glasaju za Srpsku listu jer je, kako je rekao, to garancija da će imati istu politiku sa Beogradom i da će na najbolji način braniti nacionalne i državne interese.

- Priština želi da budu izabrani Srbi koji bi bili pod njihovim uticajem, koji bi bili Tačijevi, Haradinajevi ili bilo čiji drugi Srbi, odnosno Srbi koji ne bi zastupali srpske interese. Sa druge strane, srpski narod ima interes da se izaberu istinski predstavnici srpskog naroda bez kojih nije moguće voditi politiku zaštite nacionalnih i državnih interesa - rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je naglasio da Priština koristi razne metode da ostvari svoj cilj, te je tako zabranjen ulazak na KiM srpskim zvaničnicima tokom kampanje, dok je Srbima koji nemaju dokumenta izdata na Kosovu zabranjeno da glasaju.

O VUČIĆEVOM UČEŠĆU NA SAMITU VIŠEGRADSKE GRUPE

Dačić kaže da je veliko priznanje za Srbiju to što je predsednik Aleksandar Vučić pozvan na sastanak Višegradske grupe koji se održava u Pragu i da to pokazuje zainteresovanost V4 ne samo za saradnju sa Zapadnim Balkanom, već pre svega sa Srbijom.

- Višegradsku grupu čine Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska i one imaju zajedničke interese. Kada sam prvi put upoznao premijera Mađarske Viktora Orbana, on mi je rekao da misli da centralna i srednja Evropa, gde podrazumeva i Srbiju, treba više da sarađuju. Mi smo spremni - rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Upitan šta se može očekivati od tog sastanaka po pitanju KiM , ako je poznat stav predsednika Češke Miloša Zemana da će inicirati da se razmatra opcija povlačenja priznanja, Dačić je rekao da su to njegovi dugogodišnji stavovi i da nisu novi.

- Postojale su velike razlike češkog predsednika, parlamenta i vlade po pitanju KiM. Vlada je donela odluku o priznanju Kosova bez odluke parlamenta, pošto parlament nije mogao da izglasa takvu odluku - naglasio je Dačić.

Smatra da je takva inicijativa Zemana za Srbiju dobrodošla, zato što pokazuje da to pitanje nije završeno i zatvoreno i da postoje različita mišljenja unutar evropskih zemalja koje su priznale Kosovo.

- Teško je očekivati da će Vlada Češke doneti takvu odluku - rekao je Dačić i dodao da se može ražgovarati da zemlje koje su priznale Kosovo, dok je dijalog Beograda i Prištine u toku, zamrznu priznanje.

- Bilo bi logično očekivati da Češka suspenduje ili zamrzne svoju odluku kao što je to uradio Egipat, Peru... Ne mora da povlači odluku o priznanju, ako je to za njih teško. To su njihove stvari u koje ne bih ulazio, ali ne vidim da sadašnja češka vlada ima veliki entuzijazam povodom tog pitanja - zaključio je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    3. oktobar 2019 | 12:01

    Svako ko je šurovao i šuruje sa šiptarima ne zastupa srpske interese.

  • Milorad Vujicic

    4. oktobar 2019 | 11:22

    Treba proveriti siptarske dokumente.Koliko ih je doslo iz albanije da glasaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA