Suzana Vasiljević: U Srbiji novinari rade potpuno normalno i potpuno slobodno

Ona je za Glas Amerike rekla da danas ima slobodnih medija koliko god želite - od nedeljnika, dnevnih novina i portala i da svi pišu ono što hoće - i niko nije kažnjen, niko nije priveden i niko nije uhapšen

  • 0
PREDSEDNISTVO OGRADA VASILJEVIC Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U Srbiji novinari rade potpuno normalno i potpuno slobodno, izjavila je savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević i istakla da Aleksandar Vučić ne inkriminiše novinare i medije.

Ona je za Glas Amerike rekla da danas ima slobodnih medija koliko god želite - od nedeljnika, dnevnih novina i portala i da svi pišu ono što hoće - i niko nije kažnjen, niko nije priveden i niko nije uhapšen.

- Novinarska profesija je vrlo osetljiva i vrlo je teško biti novinar bilo gde u svetu i prema izveštaju Fridom hausa videli ste da u poslednjih 13 godina medijske slobode u svetu drastično opadaju - rekla je Vasiljević i dodala da ne može da kaže da je u Srbiji super jer nije ubijen nijedan novinar.

- I nadam se da to nikad neće biti merilo - ukazala je Suzana Vasiljević.

Ona je istakla da način na koji se Vučić obraća novinarima nije inkriminisanje, koje bi moglo inicirati pretnje i pritiske na društvenim mrežama i u javnoj sferi.

- Vi danas imate situaciju na društvenoj mreži Tviter ili bilo kojoj drugoj - dozvoljeno je da izgovorite najstrašnije stvari. I u tom trenutku postajete predmet pretnji i napada. Ne zato što je Aleksandar Vučić odgovorio N1 i kaže: 'Vi ste američka televizija'. Prvi put kada mu je koleginica, mislim da je bila Jovana Štetin to rekla, on je pitao da li joj to smeta. Zato što ja ne vidim šta je razlog - šta bi vam smetalo - rekla je Suzana Vasiljević.

PREDSEDNISTVO OGRADA VASILJEVIC Vasiljević - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na opasku da se u tim slučajevima lako lepi prefiks domaći izdajnici jer je "Amerika bombradovala", "Srbija je patila zbog rata" i da nije dobro koristiti takav narativ, jer kod građana pobuđuje neke emocije koje nisu adekvatne i da onda novinari mogu da budu inkriminisani, napadani, Suzana Vasiljević je rekla:

- U pravu ste.

- Međutim, koliko znam, nekoliko pretnji koje su bile upućivane Televiziji N1 bile su upućene iz potpuno drugih razloga. Gospodin koji je uhapšen imao je 70 i nešto godina i nije mu se sviđalo njihovo izveštavanje o Kosovu i Metohiji. Tako da to nema baš mnogo veze sa tim kakve su pretnje njima upućivane. On ni na jednoj konferenciji za štampu novinare nije vređao. Da li reaguje žučnije? Sigurno. Zato što je dvadeset-četvoročasovno i sedmodnevno izložen napadima. Kako on, tako i njegova porodica - navela je Suzana Vasiljević.

Upitana da li u okviru vladajuće partije postoji tim koji nastoji da utiče na ulepšavanje stvarnosti i kritički se odnosi prema novinarima i ljudima, Suzana Vasiljević je istakla da nije član stranke i da je na mestu savetnice kao neko ko se profesionalno bavi svojim poslom od 2004. godine - u vreme vlasti Vojislava Koštunice, Borisa Tadića i sada Vučića.

- Ne odlazim u stranku, ne komuniciram sa stranačkim organima. Prosto, to se kosi sa mojom funkcijom. Ne mislim da bi bilo dobro da se u to mešam. Imam svoj tim od osam ljudi, imamo Instagram, Tviter, Fejsbuk i sajt. Radimo i njegove dnevne aktivnosti - konferencije za štampu - navela je Vasiljević i dodala da nema vremena da prati šta se piše po Tviteru.

Na pitanje da li u javnim preduzećima postoje ljudi koji, osim redovnog posla, prate šta se gde objavljuje, ona je rekla da to ne zna.

- Idite u javno preduzeće pa ih pitajte. Ne tvrdim da ih ima ili nema. Stvarno ne znam. Ja ih nemam. Mi za to novca nemamo. Mi ih ne plaćamo. Ne vodimo nikakve kampanje na društvenim mrežama. Objavljujemo predsednikove dnevne aktivnosti. Na Instagramu ljudima odgovaramo sa "Hvala lepo, doviđenja" - navela je Suzana Vasiljević.

(Telegraf.rs/Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA