≫ 

Višegradska grupa prirodni most jačanja poverenja Srbije i EU

Ona je naglasila da Srbija, ali i Višegradska grupa (Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska) prepoznaju prirodna savezništva i prirodne mostove, a ne iznuđena savezništva

  • 5
Jadranka Joksimovic UGOVOR EIB MIHAJLOVIC Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da su zemlje Višegradske četvorke prirodni most i prirodni saveznik Srbije.

Ona je naglasila da Srbija, ali i Višegradska grupa (Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska) prepoznaju prirodna savezništva i prirodne mostove, a ne iznuđena savezništva.

- Prirodni most za jačanje poverenja Srbije i EU su zemlje Višegradske grupe, koje se sećaju bivše Jugoslavije i Srbije, koja je bila najnaprednija zemlja u ovom delu Evrope - naglasila je Joksimović za RTS.

Kako kaže, Višegradska grupa je dosledan i vrlo glasan zagovornik proširenja EU i ne deluju samo kao članica EU pojedinačno, već su napravili platformu saradnje kroz koju usklađuju svoj nastup vezano za najrazličitija pitanja unutar EU.

Kao primer dobrog zajedničkog nastupa Višegradske grupe (V4) navela je period 2014- 2020. godine, kada se tadašnja Evropska komisija formirala, a kada su te zemlje složno nastupile u zahtevu da se odredi više novca za poljoprivredu unutar EU.

- I uspeli su u tome. Oni se pojedinačno u okviru Višegradske grupe dogovaraju i kada usklade svoje interese, koji nisu do kraja istovetni, onda vrlo vešto pregovaraju i bore se unutar EU - pojasnila je ona.

Naglasila je da Češka predsedava V4 i da je njihov moto predsedavanja "Razborita Evropa", a da je "razumno i odgovorno" ono što je predsednik Aleksandar Vučić juče postavio kao zajedničku liniju interesa, prirodnog prijateljstva i boljeg razumevanja.

- Ako našim građanima treba više poverenja u EU ili nekim zemljama EU više poverenja u Srbiju, hajde da idemo prirodnim mostovima zemalja koje nas razumeju, znaju koliko je komplikovan proces pristupanja jer su one do 2004. godine - kada su postale člance EU, prolazile kroz ovo što mi prolazimo - navela je ona.

Podseća da su zemlje članice Višegradske grupe vrlo glasne i da je predsenik Srbije to "dobro apostrofirao".

- Nekada više vrede nekoliko glasnih i pouzdanih prijatelja nego više tihih dragih poznanika. Ovo je nekoliko, pouzdanih glasnih prijatelja proširenja i evropske budućnosti Srbije - naglasila je ona.

Dodaje da Srbija ne traži prečice za ulazak u EU, već da nudi ono što ima - tržište, pamet, ideje, da je zemlja koja je pokazala da posle svih neuspeha ima kapacitet preporoda.

Govoreći o 2025. godini kao mogućoj godini ulaska Srbije u EU, ona je podsetila da je u februaru prošle godine stigla "kredibilna strategija proširenja" i da je nju tadašnji predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker doneo u Srbiju i da je prvi put tada pomenuta ta godina kao mogućnost ulaska Srbije i Crne Gore u EU.

- To je nasleđe koje je dato novoj Evropskoj komisiji i novoj predsednici Ursuli fon der Lajen koja je potvrdila ovu kredibilnu strategiju kada je rekla da nema celovite Evrope bez Zapadnog Balkane u njenom prvom obraćanju Evropskom parlamentu - pojasnila je ona.

POJAČANO INTERESOVANJE SAD ZA DIJALOG, FORMAT OSTAJE ISTI

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da to što je predsednik SAD Donald Tramp imenovao Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, pokazuje njegovo pojačano interesovanje za rešenje kosovskog pitanja.

Ona je, za RTS, naglasila da format pregovora ipak ostaje isti i da će se voditi dijalog u okviru Evropske unije.

- Videćemo šta će to imenovanje doneti kao dodatu vrednost procesu. Ono što je bitno da format ostaje isti, vode se dijalog uz posredstvo EU - naglasila je ona.

Podseća da je Grenel ambasador SAD u Berlinu i da pretpostavlja da je do sada imao dobar uvid u dijalog.

- Radi se o ozbiljnom čoveku. Ovo pokazuje da je interesovanje SAD-a pojačano, ali da se format ne menja - zaključila je ona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    4. oktobar 2019 | 11:09

    Raditi svoj posao i nemisliti na narod su dve stvari.Prvo bi trebalo misliti na narod i onda bi trebala ostati bez posla jer Srbiji stvarno netreba robija nego sloboda rada sa dobronamjernim a to sigurno nece naci u EUji.

  • PRC

    4. oktobar 2019 | 11:56

    A ko je pitao narod da li želi u EU? Nego ste našli način da mlatite praznu slamu za dobru lovu.

  • nikolas

    4. oktobar 2019 | 10:37

    I JOS UVEK NIKO NEMA HRABROSTI DA KAZE NARODU U SRBIJE DA EVENTUALNOG PROSIRENJA EU NECE BITI DO 2028 GODINE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA