≫ 

Šta će se sve naći na stolu pred Vučićem i Erdoganom? Turski ambasador o detaljima posete

Erdogan će doputovati u ponedeljak, a tokom dva dana planiran je veoma intenzivan i politički i ekonomski dijalog na vrhu

  • 51

Turska želi stabilnost na Balkanu, jer je stabilnost preduslov za razvoj ekonomske saradnje, a ekonomska saradnja vodi smanjenju političkih tenzija, ističe ambasador Turske u Srbiji Tandžu Bilgič uoči posete predsednika Turske Tajipa Redžepa Erdogana Srbiji, 7. i 8. oktobra.

Erdogan će doputovati u ponedeljak, a tokom dva dana planiran je veoma intenzivan i politički i ekonomski dijalog na vrhu, biće održana druga sednica Visokog saveta za saradnju dve zemlje, a predviđeni su i trilateralni razgovori, uz učešće bošnjačkog člana Predsedništva BiH Komšića.

Ambasador Turske ističe da će sa Erdoganom u Srbiju doputovati i 150 turskih biznismena, koji žele da se upoznaju sa mogućnostima za ulaganje.

Najavio je da će tokom posete Erdogana Srbiji biti otvoreno pet turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju jedne fabrike.

ambasador Turske u Srbiji Tandžu Bilgić Ambasador Turske u Srbiji Tandžu Bilgič-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ocenio je da bilateralni odnosi Srbije i Turske dobro napreduju i podseća da su još pre osam godina turske investicije u Sbriju iznosile svega miliona evra, a danas su dostigle 200 miliona evra.

- Od 2017. smo obavili veliki posao i uspeli da ostvarimo značajnu ekonomsku saradnju - kaže Bilgič, podsećajući na prethodnu posetu Erdogana Srbiji, 2017. godine.

On u tom kontekstu insistira na značaju stabilnosti u regionu.

- Kada imamo stabilnost, onda imamo odlične mogućnosti za poslovanje. Najvažniji zadatak je da zemlje regiona uklone sve prepreke za poslovanje. Sve dok imamo dobre, ekonomske odnose, političke tenzije padaju - rekao je Bilgič.

Prema njegovim rečima kada postoji stabilnost kako u regionu, tako i odnosima među zemljama privrede mogu da napreduju, a Turska i Srbija su mnogo uradile na ovom polju u protekle dve godine.

Aleksandar Vucic, Tajip Erdogan, konferencija Foto: Tanjug/Zoran Zestic

- Pre dve godine trgovinska razmena naše dve zemlje iznosila je 800 miliona evra, a sada je na 1,3 milijardi, što je povećanje od 40 odsto. To je bilo moguće samo što nije bilo tenzija u odnosima između dve zemlje - rekao je on i dodao da je neophodno da se dve zemlje fokusiraju na dalje projekte.

- Ove godine obeležavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i raduje me što možemo da saopštimo da smo u poslednje dve godine obavili dobar posao i uveren sam da ćemo nastaviti uspešnu saradnju sa Srbijom - rekao je on.

Turska je balkanska zemlja, deo balkanske zajednice i odlično razume zemlje ovog regiona, dodao je on ukazujući i da broj turskih turista u Srbiji, kao i srpskih u Turskoj neprestano raste.

- Pošto smo balkanska zemlja, želimo da trgujemo sa regionom i pomognemo u uspostavljanju stabilnosti - naglasio je Bilgič.

Ukazao je da će predsednici Turske i Srbije razgovarati o daljim mogućnostima za ulaganje i o novim projektima.

Delegacije Srbije i Turske Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Kada je predsednik Erdogan pre dve godine posetio Srbiju, po prvi put je razgovarano o auto-putu Beograd-Sarajevo i sada ćemo početi sa njegovom izgradnjom. To pokazuje da se saradnja odlično razvija. Ali, to nije dovoljno, jer je potencijal Turske veliki, koliko i Srbije. Želimo da iskoristimo ovu posetu za pokretanje daljih projekata. Uveren sam da će predsednici razgovarati o novim projektima. Radićemo tako i na putu Novi Pazar-Tutin - objasnio je on.

Bilgič je ukazao I na aktivnosti turske agencije za saradnju (TIKA) navodeći da je ona pomogla projekat obnove Golubačke tvrđave, koja je važna za privlačenje turista.

- Ima tu još projekata koje Turska sprovodi preko TIKA, a pomaže i u otvaranju novih radnih mesta, preko fabrika koje otvaraju turske firme - ukazuje turski diplomata.

Predsednik Erdogan, tokom posete, kako kaže, potvrdiće iskrenost turskih namera na delu, kroz zajedničke projekte.

- Mi smo puno učinili u poslednje dve godine. Prijateljstvo među narodima je bitno. Želimo da dalje poboljšamo odnose kroz ekonomsku saradnju - objasnio je on.

Bilgič je podsetio na istorijske veze, zajedničku kulturu, puno turcizama u srpskom jeziku, kao i više zajedničkih istorijskih ličnosti, kao što je Mehmed Paša Sokolović, koji povezuju dve zemlje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nevena

    5. oktobar 2019 | 17:15

    Mozda im Salko i Acika budu kao neki koktel APERITIV jer oboje imaju isto misljenje da zapadne drzave cine citav svijet ?!! Mislim nadat je se.... mada sa Turskom i Turcima se nikada ne zna ...

  • Sasa

    5. oktobar 2019 | 19:32

    Realno nikad bolji odnosi izmedju nase dve drzave, verujem da ce ova poseta biti samo vetar u ledja za jos bolju saradnju u buducnosti.

  • Gaga

    5. oktobar 2019 | 18:34

    Srbiji puno znači podrška Turske u ovim turbolentnim vremenima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA