≫ 

Počinje dijalog vlasti i opozicije: Na stolu ove ključne tačke

Međupartijski pregovori će se tokom 9. i 10. oktobra voditi u pet sesija, a tema će biti izborni uslovi, mediji, REM, Javni servis Srbije, nadzorna tela, birački spiskovi i finansiranje kampanje

  • 2
Poslanička pitanja, Skupština Srbije

Foto: Slobodan Miljević

U Skupštini Srbije danas počinje dijalog vlasti i opozicije, uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta Eduarda Kukana i Knuta Flekenštajna.

Međupartijski pregovori će se tokom 9. i 10. oktobra voditi u pet sesija, a tema će biti izborni uslovi, mediji, REM, Javni servis Srbije, nadzorna tela, birački spiskovi i finansiranje kampanje.

Prema ovom planu, svaki lider stranke će imati po pet minuta za uvodnu reč.

Prema dosadašnjim najavama, većina stranaka će se pojaviti na sastanku, ali je još uvek neizvestan dolazak predstavnika Demokratske stranke, s obzirom na to da je Predsedništvo te stranke donelo odluku da ne učestvuje u pregovorima.

FPN, sastanak opozicije i vlasti

Lider demokrata Zoran Lutovac je gostujući u emisiji na RTS-u ponovio da je Glavni odbor DS još 14. septembra doneo odluku o bojkotu izbora-Foto: Marko Jovanović

To je potvrdio i lider demokrata Zoran Lutovac, koji je gostujući u emisiji na RTS-u ponovio da je Glavni odbor DS još 14. septembra doneo odluku o bojkotu izbora, ali i da će DS razgovarati sa međunarodnom zajednicom o uslovima za fer i poštene izbore. Dodao je da su dosadašnji razgovori vlasti i opozicije bili samo fingiranje SNS, a ne stvarni dijalog, što je član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović odlučno demantovao.

On je izjavio da ta stranka podržava dijalog i svaku normalnu komunikaciju sa svima koji žele drugačiju izbornu atmosferu. Poručio je da samo u drugačijoj atmosferi može da se vidi šta je to što može da se popravi. Ocenjujući da je izborna atmosfera bolja nego što je bila, uz uverenje da će biti još bolja, Stefanović je rekao je da će tročlanu delegaciju SNS na sutrašnjim razgovorima u Skupštini vlasti i dela opozicije pod okriljem EU, predvoditi zamenik šefa poslaničke grupe naprednjaka Vladimir Orlić.

Na sastanku u skupštini razgovaraće se o tome šta smo spremni da unapredimo u najkraćem roku, šta je to što Skupština može da usvoji u narednih 90 dana da popravi izborne zakone koji su doneti od 2008. do 2012. godine, kao i sve što možemo da uradimo dodatno - kazao je Stefanović.

STEFANOVIC RTS UPAD

Član Predsedništva SNS Nebojša Stefanović-SAVA RADOVANOVIC

Cilj SNS je, istakao je, da proces u Republičkoj izbornoj komisiji bude potpuno transparentan.

Dakle, imaćemo mogućnost da imamo direktne sednice RIK-a, direktne rezultate i jednu novu stvar koju će RIK moći da sprovede, a to je da omogući svakom građaninu da nakon izbora dođe i proveri u izvodu iz biračkog spiska da li je neko umesto njega glasao - rekao je Stefanović i dodao da je takvih insinuacija bilo u prošlosti i da građani nisu bili sigurni.

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Vladimir Orlić izjavio je danas, uoči početka međustranačkog dijaloga uz posredovanje EP, da je dobro što se politički dijalog vraća u parlament i da je SNS otvorena za sve predloge koji mogu da poboljšaju izborne uslove.

- Očekujemo da će biti novih dobrih zaključaka, jer ovi razgovori nisu počeli danas, danas se nastavljaju. Politički dijalog se vraća u svoju kuću u punom smislu te reči - rekao je Orlić za TV Prva, podsetivši da su na to ukazivali predsednica skupštine, parlamentarne stranke, ali i partneri iz EP.

Razgovor vlasti i opozicije

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Vladimir Orlić-Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Naša zajednička poruka je bila - Narodna skupština je pravo mesto za politički dijalog - rekao je on.

Tesko je reći ko će sve doći na sastanak, napominje funkcioner SNS i navodi da je svoj dolazak zvanično najavilo sedam delegacija parlamentarne većine, kao i šest, sedam delegacija parlamentarne opozicije,

- Ali u njih spadaju i oni kojima je u međuvremenu naređeno da moraju da se predomisle - rekao je Orlić, precizirajući da misli na Demokratsku stranku i podsećajući da se vodi žustra polemika između poslanika DS i njihovog rukovodstva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Erak

    9. oktobar 2019 | 10:15

    Da l' će ikada da se pojave neki novi ljudi ili su baš svi otišli? Ja bih stvarno molio Brisel, Moskvu i Vašington da nam podare neku bolju vlast i opoziciju, a mi ćemo svakako sve uslove ispuniti. Tek da se zaradi za život i da nam deca ne odaju odrpana, mnogo li je...

  • RCINUS

    9. oktobar 2019 | 12:48

    To je pregovor vlasti sa vlasti... A neko treba da poveruje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA