"Beloj kući se žuri": Dojče vele o poseti "Malog Trampa" Prištini i Beogradu

U tekstu se napominje da Senat još nije ni potvrdio njegovo imenovanje, a američki diplomata Ričard Grenel je već u poseti Prištini i Beogradu, praćen reputacijom "Trampovog čoveka za grube radove"

  • 0
Ričard Grenel Richard Grenell

Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

Beloj kući se žuri - to pokazuje poseta Ričarda Grenela regionu par dana nakon što ga je Tramp imenovao za izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, piše danas Dojče vele i ocenjuje da bi rešenje kosovskog problema bio Trampov adut pred izbore u SAD.

U tekstu se napominje da Senat još nije ni potvrdio njegovo imenovanje, a američki diplomata Ričard Grenel je već u poseti Prištini i Beogradu, praćen reputacijom "Trampovog čoveka za grube radove", nekoga ko bi, kako navodi DW, toliko jako mogao da lupi šakom o sto da bi dve strane konačno mogle da skuju i potpišu kompromis.

- I dok se još razmišlja o tome kakvo rešenje Amerikanci zapravo zagovaraju, jedno je jasno: veoma im se žuri - konstatuje DW.

Grenel se danas sastao sa liderima u Prištini, a u četvrtak će u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, sa kojim je do sada razgovarao telefonom.

U tekstu se podseća da je Tramp već ranije je pismom pozvao predsednike Srbije i Kosova da svečano potpišu sporazum u Vašingtonu kao njegovi gosti, a da poznavaoci prilika veruju da bi i Trampu dobro došao takav pompezni događaj koji bi predstavio kao svoju veštinu da rešava svetske krize.

- Trampu je samo važno da se rukuje sa Vučićem i Tačijem na travnjaku pred Belom kućom - kaže za DW Florijan Biber, profesor studija jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu i dodaje da je Tramp čak spreman i da preko Grenela nametne i nekakav polovični sporazum, samo ako može brzo.

- Čak i ako dođe do nekog pseudo-dogovora koji Tramp može da proda kao uspeh, to neće ništa zaista rešiti - smatra Biber.

Grenelova poseta Prištini pada neposredno posle parlamentarnih izbora, a da stvar bude komplikovanija, na tim izborima poraženi su političari koji se percipiraju kao „američki ljudi“, navodi se u tekstu i dodaje da će lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju,verovatno sledećem premijeru, biti potrebno možda i nekoliko meseci da sastavi Vladu.

DW navodi da će se tada već približiti izbori u Srbiji, uz opšte uverenje da Vučiću ne pada na pamet da pre tih izbora potpisuje išta s Prištinom.

A zatim će do američkih predsedničkih izbora 3. novembra 2020. godine ostati svega nekoliko meseci.

- Drugim rečima, ako Tramp i Grenel misle da dobiju tu brzopoteznu partiju, dosta figura bi trebalo da se poređa povoljno. Ako ne budu dovoljno brzi i u Belu kuću se useli neki demokrata, jasno je da će Grenel, kao čovek od najvišeg Trampovog poverenja, brzo biti izbačen iz igre - prognozira DW i dodaje da zato Biber kaže da je jedina mogućnost za Grenelovu misiju da se odmah radi na okviru budućeg sporazuma, a da se posle izbora u Srbiji stvar "privede kraju".

Na proputovanju sa Grenelom trebalo bi da se nađe i Metju Palmer, kojeg je Stejt department nedavno imenovao za predstavnika za Zapadni Balkan.

Iako je iz Vašingtona više puta ponovljeno da su njih dvojica tandem koji pokazuje koliko je tema Kosova važna SAD, analitičari mahom misle da je podela posla tu jasna, piše DW i navodi izjavu Danijela Servera za Glas Amerike da Grenel ima viši rang od Palmera iz dva razloga - on je ambasador i ima direktne veze s Belom kućom.

Iako niko ne može znati šta je Tramp rekao Grenelu i dokle je spreman da ide kako bi isposlovao sporazum, moguće da je Grenel upravo izabran da bi smekšao Nemce koji se protive pomeranju granica.

Kao ambasador u Berlinu on je već na licu mesta, mada je neizvesno koliko će uspeha imati na tom terenu.

U Nemačkoj ga i inače već smatraju "Trampovim provokatorom", a bilo je i značajnih glasova koji su tražili proterivanje Grenela iz zemlje, zaključuje DW.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA