≫ 

Kurti je sinoć slavio pobedu, ali je fotelja još daleko: Osmani "vreba", a gde je tu Srpska lista?

Parlament privremenih pokrajinskih institucija ima 120 mesta. Za formiranje Vlade potreban je 61 glas

  • 7
Aljbin Kurti, Vjosa Osmani, srpska lista Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu/Filip Krainčanić

Svi prištinski mediji danas se bave izbornom pobedom opozicionih stranke, Samoopredeljenja Aljbina Kurtija i Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, a prištinska Koha konstatuje da je došao trenutak da Aljbin Kurti vodi kosovsku vladu. Međutim, proces formiranja Vlade, sudeći barem prema krahu predizbornih pregovora između ove dve partije, neće biti lak. Sva dešavanja se sa velikom pažnjom prate i u srpskoj javnosti, s obzirom na to da, prema svim najavama, sledi finalna faza razgovora o konačnom statusu Kosova i Metohije, ali i zbog opstanka srpskog naroda u pokrajini.

Na osnovu preliminarnih rezultata, Kurti je dobio oko pet hiljada glasova više od kandidata DSK, čiji je kandidat za premijera Vjosa Osmani.

Samoopredseljenje i DSK su imali duge i komplikovane pregovore o formiranu predizborne koalicije, a do dogovora nije došlo, jer se nisu saglasili ko bi bio kandidat za premijera - Kurti ili Osmanijeva.

Oni tada nisu isključili mogućnost formiranja postizborne koalicije, ako se, kako je tada saopšteno, dogovore o kandidatu za premijera.

Kurti je, sinoć nakon prvih preliminarnih rezultata na centralnom gradskom trgu u Prištini, rekao da će sutra, odnosno danas s Demokratskim savezom Kosova početi razgovore o formiranju nove vlade koja će, kako je kazao, doneti promene.

Aljbin Kurti Kurti sa pristalicama - Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

S druge strane, Osmanijeva je, prenosi Zeri, rekla da će DSK o formiranju buduće vlade razgovarati tek kada budu izbrojani svi glasovi.

Sve do tada, kazala je, nije spremna da prihvati poraz.

Vjosa Osmani Osmani - Foto: Wikipedia/Egnesa Vitia - Egnesa Vitia Photopgraphy

Parlament privremenih pokrajinskih institucija ima 120 mesta. Za formiranje Vlade potreban je 61 glas.

Teško je reći ko će formirati Vladu privremenih pokrajinskih institucija, dok se ne izbroji poslednji glas, pošto je razlika tako mala, kaže Dušan Janjić, politički analitičar i predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose.

- Shodno odluci Ustavnog suda Kosova, ona stranka, koja ima najviše osvojenih glasova, dobija mandatara. Samoopredeljenje, ako bude imalo najviše glasova, pitanje je da li može da formira koaliciju. Čak i sa DSK, to bi bila tanka većina i zavisili bi od poslanika iz redova manjina - rekao je Janjić za Telegraf.rs.

On smatra da je malo verovatan takav scenario, ali napominje da će sigurno proći mesec dana u pregovorima.

- Posle toga, najverovatnije će Vladu formirati DSK, jer ima širi koalicioni kapacitet. Nije sigurno da će Samoopredeljenje imati premijera - napomenuo je Janjić.

Janjić kaže da ne mora nužno da Srpska lista uđe u novu Vladu, ukoliko se napravi šira koalicija.

- Po Ustavu, odnosno po Ahtisarijevim pravilima, Srbi imaju pravo na jednog ministra, ali on ne mora da bude učesnik izbora. Takvih slučajeva je već bilo - podsetio je Janjić.

Konferencija Tri scenarija Janjić - Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Publicista iz Prištine i vlasnik portala Gazeta Metro, Valjon Sulja kaže za naš portal da je logično da novu Vladu formiraju Samoopredeljenje, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, zajedno sa manjinama.

- Na taj način može da se napravi koalicija, koju bi činilo 60 albanskih poslanika, 10 srpskih i 10 nesrpskih iz reda ostalih predstavnika manjina. Ali, lično mislim, da može doći do neuspeha prilikom formiranja Vlade. Lako se može dogoditi da se posle Božića ide na nove izbore - rekao nam Sulja.

Na naše pitanje, da li će Kurti ipak biti premijer, Sulja kaže da je takav scenario moguć, ali da je odluka na DSK.

- Lično, mislim da Kurti neće moći da napravi vladu, iako je opozicija zainteresovana da on to radi - napomenuo je Sulja.

Valjon Sulja Sulja - Foto: Privatna arhiva

Kada je u pitanju Srpska lista, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je da će sve buduće korake Srpska lista, koja je ubedljivo pobedila na izborima na KiM u srpskim sredinama, praviti u dogovoru sa Beogradom i poručio da niko ne treba da računa na blanko podršku srpskih predstavnika.

On je rekao da su se nakon izbora na KiM "otopile" nade Prištine da će Srbi ići u više kolona, da uzmu "privatne" Srbe i da sa njima prave političke aranžmane.

- Ne krijemo da sve radimo u dogovoru. Srpska lista će dogovor o budućim koracima praviti sa Beogradom i neka niko ne računa na blanko podršku srpskih predstavnika - rekao je Ðurić na pres konferenciji.

Komentarišući rezultate izbora, na kojima je najveći broj glasova osvojilo Samoopredeljenje i budućnost dijaloga Beograda i Prištine, Ðurić je rekao da se Kurti zalagao za "Veliku Albaniju", protiv dijaloga sa Srbijim, a za dijalog sa onima koji su osvojili 0,67 odsto.

- To su bili idealni partneri za njega. Kurti će morati da razgovara sa predstavnicima države Srbije, ukoliko želi da ima dijalog o budućnosti pokrajine - rekao je Ðurić.

SRBIJA KIM KANCELARIJA Đurić na današnjoj konferenciji za medije - Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Janjić očekuje da će doći do obnove dijaloga.

- Trebalo da se očekivanja Srba vežu za što povoljniji aranžman. Sa Briselskom dijalogom i postizanjem sporazuma, mogu da poboljšaju sadašnje garancije, ali i da izgube. Mogu da očekuju, odnosno da se nadaju najboljem - da zadrže sadašnja prava i dobiju dodatna, poput regionalne autonomije, a što se tiče ekonomije, ništa posebno. Bojim se da su očekivanja Srba u nekom drugom pravcu i da će se nastaviti trend iseljavanja, pogotovo ako dođe do formiranja Vlade, u kojoj ne bi bilo Srpske liste - zaključio je Janjić.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je naglasio da su juče pobedile sloga i jedinstvo i da je srpski narod na KiM pokazao kako se brani Srbija i bori za svoj narod.

On je dodao da je bila masovna izlaznost Srba na biračkim mestima i da je bila veća za oko 30 odsto u odnosu na 2107. godinu.

Kako je rekao, rezultati izbora su pokazali da oni koji su išli na izbore mimo Srpske liste, na jednoj zajedničkoj listi, ne bi mogli da osvoje nijedan mandat.

Upitan da li bi ušli u vladu sa Kurtijem, predsednik Srpske liste Goran Rakić kaže da je narod pokazao da veruje svojoj državi Srbiji.

- Na žalost ne možemo da biramo one koji sede sa suprotne strane sttola, njih biraju neki drugi. Naši poslanici će da se bore za mir, bezbednost i bolju budućnost srpskog naroda - zaključio je on.

Video: Srbi masovno izlaze na izbore na severu KiM

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djani

    7. oktobar 2019 | 17:03

    A sad je doslo vreme za izrucenje hagu tacija i haradinaja.

  • Arben

    7. oktobar 2019 | 16:06

    Sjaši Kurta ,da uzjaši Murta !

  • Митар пфк

    7. oktobar 2019 | 16:13

    Живописно иљирско презиме , овом куртију....Незна се које је готивније , његово или себастијана бечлије??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA