≫ 

Izbori na KiM: Srpska lista slavi osvojenih 10 mandata, među Albancima pobedio Kurti

Sve o izborima na Kosovu na jednom mestu

Na Kosovu i Metohiji danas su održani vanredni parlamentarni izbori, na kojima je 1,9 miliona glasača sa pravom glasa moglo da bira predstavnike u parlamentu privremenih pokrajinskih institucija. Birališta su zatvorena u 19 sati.

Glasalo se za 120 poslaničkih mesta u kosovskoj skupštini, od čega je ukupno 20 zagarantovano manjinama na KiM, a od tog broja 10 pripada predstavnicima Srba.

00:43 - Prebrojano više od 90 posto glasova

Rezultati Centralne izborne komisje Kosova nakon prebrojanih 92,85 posto glasova:

Pokret Samoopredeljenje - 25,85 posto

Demokratski savez Kosova - 24,95 posto

Demokratska partija Kosova – 21,28

Koalicija Alijansa za budućnost Kosova - Socijal demokratska partija – 11,58 posto

Srpska lista – 6,27 posto

Ostali politički subjekti – 10,17 posto

Nevažeći listići – 4,93 posto

Kosovo izbori glasanje Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

00:25 - Kurti proglasio pobedu Samoopredeljenja

- Ja, kao predsednik ovog pokreta proglašavam pobedu Pokreta Samoopredeljenje - izjavio je Aljbin Kurti u obraćanju medijima u Prištini.

23:54 -  Pregledano 80 posto glasova, Samoopredeljenje na prvom mestu

Na osnovu 80,57 posto pregledanih glasačkih listića, Centralna izborna komisija Kosova je objavila sledeće rezultate prevremenih parlamentarnih izbora:

Pokret Samoopredeljenje – 26 posto

Demokratski savez Kosova – 25,03 posto

Demokratska partija Kosova - 21,17 posto

Koalicija Alijansa za budućnost Kosova - Socijal demokratska partija – 11,63 posto

Srpska lista - 5,96 posto

Ostali subjekti – 10,21 posto

Nevažećih listića - 3,74

23:07 - Kosovska policija u izbornom danu privela 29 osoba

Kosovska policija saopštila je večeras da je u izbornom danu privela ukupno 29 osoba i da su 23 zadržane u pritvoru. Operativni plan u vezi sa obezbeđivanjem izbora uspešno je realizovan, navode iz Kosovske policije.

- Kosovska policija uspešno je sprovela operativni plan za nesmetano odvijanje izbornog procesa, čiji je cilj obezbeđivanje sigurnosti kao i održavanje reda, mira i javne bezbednosti na Kosovu pre i posle izbornog procesa.

Deo policijskog plana bio je pokretanje i krivično gonjenje bilo kojeg dela protiv prava glasa i preduzimanje svih proceduralnih odnosno krivičnih radnji protiv prekršilaca zakona -navodi se u policijskom saopštenju.

Pozivajući se na službene informacije, identifikovano je više slučajeva različite prirode koji su rezultirali hapšenjem 29 lica, a dela koja su prekršili odnose se na slučajeve izbornog postupka, od kojih su 23 osobe pritvorene po odluci nadležnih tužilaca, precizira se u saopštenju Kosovske policije.

23:02 - Kadri Veselji: Demokratska partija Kosova odlazi u opoziciju

Predednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji izjavio je na konferenciji za novinare da je ova partija radila mnogo kako bi dobila izbore, ali da nije uspela u tome.

- Građani su dali svoju konačnu reč i mi je prihvatamo. Demokratska partija Kosova prelazi u opoziciju, ali ćemo nastaviti da služimo narodu i državi - poručio je Veselji na konferenciji za novinare.

Ova partija bila je na deo vlasti na Kosovu od 2007. godine.

Kadri Veselji Veselji - Foto: Printskrin/Kosovopress

22:44 - CIK: Obrađeno 70 posto, Samoopredeljenje vodi

Na osnovu 70,40 posto pregledanih glasačkih listića, Centralna izborna komisija Kosova je objavila sledeće rezultate prevremenih parlamentarnih izbora:

Pokret Samoopredeljenje – 26 posto

Demokratski savez Kosova – 25,35 posto

Demokratska partija Kosova - 21,59 posto

Koalicija Alijansa za budućnost Kosova - Socijal demokratska partija – 11,77 posto

Koalicija Socijaldemokratska inicijativa – Nova alijansa za Kosovo i Partija pravde - 5,28 posto

Srpska lista - 5,43 posto

Ostali subjekti - 9,86 posto

Nevažećih listića - 3,78

22:41 - Institut PIPOS i RTK: Pobednik izbora je Samoopredeljenje

Institut za studije javnosti (PIPOS) i Radio televizija Kosova objavili su da je na osnovu rezultata izlazne ankete pobednik današnjih prevremenih parlamentarnih izbora Samoopredeljenje sa 28,1 odsto glasova.

Na drugom mestu je Demokratski savez Kosova sa 27,9 odsto i Demokratska partija Kosova sa 25,8 odsto.

Prethodno je prištinska televizija Klan Kosova objavila rezultate današnjih izbora na osnovu izlazne ankete prema kojima prva dva mesta dele Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje sa po 30 odsto glasova.

Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova sa 22,28 odsto glasova, sledi koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Kosova sa 10,58 odsto glasova.

Prema rezultatima te izlazne ankete koalicija Socijaldemokratska inicijativa Kosova, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde nisu prošli izborni prag, dobili su svega 4,41 odsto.

DSK i Samoopredeljenje prema tim rezultatima dobiće po 32 poslanička mesta, DPK 24, ABK-SDPK 11 poslaničkih mesta.

Marža moguće greške iznosi jedan odsto.

22:13 - Obrađeno 60 posto glasova: Samoopredeljenje vodi

Centralna izborna komisija Kosova objavila je rezultate na osnovu 60,27 posto obrađenih glasačkih listića:

Pokret Samoopredeljenje - 25,46 posto

Demokratski savez Kosova - 25,38 posto

Demokratska partija Kosova - 21,74 posto

Koalicija Alijansa za budućnost Kosova - Socijal demokratska partija - 12,17 posto

Koalicija Socijaldemokratska inicijativa – Nova alijansa za Kosovo i Partija pravde - 5,28 posto

Srpska lista - 5,20 posto

Ostali subjekti - 9,96 posto

Nevažećih listića - 3,81

22:04 - Slavlje Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici

Posle ubedljivog rezultata na vanrednim izborima pokrajini, zvaničnici Srpske liste su se obratili medijima.

- Proglašavam pobedu srpskog jedinstva, proglašavam pobedu srpske sloge - rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na trgu u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Nakon njegovog obraćanja počelo je slavlje u Kosovskoj Mitrovici.

22:01 - Dačić: Pobeda srpskog naroda na KiM

Prvi potpredsednik vlade i lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je da je danas pobedio srpski narod na Kosovu i Metohiji, glasajući masovno za Srpsku listu.

- I pored ogromnih pritisaka i zabrana od strane Prištine, Srbi na Kosovu i Metohiji su glasali za Srbiju, za jedinstvo sa svojom državom Srbijom i svojim rukovodstvom, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i Vladom Srbije - rekao je Dačić Tanjugu.

On je naglasio da je ovo "debakl lažne albanske drzave i dela međunarodne zajednice, koji su hteli svoje Srbe na Kosovu".

- Dobili su snažan i jedinstven odgovor srpskog naroda - kazao je Dačić.

21:56 - 10 mandata Srpskoj listi

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je Srpska lista na parlamentarnim izborima ostvarila najubedljiviju pobedu u svojoj istoriji sa 98,07 odsto glasova i osvojila svih 10 mandata u parlamentu u Prištini.

 
 
 
View this post on Instagram
"Poštovani građani Srbije posle mnogo pritisaka, želim da vas obavestim da su izborni rezultati i za mene neočekivani, ovo mi je jedna od najdražih pobeda jer je ostvarena u najtežim uslovima. Posebno sam srećan jer je Srpska lista odnela ubedljivu pobedu! Da ne bude da sam samo govorio o Kosovskoj Mitrovici, tom junačkom mestu, u svim mestima, gde su Srbi izlazili, Srpska lista je dobila više od 90 odsto glasova. Želim da izrazim ogromnu zahvalnost svim Srbima, pokazali su jedinstvo, da mogu snažno da brane interese Srbije u kosovskom parlamentu, pokazali su ljubav prema svojoj otadžbini Srbiji, to je nešto što niko ne može da im oduzme. Ne možete da uništite ljubav prema Srbiji. Ovo je za nas ogromna obaveza, moraćemo da radimo još više, ali je i jasan signal da su Srbi jaki, čvrsti, jedinstveni da čuvaju svoje ime i srpsko prezime. Hvala na ogromnoj pobedi. " - Obraćanje javnosti predsednika Vučića povodom rezultata izbora održanih na KiM.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

21:47 - Mitrovčani se okupljaju kod spomenika knezu Lazaru

Građani severnog dela Kosovske Mitrovice počeli su da se okupljaju ispred sedišta SNS, kod spomenika knezu Lazaru, gde čekaju objavljivanje rezultata vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji i obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na licu mesta je mnogo reporterskih ekipa domaćih i inostranih medijskih kuća, koje su "okupirale" severnu Mitrovicu zbog izveštavanja sa današnjeg glasanja.

Na ulicama je vidno prisustvo pripadnika kosovske policije, koji su zaduženi za bezbednost.

21:38 - Predsednik Vučić se obraća naciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se večeras naciji povodom ishoda izbora na Kosovu i Metohiji. Njegovo obraćanje možete uživo da pratite na našem portalu.

21:30 - CIK: Obrađeno 37,77 posto glasova, vodi DSK, Samoopredeljenje na drugom mestu

Na osnovu 37,77 posto pristiglih glasačkih listića, lista Demokratski savez Kosova (DSK) ima najviše glasova sa 25,18 posto, navodi se na sajtu Centralne izborne komisije Kosova, koja iz minuta u minut objavljuje rezultate.

Na drugom mestu je pokret Samoopredeljenje sa 23,62 posto, a sledi Demokratska partija Kosova (DPK) sa 22,69 posto.

Na četvrtom mestu je koalicija Alijansa za buduchnost Kosova - Socijal demokratska partija (AAK-PSD) koja za sada ima 13,03 posto.

Srpska lista je osvojila 5,48 procenata.

Ostali politički subjekti imaju 9,99 posto.

Procenat nevažećih listića je 3,92 odsto.

Kosovo izbori glasanje Brojanje glasova - Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

21:09 - Srpska lista osvojila 10 mandata

Prema nezvaničnim informacijama, Srpska lista je na izborima na KiM osvojila svih 10 mesta u parlamentu privremenih pokrajinskih institucija, koja su predviđena za predstavnike Srba.

21:03 - Američki ambasador zadovoljan izlaznošću građana

Ambasador SAD u Prištini, Filip Kosnet, zadovoljan je, kako kaže, velikim brojem građana Kosova koji su danas izašli na birališta I iskoristili svoje biračko pravo.

- Kakav divan dan - srećan sam što vidim toliko vas koji ste glasali - to dokazuje vašu čvrstu posvećenost budućnosti Kosova. Kosovo je vaš dom - napisao je Kosnet na svom tviter nalogu.

Prema podacima Centralne izborne komisije na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima izašlo je oko 30.000 građana više u odnosu na prethodne, koji su održani 2017.

20:44 - Samoopredeljenje "slavi pobedu"

Pokret Samoopredeljenje je već počeo da, kako su rekli predsatvnici pokreta, „slave pobedu“.

Na osnovu informacija kojima raspolašu od komesara i posmatrača, kažu da su oni pobednici.

Nekoliko stotine simpatizera pokreta su se već okupili ispred sedišta te partije u Prištini gde su počeli da slave uzvikujući ime predsednika te partije Aljbina Kurtija.

20:40 - Obrađeno 36,9 posto: Vodi Demokratski savez Kosova

Prema preliminarnim podacima koje je objavila Centralna izborna komisija Kosova, na osnovu 13,43 posto obrađenih glasačkih listića, najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima za sada ima Demokratski savez Kosova (LDK) sa 21,58 posto glasova.

Sledi Demokratska partija Kosova (PDK) sa 21,20 posto, te pokret Samoopredeljenje sa 17,71 posto.

Srpska lista (SL) ima 14,95 posto glasova, a Kosovska koalicija AAK-PSD 12,58 posto.

20:21 - Tri stranke proglasile pobedu

DSK Ise Mustafe je sat vremena od zatvaranja biračkih mesta proglasio pobedu na izborima.

Malo pre ove stranke, to je učinila DPK Kadrija Veseljija, dok je Pokret "Samoopredeljenje" naveo da su upravo oni pobednic izbora, ali da će sačekati zanične rezultate.

20:17 - Vučić će se večeras obratiti naciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se večeras naciji povodom ishoda izbora na Kosovu i Metohiji.

Vučić će se, kako saznajemo, obratiti iz Palate Srbija u 21:30 časova.

20:07 - Demokratski savez Kosova: Mi smo pobednici

Ljutfi Haziri, potpredsednik Demokratskog saveza Kosova saopštio je na konferenciji za novinare da je ta partija pobednička partija na ovim izborima.

Priznao je da je razlika sa pokretom Samoopredeljenje veoma mala.

Ljutfi Haziri, LDK, DSK Ljutfi Haziri - Foto: Printskrin/Kosovopress

20:06 - DPK: Bićemo prvi u većini opština

Demokratska partija Kosova (DPK) je na konferenciji za medije nakon zatvaranja biračkih centara izborni proces ocenila dobrim.

Pozvali su izborne komesare da nastave sa radom u procesu prebrojavanja glasova.

Abeljard Tahiri iz te partije je kazao da će ova partija biti prva u većini opština na Kosovu, ali da očekuje jednu "manju pobedu od kako je obično bilo, nešto što će se potvrditi kada se budu izbrojali i poslednji glasovi".

Abeljard Tahiri, PDK, DPK Tahiri - Foto: Printskrin/Kosovopress

19:57 - Na severu KiM do 19.00 glasalo 49,7 odsto birača

Na parlamentarne izbore na severu Kosova i Metohije, do 19 časova, prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije u Prištini, prikupljenih sa 92 odsto biračkih mesta, izašlo je 49,7 odsto birača.

U severnom delu Kosovske Mitrovice glasalo je do 19 sati 9.654 birača, odnosno 43 odsto upisanih u birački spisak.

Kako je objavio CIK, u Leposaviću je glasalo 7.846 građana (46,84 odsto), u Zvečanu 4.755 (51,63 odsto), u Zubinom Potoku 4.624 (57,31 odsto).

U šest srpskih opština južno od Ibra prosečna izlasnost je bila 49,98 odsto.

U Opštini Gračanica je glasalo 8.563 birača (44,82 odsto), u Štrpcu 4.435 (54,13 odsto), Partešu 2.215 (45,96 odsto), Klokotu 1.998 (51,91 odsto), Ranilugu 2.892 (51,2 odsto) i Novom Brdu 5.058 birača (51,86 odsto).

CIK je objavio da je, do 19 sati, na celom Kosovu i Metohiji na izbore izašlo 784.133 biraca, odnosno 44,12 odsto birača.

Najviše birača bilo je u Obiliću - 60,1 odsto, sledi Zubin Potok sa 57,31 odsto i Priština sa 56,88 odsto.

Prema ovim podacima najmanje građana je glasalo u Opštini Dragaš - 32,82 odsto upisanih birača.

Valjdete Daka, CIK Kosova Valjdete Daka, predsednica CIK-a - Foto: Printskrin/Kosovopress

19:54 - Haradinaj: Građani pokazali političku zrelost

Kandidat za premijera ispred koalicije Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Ramuš Haradinaj izjavio je na konferenciji za novinare da je izborni proces protekao pravilno i bez većih problema.

On je dodao da su građani pokazali političku zrelost.

- Potvrđeno je da je mandat siguran kada se vrati narodu, naročito u trenucima političkih pritisaka - kazao je Haradinaj koji je do sada bio na funkciji premijera tzv. Kosova.

19:48 - Odziv 44 odsto

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) objavila je večeras preliminarne podatke o izlaznosti po kojima je na vanrednim izborima danas glasalo 44 odsto građana sa pravom glasa, a većina birališta zatvorena je u 19 časova.

Najveća izlaznost zabeležena je u Obiliću - oko 60 odsto, Zubinom Potoku - 57 odsto i Prištini- 56 posto.

U severnom delu Kosovske Mitrovice na glasanje je izašlo 45 odsto upisanih u birački spisak, a u kužnom delu 42 osto.

Kosovo izbori glasanje Brojanje glasova - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

19:40 - Egzit pul RTK i PIPOS: Kurti prvi, DSK drugi

Prema prvim izbornima anketama Egzit pula RTK i Prištinskog instituta PIPOS, najviše glasova je osvojio Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija - 28,1 odsto, sledi Demokratski savez Kosova (27,9 odsto), dok je treća Demokratska partija Kosova sa 25,8 odsto.

Koalicija Alijansa za budućnost Kosova (AZBK) i Socijaldemokratska partija osvojila je 12,3 odsto glasova, dok je Koalicija Socialdemokratska inicijativa, Alijansa za novo Kosovo i Partija pravde osvojila 5,8 odsto, navodi RTK.

Šef ovog instituta Fisnik Haljimi objasnio je ranije da je Exit pul primenio tehniku brzog merenja rezultata, koja se sprovodi dnevnim intervjuima, a institut ih obavlja odmah nakon što građani ispune svoju obavezu na biračkim mestima.

- Ova tehnika je veoma precizna, ali ima svojih nedostataka i treba je uzimati sa malom dozom rezerve. Mi kao PIPOS smo se potrudisli da margina greške bude minimalna i da rezultat bude sličan sa onim nakon prebrojavanja glasova - naglasio je Haljimi.

19:26 - Klan Kosova: Vode DSK i Samoopredeljenje

Prema izlaznoj anketi koju je sproveo Klan Kosova, na izborima su ostvareni sledeći rezultati:

1. DSK i Samoopredeljenje 30%

2. DPK sa 22,28%

3. ABK-PSD sa 10,58%

4. Inicijativa - ABK sa 4,41%

5. Ostalo: 2.20%

19:21 - Veća izlaznost do 17 sati nego 2017. godine

Prema podacima koalicije nevladinih organizacija "Demokratija na delu", do 17 sati je glasalo oko 38 odsto upisanih birača.

Ismet Krieziu iz DnD-a rekao je na konferenciji za novinare da je to značajno povećanje u odnosu na prethodne izbore, posebno one parlamentarne izbore 2017. godine.

19:18 - Prosedura za brojanje glasova

Prema proceduri sledi brojanje glasova na biračkim mestima, sačinjavaju se zapisnici, a zatim će izborni materijal biti upućen u Kosovo Polje u Sabirni centar CIK-a.

Oko biračkih centara u severnom delu Kosovske Mitrovice u ovim trenucima pojačano je prisustvo policije KPS, kao i patrola KFOR-a.

19:15 - Đurić: Srpske sredine prve po izlaznosti

Direktor Kancelarije za KiM marko Ðurić izjavio je večeras da su srpske sredine na Kosovu i Metohiji apsolutno prve po izlaznosti, kao i da je u odnosu na 2017. godinu izašlo hiljade birača više.

On je za televiziju Pink rekao da su Srbi izašli mnogo masovnije od Albanaca, uprkos raznim ometanjima.

- Srpska lista i Srbija mogu da budu ponosni na snagu i hrabrost našeg naroda koji se bori u teškim uslovima. Na razne načine su ometani. Sve je bilo i još uvek je protiv nas - rekao je Ðurić.

Kako je rekao albanska strana je uradila sve da "Srbiji iseče krila".

- Zato je tolika kampanja protiv Srpske liste i zato je Vučić u svim medijima glavni protivnik i u njihovim kampanjama. svi su o njemu pričali u kampanjama, ali srpski narod je pokazao snagu - rekao je Ðurić.

On je pozvao sve da do kraja glasanja izađu na birališta dodajući da će o rezultatima govoriti tek kada bude imao sve podatke.

Marko Đurić Đurić - FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

19:00 - Zatvorena birališta: Očekuju se prve izlazne ankete

U 19 sati zatvoreno je svih 895 biračkih centara na kojima je svoje biračko pravo moglo da iskoristi 1,9 miliona glasača.

Sledeća konferencija za novinare CIK, na kojoj će biti saopštena nova izlaznost, je u 19:30 časova, a preliminarni rezultati očekuju se ubrzo posle zatvaranja biračkih mesta.

18:45 - Tužioci zabeležili 16 slučaja kršenja izbornog procesa

Nacionalna koordinatorka za izbore Ljaura Pulja saopštila je da je tokom izbornog procesa evidentirano 16 slučajeva sa neregularnostima u kojima je 20 osoba privedeno.

U regionu Prizrena, zabeleženo je 5 slučajeva krivičnog dela „povreda tajnosti glasanja“.

U regionu Peći, privedene su dve osobe koje su osumnjičene za krivično delo „zloupotreba glasačkog prava“.

U regionu Đakovice zabeleženo je pet slučajeva opstrukcije izbornog procesa. Šest osoba je umešano u ove slučajeve, od čega je 5 privedeno, a za jednom osobom se traga.

U regionu Gnjilana jedna osoba je privedena zbog krivičnog dela „ometanje ostvarivanja prava glasa“.

U regionu Mitrovice, zabeležena su dva slučaja zbog kojih je privedeno 5 osoba. Dve osobe terete se za „zloupotrebu službenog položaja“, a tri za „opstrukciju glasačkog procesa“.

Zbog „opstrukcije glasačkog procesa“ privedena je i jedna osoba u Uroševcu.

Ovo je prvi put da proces glasanja širom Kosova prati 100 tužilaca i 15 sudija.

18:34 - Prizren: Privedeni zbog fotografisanja glasačkog listića

Policija je u Prizrenu privela sedam lica zbog toga što su fotografisali svoj glasački listić.

Protiv njih petoro određen je pritvor od 48 časova i pokrenut slučaj "ugrožavanja tajnosti glasanja".

Druga dvojica oslobođena su po redovnoj proceduri.

18:30 - Privedene dve osobe u Đakovici

Tužiteljka Mane Sulja potvrdila je za televiziju T7 da su dve osobe uhapšene u Đakovici zbog kršenja izbornih pravila.

- Jedna osoba je uhapšena zbog fotografisanja glasačkog listića, dok je u drugom slučaju u pitanju napad. To se desilo oko 18 časova - rekla je Sulja.

18:17 - Priština: Nestali listići na pojedinim biračkim mestima

Na pojedinim biračkim mestima u Prištini danas je nestalo glasačkih listića, a Centralna izborna komisija će tim glasačkim mestima dostavila dopunski materijal, prenosi KTV.

Kako se navodi, na biračkom mestu u školi "Dardanija" u Prištini ponestalo je glasačkih listića i koverata za uslovno glasanje i čeka se dopunski materijal iz CIK-a.

Slična situacija se dogodila i na izbornom mestu u školi ''''Faik Konic'''' u Prištini.

Kako prenosi KTV, u tom izbornom centru je samo na jednom biračkom mestu uslovno glasalo 220 građana.

U CIK-u su, dodaje se, naveli da poseduju dovoljno materijala i da će ga poslati gde je potrebno.

17:10 - Direktor policije i ambasadori Francuske i Nemačke posetili severni deo Kosovske Mitrovice

Kosovska policija saopštila je da su direktor policije Rešat Ćaljaj i nemački i francuski ambasadori na Kosovu Kristijan Held i Mari-Kristin Butel posetili sever Kosova.

Ćaljaj je, navodi Kosovska policija u postu na Fejsbuk stranici, obišao policajce u severnom delu Kosovske Mitrovice i upoznao se sa sprovođenjem operativnog plana na dan izbora.

Ćaljaj je takođe, u pratnji ambasadora, obišao jedan od izbornih centara u Severnoj Mitrovici.

17:37 - Mobilizacija glasača u južnom delu Kosovske Mitrovice

Dva sata pred zatvaranje birališta, u južnom delu Kosovske Mitrovice, kako javljaju prištinski mediji, vidljivi su „priliv i mobilizacija“ građana.

- Brojna vozila na ulicama, veliki priliv građana i mobilizacija primećeni su u Mitrovici i to za dva kandidata za premijera Kadrija Veseljija i Vjosu Osmani - piše Lajmi.

Sa druge strane, isti portal navodi da „nisu primećene neregularnosti“.

17:09 - Pritvor za dvojicu privedenih

Dvojici privedenih Srba u biračkom centru O.Š.” Sveti Sava”, osumnjičenima za zloupotrebu službene dužnosti tokom izbornog procesa određen je pritvor od 24 časa, rekao je za Radio Kosovsku Mitrovicu njihov avokat Miloš Delević.

Prema njegovim rečima “oni su dozvolili glasanje licu sa potvrdom da je predao za ličnu kartu koju izdaju kosovske institucije, a da se sa tim složilo osam članova biračkog odbora, od kojih 4 srpske i 4 albanske nacionalnosti”.

- S obzirom da na potvrdi nema slike, zatražen je dokument sa fotografijom kako bi lice bilo identifikovano. Pokazao je srpsku ličnu kartu, što je neko videvši prijavio policiji - rekao je Delević.

Pritvoreni V.T. i Ž.U. nalaze se u pritvorskoj jedinici u Leposaviću.

16:56 - Bilt: Rešavanje regionalnih pitanja posle izbora na KiM

Bivši premijier i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt izrazio je, povodom današnjih vanrednih izbora na Kosovu i Metohiji, nadu da će nova vlada u Prištini pomoći rešavanju regionalnih pitanja.

- Danas glasači na Kosovu izalaze na birališta da izaberu novi saziv parlamenta. Pošto bude izabrana nova vlada, nadamo se da ćemo moći da rešimo otvorena pitanja u regionu - napisao je Bilt na svom Tviter nalogu.

Bilt, koji je bio i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, važi za dobrog poznavaoca prilika na Zapadnom Balkanu.

16:47 - CIK: U srpskim sredinama najveća izlaznost

Centralna izborna komisija objavila je izlaznost birača do 15 časova po opštinama, a po tim podacima najveća izlaznost je u srpskim sredinama.

Tako je u Štrpcu do 15 časova glasalo 42,64 odsto od upisanih, odnosno 5.071 glasač, u Zvečanu je glasalo 3.623 ili 39,34 odsto od upisanih, u Leposaviću je izlaznost bila 37,69, Zubinom Potoku 37,51, dok je u Severnoj Mitrovici izašlo 33,43 odsto birača sa pravom glasa.

I u ostalim opštinama sa srpskom većinom je zabeležena veća izlaznost birača, Novom Brdu 3.886 upisanih ili 39,84 odsto, Gračanici 34,80, Ranilugu 35,75, Partešu 31,85, Klokotu 33,67 odsto.

U Prištini je do 15 časova glasalo 72.080 upisanih birača ili 36,86 odsto građana sa pravom glasa.

Sledeća konferencija za novinare CIK, na kojoj će biti saopštena nova izlaznost, je u 19:30 časova, a preliminarni rezultati očekuju se ubrzo posle zatvaranja biračkih mesta.

16:41 - CIK: Do 15 časova glasalo blizu 30 odsto upisanih glasača

Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka saopštila je da je do 15 časova na osnovu informacija sa 98 odsto glasačkih mesta na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu glasalo 554.750 ili 29,46 odsto upisanih glasača, što je za dva odsto više u odnosu na prethodne izbore 2017 godine.

Daka je na trećoj današnjoj konferenciji za medije rekla da je bilo nekih izolovanih incidenata i problema, ali da CIK ocenjuje da oni ne mogu da utiču na regularnost izbora.

Najveća izlaznost je zabeležena u srpskim sredinama, rečeno je na konferenciji za novinare.

16:25 - OEBS: Za sada bez problema, izlaznost veća nego ranije

- Izborni proces ide glatko, mirno je, izlaznost je čak prilično visoka, viša nego na prethodnim izborima - izjavio je šef Misije OEBS na Kosovu i Metohiji ambasador Jan Bratu.

Bratu je posle obilaska biračkih mesta u srednjoj Tehnickoj školi "Mihailo Petrovic Alas" rekao da za sada izborni proces protice bez problema.

- Ne vidimo za sada veće probleme, propisi se poštuju, i ljudi glasaju. Ovo je dobro. Prema početnim povratnim informacijama, do sada izborni proces ide glatko. Moram da pohvalim opštinske izborne komisije u četiri opštine na severu, uradili su veoma dobar posao, i kao što smo govorili ranije, vremenom se poboljšavaju - izjavio je Bratu.

Prema njegovim rečima, uočene su manje nepravilnosti, koje su zabeležene i prijavljene, ali one ne predstavljaju problem.

OEBS je ranije saopštio da na izborima na KiM neće biti u svojstvu posmatrača, već samo tehničke pomoći biračkim odborima i komisijama.

15:43 - HRT izbore na Kosovu najavio uz srpsku zastavu

U prilogu hrvatskog javnog servisa HRT o izborima na Kosovu i Metohiji u pozadini iza voditeljke videla se zastava Srbije.

- Na Kosovu se danas održavaju parlamentarni izbori, peti u poslednjih 12 godina", rekla je voditeljka najavljujući prilog, dok je u pozadini stajala srpska zastava - prenosi Index. hr.

Hrvatska je priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova 2008.

Zastava srbije POčetak priloga na HRT - Printskrin: HRT

15:42 - Na severu KiM do 15 sati glasalo 37,1 odsto birača

Na parlamentarne izbore na severu Kosova i Metohije, do 15 časova, prema podacima Centralne izborne komisije u Prištini, izašlo je 37,11 odsto birača.

U severnom delu Kosovske Mitrovice glasalo je do 15 sati 7. 508 birača odnosno 33,43 odsto upisanih u birački spisak.

Kako je objavio CIK, u Leposaviću je glasalo 6.088 građana (38,45 odsto), u Zvečanu 3.623 (39,34 odsto), u Zubinom Potoku 3.006 (37,25 odsto).

U šest srpskih opština južno od Ibra prosečna izlasnost je bila 36,3 odsto.

U Opštini Gračanica je glasalo 6.397 birača (34,04 odsto), u Štrpcu 5.071 (42,64 odsto), Partešu 1.535 (31,85 odsto), Klokotu 1.296 (33,67 odsto), Ranilugu 2.019 (35,75 odsto) i Novom Brdu 3.886 birača (39,84 odsto).

CIK je objavio da je izlaznost na celom KiM do 15 sati bila 29,42 odsto birača.

U Prištini je izašlo do 15 sati 72. 080 birača odnosno 36,86 odsto.

15:22 - "Hapšenje je samo upotreba sile"

Predstavnik organizacije koja prati izbore na Kosovu i Metohiji Demokratija na delu (DnD) Dušan Radaković izjavio je da nije bilo razloga za današnje privođenje dva člana biračkog odbora u severnom delu Kosovske Mitrovice, u Osnovnoj školi "Sveti Sava", jer, kaže, nema elemenata krivičnog dela.

Članovima biračkog odbora koji su privedeni, U. Ž. i T. V, prema poslednjim informacijama određeno je policijsko zadržavanje od 48 časova, iako je prethodno bilo određeno 24 sata, izjavio je Radaković.

- Ceo birački odbor i ujedno i ostali Albanci složili su se da žena može da glasa i ipak joj to nije bilo dozvoljeno. Mislim da je tu samo neka upotreba sile, ili šta već da se pokaže - rekao je Radaković Tanjugu.

Kako je rekao, jutros u 8.59 sati u učionici na biračkom mestu 12D, u Osnovnoj školi "Sveti Sava", albanski predstavnik je prijavio da je žena glasala sa kosovskim ekstraktom - izvodom iz knjige rođenih, na kome nema slike.

- Žena je to pokazala zato što nije ponela kosovsku ličnu kartu. Onda je izvadila srpsku ličnu kartu, da se vidi da je to ona. Albanska partija je prijavila to kao krivično delo, kako je glasala sa srpskom ličnom kartom i prijavila CIK-u, koji je kontaktirao tužilaštvo, a koje je poslalo policijsku patrolu i ovde su privedene dve osobe, predsedavajući biračkom odboru U. Ž. i kontrolor reda T. V. - kazao je Radakovović.

Dodao je da je to tražila stranka Demokratski savez Kosova.

Kaže da je to poslednja vest koju ima, kao i da su privedeni dali izjavu sudiji i da se sada čeka odluka da li će se braniti sa slobode ili će biti krivično gonjeni.

Radaković ističe da je ceo birački odbor prihvatio da žena glasa, jer je to kosovski ekstrakt, odnosno izvod rođenih, kao i da je to zakonski, pošto je isti matični broj građana na kosovskoj ličnoj karti i u tom ekstraktu.

Radaković je dodao da Demokratija na delu ima više od 3.000 ljudi koji prate izbore na KiM.

Kosovo i Metohija, izbori na Kosovu Izbori na KiM - Printscreen: Facebook/KOHA

15:20 - Jedna osoba preminula na glasačkom mestu u Peći

Na glasačkom mestu u Osnovnoj školi "Džemailj Kada" u Peći, jedna osoba je preminula odmah nakon glasanja, objavio je TV Dukađini.

Preminuo je H.F. star 68 godina. Iako je jedan lekar koji je došao da glasa pokušao da mu pomogne, H.F. je preminuo na licu mesta.

U regionalnoj bolnici u Peći je konstatovana smrt koja je nastupila kao posledica srčanog udara.

14:50 - Izbori na Kosovu udarna vest svetskih medija

Svetske agencije izveštavaju danas o vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji, uz ocene da je njihov ishod ključan za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

14:25 - Do 13 sati izašla petina srpskih birača, više nego 2017.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je da je do 13 časova na izbore u južnoj pokrajini izašla petina srpskih birača, više nego 2017. do istog vremena.

Marko Đurić, Kosovo i Meothija, izbori na Kosovu Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je da je do 13 časova na izbore u južnoj pokrajini izašla petina srpskih birača, više nego 2017. do istog vremena-Foto: Tanjug/Tanja Valič

Glasalo je, kaže, već 35. 566 srpskih birača, odnosno 24,58 odsto, što predstavlja veću izlaznost nego 2017. godine kada je do istog vremena izašlo 20,04 odsto srpskih birača.

Ðurić je naveo da u Leposaviću izlaznost iznosi 29,4 odsto, Kosovskoj Mitrovici 25,5 odsto, Zubinom Potoku 29,53, u Gračanici 26,40, Štrpcu 38,57, u Zvečanu 28,67, Obiliću 28,21, Srbici 49,81 odsto, Vučitrnu 17,50 odsto, Kosovu Polju 16,68, Prištini 13,10, Orahovcu 15,42, Vitini 5,21, Klokotu 26,11, Partešu 21,39, Gnjilanu 19,72, Ranilugu 24,33, Kamenici 20,60, Novom Brdu 24,68, Osojanu 17,01, Goraždevcu 20,68 i Klini 0,59 odsto.

14:00 - Određen pritvor jednoj osobi u severnom delu Mitrovice

Kosovsko tužilaštvo saopštilo je da su na osnovu primljenih informacija registrovali samo jedan slučaj kršenja izbornog procesa u Severnoj Mitrovici i da je tužilaštvo izdalo nalog za određivanje pritvora od 48 sati.

- Koristimo ovu priliku da obavestimo javnost da će sve osobe koje fotografišu glasanje biti privedene radi provere da li je izvršeno krivično delo povrede tajnosti glasanja - navodi se.

13:45 - Posmatrač EU:Proces glasanja protiče bez problema

Šefica posmatračke misije EU za praćenje prevremenih izbora na KiM Viola fon Kramon-Taubadel izjavila je danas da je otvaranje biračkih mesta proteklo bez problema. Viola fon Kramon-Taubadel, koja je posetila nekoliko biračkih mesta u Prištini, rekla je da će proces glasanja biti nadgledan tokom celog izbornog dana.

- Generalno nije bilo problema sa procedurama. Jedan ili dva birača nisu bili na pravom mestu glasanja, ali od onoga što smo do sada videli, oko 98 odsto protiče dobro i bez problema. Imali smo 30 timova za otvaranje glasanja i imaćemo 58 timova na terenu tokom celog dana - rekla je ona, prenosi RTK2.

13:15 - U srpskim sredinama oboren rekord u izlaznosti do 11 časova

U Štrpcu je najveća izlaznost od svih sredina uopšte na Kosovu do 11 časova, sa 20,34 odsto od ukupnog broja upisanih birača, odnosno 2.790 njih. U opštini Leposavić, takođe većinski nastanjenom srpskim stanovništvom, do 11 časova je izlaznost bila 20,2 odsto (3.642 glasalo).

Sledeća opština po izlaznosti na celom Kosovu je Zvečan, sa 18,95 (1.745), a za njom slede Novo Brdo sa 16,89 (1.647) i Severna Mitrovica sa 16,27 odsto (3.653).

Posle toga slede Gračanica sa 15,49 i Klokot sa 11,87 odsto.

Kosovo i Meothija, izbori na Kosovu Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Tek posle ovog niza, ide prva sredina nastanjena većinski Albancima i to Priština sa 11,45 (22.384 ljudi), pa opet srpska sredina – Ranilug sa 11,26 odsto (636).

Parteš je sredina u kojoj je zabeležena najmanja izlaznost što se tiče sredina nastanjenim većinski srpskim stanovništvom – do 11 časova, gde je glasalo 10,15 odsto (479).

13:10 - Dalibor Jevtić glasao u Štrpcu

Potpredsednik Srpske liste i dosadašnji ministar u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić glasao je danas u Osnovnoj školi "Staja Marković" u Štrpcu. On je izrazio zadovoljstvo što je, i pored tehničkih problema, kada je usled greške CIK-a glasanje kasnilo pola sata, izborni proces nastavljen, prenosi Kosovo online.

- Prve informacije govore da će izlaznost i u Štprcu, ali i širom Kosova, biti velika. To je ohrabrujuća vest i očekujem da ovi izbori potvrde ono što je naš interes, a to je srpsko jedinstvo. S druge strane, želimo da nemamo niti jedan incident i da se sve završi u najboljem redu - rekao je Jevtić.

12:45 - Pojedinih Srba nije bilo u biračkim spiskovima

Pojedini Srbi u Metohiji, koji su na prethodnim izborima bili u biračkim spiskovima, danas su imali problema da ostvare svoje pravo i glasaju.

Kako je objavila Prva televizija, članovi biračkih odbora nisu mogli da ih pronađu u spiskovima.

- Srbi koji su na ranijim glasanja bili na birackom spisku i koji žive u opštini Klina, u selima Vidanje i Bica, imaju velikih problema, jer ih trenutno nema na birackim spiskovima - kazao je za Prvu televiziju predsednik privremenog organa Opštine Klina Božidar Šarković.

Kosovo i Meothija, izbori na Kosovu U biračkom centru škole Sveti Sava bilo je problema, kada je jedna žena pokušala da glasa dva puta na dva različita biračka mesta-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kako je za KoSSev potvrdio portparol OEBS-a Senad Šabović, i u biračkom centru škole "Sveti Sava" bilo je problema, kada je jedna žena pokušala da glasa dva puta na dva različita biračka mesta.

12:25 - Kosnet obišao biračka mesta

Američki ambasador Filip Kosnet obišao je danas biračka mesta u Prištini i Gračanici da bi se, kako prenosi RTK2, uverio da izborni proces protiče pravilno.

Kosnet je prethodno pozvao građane Kosova i Metohije da glasaju na prevremenim parlamentarnim izborima.

11:45 - CIK: Izlaznost do 11h blizu 10 odsto, uz nekoliko nepravilnosti

Do 11 časova glasalo je 9, 44%, odnosno 174.669 glasača, upravo je na prvom preseku potvrdila Valjdete Daka, predsednica CIK-a. Nekoliko nepravilnosti je bilo, prenela je ona.

Kosovo i Meothija, izbori na Kosovu Do 11 časova glasalo je 9, 44%, odnosno 174.669 glasača, upravo je na prvom preseku potvrdila Valjdete Daka, predsednica CIK-a-Printscreen: Youtube/KosovaPress

Ovo je poređenja radi, nešto više u odnosu na ovo vreme za izbore 2017. godine, kada je do 11 časova tada izašlo 8,36% birača.

11:32 - Klokot: Do 10 časova glasalo oko šest odsto upisanih birača

U opštini Klokot upisani birači od jutros glasaju u školi "Sveti Sava".  Do 10 časova glasalo oko šest odsto upisanih birača, javljaju prištinski mediji.

11:05 - Glasali predstavnici kandidata za premijera privremenih prištinskih institucija

Kandidatkinja za premijera iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) Vjosa Osmani glasala je jutros na Tehničkom fakultetu u Prištini, kandidat za premijera Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Ramuš Haradinaj građansku dužnost je obavio u Medicinskoj školi u Prištini, a Hašim Tači, u pratnji supruge, u osnovnoj školi "Faik Konica" u Prištini, prenosi Indeksonlajn.

U trci za premijera privremenih prištinskih institucija je šest kandidata, pet iz albanske i jedan iz srpske zajednice.

11:00 -  Privedene dve osobe zbog ometanja izbornog procesa

- U 9:30 privedena su dva lica u PS Mitrovica Sever, ne uhapšena, zbog neregularnosti na izbornom mestu. Najverovatnije se radi o članovima izborne komisije - potvrdio je za KoSSev portparol Kosovske policije za region Severa, poručnik Branislav Radović.

S druge strane, prištinski mediji javljaju, pozivajući se na tužioca Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, Šućrija Sulje da su dve su dva člana izborne komisije  dozvoljavala da se glasa suprotno pravilima CIK-a na biračkom mestu u biračkom centru Sveti Sava u Severnoj Mitrovici. Privedeni su U.Ž. i T.V.

10:55 - Gužve na glasačkim mestima

Na biračkim mestima nalaze se i predstavnici OEBS koji, kako je ranije rečeno Tanjugu, pružaju tehničku podršku, ali nisu u posmatračkoj misiji.

Kosovo i Meothija, izbori na Kosovu Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

U severnom delu Kosovske Mitrovice na biračkom mestu u školi "Sveti Sava" već je glasao veliki broj građana. Na birališta dolaze i mladi i stari, a mnogi od njih do svojih glasačkih mesta stižu porodično.

U severnom delu Mitrovice od jutros je, zbog izbornog dana, velika gužva na ulicama, kojima se kreće znatno više ljudi nego što je to uobičajeno nedeljom.

Glasanje u Lapljem Selu obavlja se na tri biračka mesta u OŠ "Miladin Mitić" i do 10 sati nisu zabeležene nikakve nepravilnosti.

10:45 - Đurić: Današnji izbori prelomna tačka za opstanak Srba na KiM

Današnji dan je jedna od važnih, ako ne i prelomnih tačaka u našoj borbi za Kosovo i Metohiju i očuvanje Srbije i srpskih insteresa u južnoj pokrajini, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić.

Marko Đurić FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

On je istakao da zato ovi izbori pojedinim političarima iz Prištine, kao i pojedinim separatističkim liderima služe za realizaciju plana da Srbija bude u potpunosti istisnuta sa Kosmeta.

Ðurić je za TV Pink kazao da je želja tih pojedinih političara da se Srbi danas ne odazovu na izbore i da kroz zastrašivanje Srba i pritiske potisnu Srpsku listu i da na mesta rezervisana za Srbe u pokrajinskom parlamentu postave ljude koji bi bili lojalni Prištini.

10:05 - Prvi rezultati izlaznosti do 9 časova u opštini Parteš

Glasanje se odvija regularno i u opštini Parteš i za sada nisu uočene nikakve neregularnosti, javlja reporter RTV Puls sa lica mesta.

09:50 - Građani u kolonama stižu na izborna mesta

Srbi na severu Kosova i Metohije u velikom broju izlaze na birališta, a na pojedinim mestima su se formirale kolone.

Kosovo i Meothija, izbori na Kosovu Foto: Telegraf

09:36 - Tačijeva poruka na Fejsbuku

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači oglasio se na izborni dan putem Fejsbuka i pozvao građane na veće učešće, na fer, slobodan i pošten izborni proces.

09:20 - Verbalni sukob na jednom izbornom mestu zbog glasanja sa srpskim dokumentima

Kako prenosi Gazeta Express, pozivajući se na izjavu gradonačelnika Severne Mitrovice, Gorana Rakića, u jutarnjim satima došlo je do incidenta u Zvečanu i Leposaviću, jer su se članovi opštinske izborne komisije raspravljali oko toga kako se glasa.

09:15 - Na Jarinju rigoroznije kontrole

Na administrativnom prelazu Jarinje od jutros su rigoroznije kontrole, pa je vreme prolaska autobusa od 15 do 20 minuta, javljaju mediji.

08:50 - Rakić: Izbori odlučujući za budućnost srpskog naroda na KiM

Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas posle glasanja u severnom delu Kosovske Mitrovice da su ovi izbori na KiM odlučujući za budućnost srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije.

Kosovo i Meothija, izbori na Kosovu Predsednik Srpske liste Goran Rakić izjavio je danas posle glasanja u severnom delu Kosovske Mitrovice da su ovi izbori na KiM odlučujući za budućnost srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

On je poručio da je zato potrebno da ta lista osvoji svih 10 mandata u kosovskoj skupštini.

08:30 - Prva konferencija centralne izborne komisije

Sva biračka mesta otvorena su na vreme, u 7 sati i biće otvorena do 19 sati, saopšteno je na prvoj konferenciji za novinare Centralne izborne komisije (CIK).

Prema podacima CIK-a, u 38 kosovskih opština, otvoreno je 895 biračkih centara sa ukupno 2.547 biračkih mesta.

07:56 - Veliki broj birača u severnom delu Mitrovice

Građani severnog dela Mitrovice poslušali su apel države Srbije i već od 7:30 okupili su se u velikom broju ispred centralnog gradskog spomenika Knezu Lazaru.

Kosovo i Meothija, izbori na Kosovu Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Odatle su, predvođeni predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem, prvim čovekom mitrovačkog Privremenog organa Aleksandrom Spirićem i kandidatima Srpske liste za poslanike iz ovog grada, krenuli put Tehničke škole, gde su obavili svoju građansku dužnost.

07:40 - Interno raseljeni stižu na KiM na glasanje

Interno raseljena lica krenula su noćas, oko jedan sat posle ponoći, iz Beograda, organizovano autobusima, put Kosova kako bi ostvarili svoje pravo i glasali na prevremenim parlamentarnim izborima koji se održavaju danas.

Kosovo i Meothija, izbori na Kosovu Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Oni su za Kosovo Onlajn istakli da idu da glasaju kako bi pomogli opstanak i ostanak srpskog naroda na svojim ognjištima i pozvali na jedinstvo i na što veću izlaznost na birališta.

07:32 - Dan izbora na KiM označen "srednjim procentom rizika"

Na severu Kosova danas će biti angažovano oko 650 policajaca, potvrđeno je za Kontakt Plus iz Kosovske policije.

07:25 - Predsednica CIK-a glasala

Predsednica CIK-a Valjdete Daka ispunila je svoju građansku obavezu i glasala u Prištini, prenoesi Koha.

Ona je naložila građanima, poverenicima i političkim strankama da se danas pobrinu i osiguraju fer izborni proces.

07:00 - Otvorena birališta

Birališta na Kosovu i Metohiji su otvorena u 7 časova, a građani mogu da svoju političku volju iskažu na 2.547 glasačkih mesta.

Na biračkim mestima prisutni su i posmatrački timovi EU.

Na osnovu konačnog biračkog spiska, zvaničan broj birača je 1.937.868. U opštinama sa srpskom većinom pravo glasa na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu biće 117.808 glasača, od tog broja 49,39 odsto glasača upisano je u opštinama na severu Kosova. Za 120 poslaničkih mesta će se takmičiti dvadeset stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat.

Izborni listić, izbori na Kosovu i Metohiji Za 120 poslaničkih mesta će se takmičiti dvadeset stranaka, četiri koalicije i jedan nezavisni kandidat-Printscreen: kqz-ks.org

Albanske partije takmiče se za 100 mandata, srpska zajednica za 10, a 10 za ostale zajednice koje žive na Kosovu, četiri za Rome, Aškalije i Egipćane, tri za Bošnjake, dva za Turke i jedan za Gorance i to su stranke koje će na izbore ići samostalno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zürich

    6. oktobar 2019 | 23:41

    Koja pobeda 10 poslanika protiv 110 albanskis sta oni mogu da ostvare nista

  • 😳😳😳

    6. oktobar 2019 | 22:51

    Koja je ovo prevara naroda dole na Kosmetu,pa sta ce oni jadni sa 10 mandata,zasto su uopste glasali,to znaci da priznaju nezavisno Kosovo,to znaci da ih maticna drzava Srbija PREVARILA

  • Andrej

    6. oktobar 2019 | 21:47

    E, sad me braćo Srbi dobro čitajte! Nema ništa sporno da se glasa za "Srpsku listu", to čak mora da bude nešto sasvim normalno i bez tolikog truda, apela i poziva Predsednika AV. Međutim, na samoj SL imate podela. Pa onda ucenjuju, maltertiraju, prete, šikaniraju,...ljude. I sad koja struja prevagne na SL, a na prethodnim izborima to je bila struja Milana Radojčića, ona odnosno ON odlučuje o svim direktorskim i predsedničkim mestima na KiM. Od prosvete, zdravstva, RFZO, opština koje funkcionišu po Srpskom sistemu,...apsolutno o svemu! I sad opet tu ništa nema sporno ali se postave ljudi koji su nepismeni, bahati, bezobrazni, skloni mahinacija ma, koji otvoreno kradu i pored toga što imaju visoke plate, zatim bez imalo stida bespravno forsiraju svoje članove porodice u zapošljavanju, apliciranju za razne projekte, dobijanja razne pomoći,...i na kraju te funkcije ne obavljaju ni približno da budu servis tih ljudi koji žive na KiM. Naravno, čast izuzecima!!! Tako da narod niti ima kome da se žali, niti ga ko sluša. A država Srbija zaista puno novca izdvaja za taj narod ali obična sirotinja malo od toga ima. Ili će se neko ozbiljno pozabaviti sa ovim problemima ili SL nikada više neće dobiti izbore na KiM, a onda će sve otići do đavola jer narod mora uvek biti uz svoju državu ali ti pokondireni, nepismeni lopovi će biti krivci za eventualnu propast. Molim sve da ovo shvate veoma ozbiljno! Živela Srpska lista, živela Srbija!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA