Ko je ostao bez kluba, a ko "preleteo" u drugu partiju: Sve promene u Skupštini tokom 4 godine

Tokom poslednje četiri godine došlo je do promena rasporeda političkih opcija, ali i snaga

  • 2

Od vanrednih parlamentarnih izbora 2016. godine, a u susret prolećnim, redovnim, raspored političkih opcija, pa i snaga u Skupštini Srbije se donekle promenio, jer je došlo do pregrupisavanja poslanika, pa su neke stranke ostale bez poslaničkih klubova, neke promenile poslanike, u neke su ušli "preletači", a partije, poput Narodne stranke Vuka Jeremića i Stranke slobode i pravde Dragana Ðilasa, dobile su predstavnike u parlamentu, iako nisu učestvovale na izborima.

Bez poslaničkog kluba su ostali Pokret Dveri, Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija Velje Ilića, kao i Pokret Dosta je bilo koji je imao 16 poslanika, a spao je na tri, koji je, praktično, pretrpeo i najveću "seču".

Od bivših članova tog pokreta formirana je stranka Moderne Srbije, a potom i njen poslanički klub "Stranka moderne Srbije", a nov je i klub Samostalnih poslanika u kome su se našle dve funkionerke Ðilasove novoformirane stranke "Slobode i pravde": Marinika Tepić, koja je u Skupštinu ušla kao članica Lige socijaldemokrata Vojvodine, zatim prešla u Novu stranku zorana Živkovića, kao i Ana Stevanović, nekadašnja poslanica DJB Saše Radulovića.

"Nova Srbija - Pokret za spas Srbije," je takođe novi poslanički klub, u koji su postala potpredsednica Narodne stranke Vuka Jeremića i i funkcionerka Narodne stranke Dijana Vukomanović koja je napustila SPS.

SKUPSTINA SRBIJE Tokom poslednje četiri godine došlo je do promena rasporeda političkih opcija, ali i snaga-Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Skupština Srbije, posle svih ovih promena sada ima 15 poslaničkih klubova, a samostalno deluju 22 poslanika što je dovoljno da se formira još četiri poslanička kluba.

U šest poslaničkih klubova vlasti koje su formirali SNS i stranke u koaliciji nije bilo promena, osim što je Dijana Vukomanović iz SPS otišla u Narodnu stranku Vuka Jeremića.

Kada je reč o opoziciji, Srpska radikalna stranka ima najbrojniji poslanički klub sa 22 poslanika, a Demokratska stranka sa 15 i te dve dve stranke nisu pretrpele veće promene u svojim grupama, jedino je iz DS u "samostalce" prešao Zoran Živković lider Nove stranke koji je bio koalcioni partner demokrata na izborima.

Poslanička grupa SDS, Narodna stranka ima pet članova, šef je Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, a ostali u grupi su članovi stranke Borisa Tadića.

Među poslanicima, koji ne pripadaju poslaničkim klubovima, su i bivši koalicioni partneri sa svojim poslanicima, Boško Obradović i Saša Radulović, koji su imali slogan “Da ovi odu, a da se oni ne vrate”, posle čega se Obradović pridružio Savezu za Srbiju koji uglavnom čine pripadnici bivše vlasti. Tako da većina od 22 “poslanika bez kluba” ne dolazi na sednice.

U “timu samostalnih, a bez kluba” su i poslanici DSS- a i predstavnici Stranke pravde i pomirenja, Muamer Zukorlić i Jahja Fehratović koji učestvuju u plenumskim raspravama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zadnje vreme

    3. oktobar 2019 | 22:46

    Svi preletačevići lepo i luksuzno žive, i lepo su plaćeni da mlate praznu slamu

  • joakim

    4. oktobar 2019 | 21:28

    To nas opet ceka da ce neko dobro naplacivati preletanje iz jedne u drugu partiju.Za Srbiju se interesuju kao za lanjski sneg.Vucicu guraj da ne dodjemo u tu cirkus stuaciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA