≫ 

Prvi dan Erdoganove posete Srbiji: Ključna poruka oko KiM i sporazumi kao potvrda dobrih odnosa

Turski predsednik boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan stigao je u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, a dočekao ga je na aerodromu "Nikola Tesla", domaćin, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

16:45 - Vučić na poslovnom forumu

Predsednik Srbije je na početku obraćanja na poslovnom forumu rekao da je zahvalan Turskoj na poštovanju koje pokazuje prema Srbiji, jer će od Srba dobiti zauzvrat iskreno prijateljstvo.

- Predsednik Erdogan je 2017. u naš region doneo velike promene. Verujem da kada budemo obilazili radove za godinu i po dana da će već biti pri kraju, da ćete moći da pogledate šta je to što ste vi doprineli razvoju ove zemlje. Mi imamo mesta u Srbiji koja su potpuno zaboravljena. Lebane bi potpuno umrlo da tamo nije truskog investitora proizvođača vunice, isto nam je i sa mnogim drugim mestima u koje malo ko ili govoto niko nije hteo da investira - poručio je.

 
 
 
View this post on Instagram
Predsednik Vučić na srpsko-turskom poslovnom forumu.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

- Mislim da je važna jedna stvar - gotovo da ne postoji nijedan turski investitor kojeg ne poznajem, sa kojim nisam lično pokazao, a sve kako bi oni videli da Srbija želi da se oni osećaju kao u svojoj kući - rekao je on i pozvao ih da dođu u još većem broju u Srbiju.

16:00 - Počeo srpsko-turski poslovni forum

Srpsko - turski poslovni forum otvorio je marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i poručio da je ovaj forum dokaz da je saradnja i na političkom i na ekonomskom polju Srbije i Turske na izuzetno visokom nivou.

- Otvoreno je i počelo da radi više od 10 turskih fabrika u Srbiji od prethodne posete Erdogana od pre dve godine - podsetio je on.

15:46 - Ivica Dačić se sastao sa ministrom inostranih poslova Turske

Ivica Dacic, Mevlut Cavusoglu Ivica Dačić se sastao sa ministrom inostranih poslova Turske-Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanovic

- U razgovorima koji su protekli u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjim razvojem naših bilateralnih odnosa, koji će u narednom periodu biti još raznovrsniji i dublji - navodi se u saopštenju MSP-a.

15.20 - Razmenjene poštanske marke u znak obeležavanja 140 godina od diplomatskih odnosa dve zemlje

- Ceremonija razmene zajedničkog izdanja prigodnih poštanskih maraka, u znak obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i  Republike Turske - navedeno je na Instagramu uz objavu.

15:00 -  Posle sastanka Vučić i Erdogan se obratili javnosti

Posle sastanka dvojice predsednika, počelo je obraćanje Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana.

Aleksandar Vucic, Redzep Tajip Erdogan Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije poručio je da je jedini zajednički politički cilj Srbije i Turske trajni mir na Balkanu.

 
 
 
View this post on Instagram
"Obeležavamo 140 godina diplomatskih odnosa, a svaki dolazak predsednika Erdogana dodatno unapređuje te odnose u mnogim oblastima. Hvala našim turskim prijateljima i investitorima koji dolaze u Srbiju i to u mesta koja su za nas veoma značajna, od Kragujevca, Malog Zvornika, Leskovca. Veoma smo zahvalni turskim investitorima koji su pomogli razvoju tih mesta. Sve ovo je dokaz i potvrda naših dobrih ekonomskih, ali i političkih odnosa. Uspostavljeno je veliko poverenje i mi danas gradimo najbolje odnose u istoriji Srbije i Turske i to radimo u interesu obe zemlje. Istovremeno radimo na infrastrukturnom povezivanju Balkana. Hvala Vam na poseti Republici Srbiji, osećajte se kao kod svoje kuće. Kada mi imamo dobre odnose, onda uvek imamo mir."A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

- Obeležavamo 140 godina diplomatskih odnosa, a svaki dolazak predsednika Erdogana dodatno unapređuje te odnose u mnogim oblastima. Hvala našim turskim prijateljima i investitorima koji dolaze u Srbiju i to u mesta koja su za nas veoma značajna, od Kragujevca, Malog Zvornika, Leskovca. Veoma smo zahvalni turskim investitorima koji su pomogli razvoju tih mesta. Sve ovo je dokaz i potvrda naših dobrih ekonomskih, ali i političkih odnosa. Uspostavljeno je veliko poverenje i mi danas gradimo najbolje odnose u istoriji Srbije i Turske i to radimo u interesu obe zemlje. Istovremeno radimo na infrastrukturnom povezivanju Balkana. Hvala Vam na poseti Republici Srbiji, osećajte se kao kod svoje kuće. Kada mi imamo dobre odnose, onda uvek imamo mir - navedeno je na Instagram nalogu "Budućnost Srbije".

14:10 - Počela Druga sednica Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Turske

Započela je Druga sednica Visokog saveta za saradnju Republike Srbije i Republike Turske predvođena predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić Foto: Predsedništvo Srbije

13:30 - Mihajlović o auto-putu do Sarajeva

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović takođe se nalazi u Palati Srbija, gde je kazala da je važno napraviti auto-put između Srbije i BiH, a da su ideju pokrenuli Vučić i Erdogan.

Ona je kazala da sutra počinju glavni radovi, ali i da bi između Srbije i BiH trebalo da bude samo jedan granični prelaz.

12:55 - Počeo tet-a-tet sastanak u Palati Srbija

Predsednici Turske i Srbije u četiri oka će razgovarati o važnim temama na sastanku koji je počeo u Palati Srbija.

12:47 - "Najbolji odnosi Srbije i Turske u savremenoj istoriji"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan izrazili su danas u Beogradu uverenje da će bilateralni odnosi dve zemlje i ekonomska saradnja, koji su napredovali u poslednjih nekoliko godina, biti još bolji u budućnosti.

Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan pre tet-a-tet sastanka u Palati Srbija-Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije je podsetio da su dve zemlje 2017. godine imale trgovinsku razmenu u obimu od 830 miliona evra i da su još tada konstatovali da ona treba da premaši milijardu evra. Krajem prošle godine, trgovinska razmena dve zemlje premašila je milijardu evra.

- Hvala vam na tome i čestimam na tome i Turskoj i Srbiji - rekao je Vučić.

Erdogan je izrazio uverenje da trgovinska razmena može da premaši i 1,5 milijardi evra.

Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić Erdogan je izrazio uverenje da trgovinska razmena može da premaši i 1,5 milijardi evra-Foto: Predsedništvo Srbije

Vučić je ukazao da će njih dvojica sutra razgovarati i sa liderima BiH, a Erdogan je istakao da će auto-put Beograd - Sarajevo, čijem će zvaničnom početku gradsnje sutra prisustvovati lideri tri zemlje, biti put mira i prijateljstva Srbije i BiH. Predsednik Srbije je zahvalio šefu turske države na veoma dobrim bilateralnim odnosima, za koje je i Erdogan u intervjuu srpskim medijima rekao da su najbolji u savremenoj istoriji.

- Srećni smo što možemo da vas ugostimo u Srbiji . Osećajte se kao kod kuće - rekao je Vučić.

Erdogan je predsedniku Srbije zahvalio na gostoprimstvu. On je, takođe, podsetio da Srbija i Turska ove godine obeležavaju i 140 godina od uspostavljanja dilomatskih odnosa.

12:45 - Obilazak izložbe "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije"

 
 
 
View this post on Instagram
Predsednik Vučić i predsednik Erdogan obišli su izložbu „Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije“.A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Posle svečanog dočeka ispred Palate Srbija, Vučić i Erdogan su obišli izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije".

12:25 - Počasni plotuni i garda VS ispred Palate Srbija

Predsednici Turske i Srbije stigli su ispred Palate Srbija, gde ih je dočekala počasna garda VS.

Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić Turski predsednik dočekan je uz najviše državne počasti, pa su se po njegovom izlasku iz automobila začući plotuni, posle čega su intonirane himne dve države-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Turski predsednik dočekan je uz najviše državne počasti, pa su se po njegovom izlasku iz automobila začući plotuni, posle čega su intonirane himne dve države.

Aleksandar Vučić je turskom predsedniku predstavio srpske ministre, a Erdogan njega sa privrednicima, ali i ostalim članovima svoje delegacije koja je doputovala u Beograd.

12:05 - Turski predsednik stigao u posetu Srbiji

Erdoganov avion sleteo je nešto pre podneva u Beograd.

Redzep Tajip Erdogan, Aleksandar Vucic Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dočekao je na aerodromu "Nikola Tesla" svog turskog kolegu, Redžepa Tajipa Erdogana-Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Posle dočeka na aerodromu, zvaničnici su se uputili ka Palati Srbija.

Sa Erdoganom je u Beograd stigla i veća grupa turskih privrednika.

Redzep Tajip Erdogan, Aleksandar Vucic Sa Erdoganom je u Beograd stigla i veća grupa turskih privrednika-Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Drugog dana posete, predsednici Vučić i Erdogan biće domaćini na Trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske, nakon koga su predviđene zajedničke izjave za medije.

Delegaciju BiH predvodiće trojica članova Predsedništva, Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda i trenutno predsedavajući tog tela, srpski član Milorad Dodik i bošnjački Šefik Džaferović. Jedan od najavažnijih momenata posete Erdogana svakako je svečano obeležavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, u utorak popodne.

U fokusu Erdoganove posete biće ekonomske teme. Trgovinska razmena dve zemlje prošle godine je premašila milijardu evra, dok su turske investicije u Srbiji, prema procenama, dostigle 200 miliona evra. Očekuje se da će tokom Erdoganove posete biti otvoreno još pet turskih kompanija, kao i da prve korake ka turskom tržištu naprave preduzetnici iz Srbije, pre svega startap kompanije iz IT sektora.

Erdogan je poslednji put bio u Srbiji oktobra 2017. godine, kada je boravio u Beogradu i Novom Pazaru. Vučić je od tada tri puta bio u Turskoj, u maju, julu i oktobru 2018. godine, a s Erdoganom je više puta razgovarao i telefonom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zk

    7. oktobar 2019 | 12:41

    Bice nama exstra samo turci da nam dodju,i docekasmo opet turcizam u srbiji bravo za Presednika...

  • WILSON

    7. oktobar 2019 | 14:22

    Ne treba zaboraviti da ja Turska nas 600 god.tlačila i pocenivala...

  • Vlada

    7. oktobar 2019 | 13:38

    Srbi su bili 345 godina pod Turcima, toliko vekova pod muslimanskom okupacijom. A moji Srbi vole da gledaju turske serije, da jedu baklave, sarmu, cevape, ratluk, rakija ( raki na turskom ).. sta vredi kad vole.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA