≫ 

Održana prva runda međustranačkog dijaloga: Evo šta su rekli učesnici

Dijalog će biti nastavljen sutra od 9 sati

  • 4
stara skupstina grada ulica kralja milana Pritnscreen: Google maps

Međustranački dijalog o izbornim uslovima, uz sporedovanje EP, u kojem učestvuju parlamentrane i vanparlamentarne stranke, kao i predstavnici nevladinih organizacija završen je večeras oko 19:30 časova.

Dijalog će biti nastavljen sutra od 9 sati.

Tada će početi prva sesija o medijima i ulozi RTS-a i REM-a.

U 11:30 razgovaraće se o edukaciji birača i biračkom spisku, a od 14:30 časova uslediće sesija o finansiranju političke kampanje.

Šefovi poslaničkih grupa imaće po pet minuta da iznesu svoja mišljenja o tim temama.

Sastancima ne prisustvuju članice Saveza za Srbiju, kao ni predsednik SDS Boris Tadić, koji je danas napustio dijalog.

To je prva runda, od predviđenih tri do kraja godine, a danas su planirane dve sesije, na kojima će šefovi poslaničkih grupa i predstavnici stranaka imati po pet minuta za obraćanje.

Na sastanku su bili predstavnik Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Sastanku su prisustvovali poslanici Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Đukanović i Vladimir Orlić, poslanici Socijalističke partije Srbije (SMS) Žarko Obradović i Đorđe Milićević, poslanik Socijaldemokratske partije (SDPS) Vladimir Marinković, poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač i predstavnici Partije ujedinjenih penzionera Srbije.

Od predstavnika opozicije bili su poslanica Stranke moderne Srbije (SMS) Tatjana Macura, predsednik Nove stranke Zoran Živković, poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić, bivši predsednik Srbije i predsednik SDS Boris Tadić, kao i predstavnici Pokreta slobodnih građana i Nove Srbije i predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

Na sastanku su bili  i predstavnici SPAS Aleksandar Šapić i Vladan Glišić, predstavnik Cesida Bojan Klačar i Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, kao i šef kabineta premijerke Srbije Miloš Popović.

Fabrici je novinarima dok je ulazio kratko poručio:"Sačekajte i videćete".

- Naš posao je da se borimo, bez obzira koliko je teško i neizvesno - kratko je rekao Živković pred ulazak u Skupštinu.

Članice Saveza za Srbiju, među kojima je Demokratska stranka (DS), nisu prisustvovale sastanku.

Demokrate, čiji su se poslanici ranije izjasnili da su za učešće u dijalogu, ali je Predsedništvo stranke odlučilo drugačije, sinoć su razgovarale sa Flekenštajnom.

Na ulazu u zgradu parlamenta desio se manji incident uoči početka sastanka, kada su aktivisti "Ne davimo Beograd", noseći transparente  krenuli da uđu u zgradu, ali im obezbeđenje to nije dozovolilo, jer nisu najavljeni.

Na zahtev da im se objasni kako je "išla" procedura najavljivanja za prisustvo sastanku, obezbeđenje je odgovorilo da to nije pitanje za njih i da se oni time nisu bavili.

Nakon toga su se predstavnici Inicijative povukli i razvukli pano ispred zgrade, sa kojim su, inače, hteli da uđu u zgradu.

Na panou su bile stranice pojedinih novina i logo televizija za koje tvrde da rade u službi vlasti, kao i natpis u prilog bojkotu.

Pano su nazvali "tepih laži", te naveli da je to "poruka predstavnicima EP da je stanje demokratije u Srbiji duboko uznemirujuće i da se preko toga ne sme reći".

Prva sesija današnjeg razgovora odnosila se na procenu situacije u ključnim pitanjima za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine.

Druga sesija,bavila se izbornim uslovima i telima (monitoringom i nadzorom).

Planom predsednika spoljnopoliitčkog odbora EP Dejvida Mekalistera predviđeno je da se do kraja godine održe ukupno tri međupartijska dijaloga koja će se isključivo baviti izbornim uslovima za parlamentarne izbore 2020. godine.

Mekalister je ranije pozvao sve političke grupe da usvoje "praktičan i otvoren pristup", kada je reč o međupartijskom dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji.

Maja Gojković Maja Gojković - Foto: Nikola Tomić

Gojković zadovoljna posle prve sesije razgovora

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas, posle prve sesije međustranačkog dijaloga, uz posredovanje Evropskog parlamenta, da je njen lični utisak dobar i da je vrlo zadovoljna kako je krenuo politički dijalog.

- Dogovorili smo se da nema izjava, dijalog i dalje traje, sada će početi druga sesija. To je sve ono o čemu ja mogu da govorim. Moj lični utisak je da sam vrlo zadovoljna kako je krenuo naš međustranački i politički dijalog - rekla je Gojković.

Na pitanje da prokomentariše da li se dijaog odvija po Chatham house pravilu ili Žan Mone, jer je ranije predsednik SDS Boris Tadić kazao novinarima da mu nije baš najjasnije, Gojković je rekla da ne bi komentarisala Tadića, jer nije čula u kom kontekstu je to rekao.

- Radimo i po jednom i po drugom pravilu - kratko je odgovorila Gojković.

U toku je druga sesija međustranačkog dijaloga kojoj predsedava potpredsednik skupštine Vladimir Marinković.

Đukanović: Vlast nudi rešenje, opozicija konfuzna

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Ðukanović rekao je da jedino vlast daje konkretne predloge i spremna je da unapredi izborne uslove, dok je, s druge strane, opozicija krajnje konfuzna,

Na pitanje novinara na šta se srpska opozicija žali, Ðukanović kaže da to ne može niko da shvati.

- Iskren da budem, svih ovih meseci pokušavamo da shvatimo na šta se žale. Sve im živo smeta, a čini mi se najviše to što nemaju narodnu podršku - istakao je Ðukanović, posle prve sesije međustranačkog dijaloga uz posredovanje EP.

Obradović, Đukanović, Šormaz, Skupština Vladimir Đukanović - Foto: Tanjug/Tanja Valic

On je napomenuo da će vrlo brzo ući u skupštinsku proceduru zakoni vezani za Agenciju za borbu protiv kourpcije, kao i za finansiranje političkih stranaka, a biće i promena kada je reč o biračkom spisku.

Moglo je i bez posrednika, kaže Ðukanović i dodaje da opet nije ni loše što su tu, te da nema ništa protiv toga.

- Šta god da traže ovi iz opozicije mi smo spremni da im udovoljimo, da pričamo, ali onda oni ne dođu. Vidite da se naljute i na ove iz EU. Najgore što se kod njih dešava jedna neverovatna situacija. Jedni plaču što ne mogu da dođu, jer im oni što su važniji od njih ''zavrću uši'', pa im kažu ne možete da idete - rekao je Ðukanović.

Zaključio je da je opozicija krajnje konfuzna i da bi oni koji se bave političkim naukama ili socijalogijom mogli da napišu doktorsku disertaciju kako ne bi trebalo da se ponašate dok ste u opoziciji.

- Super je, svako iznese svoj stav, a da li će biti nečeg konkrenog o tom potom. Vidite da jedino vlast daje konkretne predloge. Mi smo dali preporuke koje su nevladine organizacije tražile. Spremni smo da unapredimo izborne uslove koji će doprineti boljem izbornom procesu - rekao je Ðukanović.

Ðukanović je dodao da su pravila sastanka takva “sve što se tamo čuje ne može da ide u javnost dok se nešto ne dogovorimo”.

Palma: Džaba smo krečili, ništa novo

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ocenio je danas da je dobro što su predstavnici Evropskog parlamenta došli da čuju i vlast i opoziciju, međutim, njegov zaključak je, kako se izrazio “Džaba smo krečili”.

- Ništa nismo čuli novo, nije bilo nekih argumenata gde bi opozicija mogla da potvrdi ono što je sve vreme govorila da joj smeta. Skoro 90 odsto njihovih primedbi vezano za parlament je ispravljeno, pa zašto se onda ne vrate i svakog poslednjeg cetvrtka u mesecu pitaju ministre šta god žele - upitao je Marković.

On je mišljenja da vanparlamentarna opozicija ucenjuje parlamentarnu opoziciju da izađe iz parlamenta, jer, kako kaže, jedino zajedno mogu da pređu cenzus.

Dragan Marković Palma Dragan Marković Palma - Foto: Nikola Tomić

- Blokada medija, kakva blokada medija? A šta ćemo sa društvenim mrežama, kome mi da se žalimo na tolike laži - pita Marković.

Očigledno je, smatra Marković, da opoziciji izbori ne odgovaraju. “Kada bi sve prihvatili ono što oni traže danas, oni bi rekli treba nam još devet meseci ili 10 da prođe, jer vide da ankete govore da svi zajedno kad se udruže neće imati više od 10, 11 odsto”, dodao je on.

Ne valja, kaže, što se šalje ružna slika u svet, kako se u Srbiji krše ljudska prava, kako postoji blokada medija, a sve to, ističe, nije tačno.

Marković je preneo evroparlamentarcima da izveštaj Evropske komisije ne sme da bude na osnovu izveštaja pojedinaca, odnosno da ne može Srbiji da se zaustavlja put ka EU na osnovu izveštaja koji nije realan.

Jovanović: Šta je bio problem za stranke da ne dođu?

Predsednik LDP Čedomir Jovanović ocenio je danas da Srbiji nisu bili potrebni posrednici EP da bi stranke razgovarale o problemima koji postoje u njihovim međusobnim odnosima.

- Mi smo odgovorni za ovu zemlju i od te odgovornosi ne možemo pobeći. Ja to ni ne pokušavam, čini mi se da ne dele i drugi mišljenje sa mnom - rekao je Jovanović novinarima.

Preneo je da su predstavnici EP naveli da su došli da podele odgovornost u traženju rešenja za probleme koji su, kaže, očigledni.

On je dodao da nema smisla skrivati se iza izbornog zakonodavstva, jer ni u jednoj zemlji nije idealno, međutim, Srbija koliko god se menjala od 2000. do danas na političkom planu je sama sebe devastirala.

Čedomr Čeda Jovanović Čedomir Jovanović - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Mislim da se ne može pronaći rešenje sve dok ne bude postojala spremnost da se preuzme politička odgovonost za postupke. Vidim (Borisa) Tadića dođe izdeklamuje to što misli da treba potom se digne i ode, ostavi svog predstavnika koji nastavi da radi posao kao da se ništa nije desilo. Onda samo mogu da postavim pitanje ko će voditi računa o ovoj zemlji ako ne neko ko je u dva mandata bio predsednik - upitao je Jovanović.

Nije, kazao je, oduševljen partijama sa kojima sedi i da Srbija zaslužuje mnogo ozbiljniju političku generaciju.

- Mislim da nikog toliko ne volim da bih ga osudio na sastanke poput ovog. Samo mi je žao sto uvek oni koji su uzroci svih naših političkih katastrofa uvek oni plaćaju namjanju cenu - naveo je on.

Upitao je ko treba da razgovara o budućnosti Srbije ako ne političari koji smatraju da imaju pravo da je vode.

- Šta je bio problem za srpske stranke da dođu u parlament da kažu šta su problemi I da pokušaju da nađu komrpomis…Izbore bojkotuješ jer nisi zadovoljan izbornim uslovima, a o izbornim uslovima nećes da razgovaraš. Organizuješ sastanke da bi razgovarao o izbornim uslovima ali unapred nećeš da napraviš konkretan iskorak - rekao je Jovanović.

Predsednik LDP je poručio da se i dalje zalaže za prelaznu vladu.

Dodao je da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću kazao da je "on vlast sedam godina i da je bolje da deo te vlasti u izbornoj kmpanji podeli sa onima koji misle da ti kao vlast nisi sposoban da vodiš računa o svima, da misliš samo na sebe".

Kako je zaključio, predizborna vlada je bila i ostala njihov predlog.

- Ne vlada da bismo mi bili u njoj, uopšte ne moramo da budemo u njoj - rekao je Jovanović.

Živković:Nastavljamo borbu,ali ne tako što bežimo sa megdana

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je danas posle međustranačkog dijaloga da će ta stranka nastaviti da se bori za bolje izborne uslove.

Johanes Han, Opozicija Zoran Živković - Foto: Tanjug/Rade Prelic

- Ovakvi kakvi su sada ne valjaju, ali ja mislim da ih nećemo promeniti tako što ćemo da pobegnemo sa megdana, nego tako što ćemo se boriti svaki dan - rekao je Živković novinarima.

On je ocenio da su ovakvi sastanci uvek teški, jer se govori o teškim temama, te da je dobro što se EP pojavljuje kao medijator.

- Ne treba očekivati da će od jednog sastanka koji je trajao nekoliko sati danas da se promeni nešto veliko, dramatično. Dobro je što je tu EU i dobro je da oni shvate da je delimično njihova odgovornost i do sada i od sada za ono što se dešava u Srbiji - rekao je Živković.

Tadić napušta razgovore

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić saopštio je novinarima u pauzi međustranačkog dijaloga koji se odvija u Skupštini Srbije uz posredovanje Evropskog parlamenta, da više neće učestvovati u tim razgovorima. Kako je rekao, došao je da "evropskim prijateljima" direktno saopšti da je dijalog nemoguć bez učešća svih predstavnika opozicije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    9. oktobar 2019 | 17:24

    Narod treba da raspusti drzavni aparat i ponudi svetu da uzme Srbiju pod svoju kontrolu.Sta ce nam politicari .

  • Svašta

    9. oktobar 2019 | 15:49

    Da li smo mi stvarno ludi ili oni misle da smo ludi?Sta ce nam Evropa na pregovorima?Samo nas Jos vise ponizavate....pravite problem bez problema,da nećemo Jos da pitamo Evropu kad treba da imamo sex sa zenom...

  • Imenjak

    9. oktobar 2019 | 21:41

    Samo da se ne odgovara

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA