≫ 

Završen međupartijski dijalog vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta

Dijalog se odvija uz posredovanje bivših poslanika Evropskog parlamenta Knuta Flekenštajna i Edvarda Kukana, koji ni danas nije u Beogradu

  • 0
stara skupstina grada ulica kralja milana

Pritnscreen: Google maps

U Skupštini Srbije završena je druga runda međupartijskog dijaloga vlasti i opozicije, uz posredovanje Evropskog parlamenta. Kako je najavljeno sledeća runda će biti održana sredinom novembra.

Predstavnici vladajućih stranaka nakon sastanka ocenili su razgovore konstruktivnim, dodajući da čine dobru polaznu osnovu. Pripadnici opiozicinioh stranaka koje učestvuju u tim razgovoriam smatraju da ovi sastanci, uz svu njihovu dobru volju, neće doprineti boljim izbrnim uslovima ukoliko vlast ne napravi neki konkretan potez bez ozbira na posredstvo.

Maja Gojković: Ova runda je bila uspešna

 

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je u toku pisanje zajedničkih zaključaka dijaloga vlasti i dela opozicije i najavila novu rundu razgovora, za koje je navela da će biti u istom formatu. Učesnici današnjeg sastanka vlasti i dela opozicije u Narodnoj skupštini Srbije, uz posredovanje Evropskog parlamenta, najavili su da će njihov sledeći sastanak biti sredinom novembra.

Maja Gojković

Foto: Nikola Tomić

Ona je rekla da će ponoviti poziv parlamentarnim strankama, kao i onima koje to nisu ali imaju uticaj na politički život Srbije, da učestvuju u tim razgovorima. Poručila je da je zadovljna zbog toga što se većina stranaka odazvala pozivu predstavnika Evropskog parlamenta i njenom pozivu, kao predsednice skupštine.

- Ova runda je bila uspešna i dobro je da smo se vratili u Skupštinu - rekla je ona.

Vukadinović: Predstavnici vladajuće koalicije nastupaju kao da je sve u redu sa izbornim uslovima

 

Samostalni poslanik Đordje Vukadinović izjavio je da predstavnici vladajuće koalicije nastupaju kao da je sve u redu sa izbornim uslovima, "samo da ih treba još malo popraviti".

- Kao da ne shvataju ozbiljnost situacije - rekao je on.

Vukadinović je procenio da vlast posmatra te razgovore "samo formalno" i da će i izbori biti "pro forma".

Đukanović: Vlast aposlutno spremna da udovolji opoziciji šta god poželi

 

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović izjavio je danas da je vlast apsolutno spremna da "udovolji" opoziciji što god poželi jer joj je, kako je kazao, cilj da ima kvalitetnu opoziciju.

- Međutim, oni ne žele da izađu na izbore jer znaju da će doživeti katastrofu i ne daju nikakve konkretne predloge za izborni proces - kazao je Đukanović novinarima u pauzi sastanka vlasti i dela opoziciije uz posredovanje evropskih parlamentaraca u Beogradu.

On je rekao da opozicija koja ne dolazi na te sastanke "nema baš ništa da predloži", dok prisutni opozicionari "imaju neku širu političku priču".

Đukanović je kazao da je cilj vlasti da se na kraju tih sastanaka donesu neki zajednički zaključci.

Vladimir Đukanović

Printscreen: N1

Na opasku predsednika Nove stranke Zorana Živkovića da se zbog prisustva predstavnika EP ponašaju bolje nego inače, on je rekao da to nije tačno.

Prema njegovim rečima, Živković pokušava da na tim sastancima stvori dobar utisak o sebi, ali da mu "stranci ne veruju".

On je ocenio da je na sastanku "super atmosfera" i "kamo sreće da je više ovakvih sastanka".

- Sve je ekstra, dišemo kao jedan. Pravo da kažem nisam očekviao da bude ovako pozitivno - da se poželi - ocenio je Đukanović.

U toku je pauza u dijalogu kako bi neki od poslanika mogli da glasaju u zgradi Doma Narodne skupštine, gde je zakazan dan za glasanje.

Živković: Napravljen mali korak napred

 

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas da je tokom međustranačkih razgovora uz posredovanje Evropskog parlamenta napravljen mali korak napred, ali da se ništa revolucionarno još uvek nije desilo.

Živković novinarima u pauzi između sesija ispred Skupštini Srbije rekao da će se tek videti da li će se razgovori pretočiti i u formalne odluke koje će omogućiti bolje uslove za izbore, koji će se održati na proleće sledeće godine.

Upitan kako izgledaju sastanci koji se održavaju iza zatvorenih vrata Živković je kazao da predstavnik EP održi uvodno izlaganje i daje reč prisutnima koji iznose svoje zahteve.

Živković je kazao da je ponovio svoj predlog da se ukinu komercijalne reklame na televizijama na koje se, prema njegovim rečima, troši 80 odsto novca za bilo koju kampanju.

- To nije ništa radikalno, jer se već u osam, devet država EU to primenjuje, a alternativa reklamama su emisije u kojima bi učesnici izbora diskutovali i kroz diskusiju pokušali da ubede birače da je njihov program najbolji - kazao je Živković.

Naveo je da su danas tokom prve sesije razgovarali o finansiranju političkih aktivnosti i istakao da je izneto puno primera kršenja zakona, kao i da je bilo krivičnih dela u dosadašnjim kampanjama.

On je dodao i da je ponašanje predstavnika SNS tokom razgovora pokazalo da su svesni toga da kada im dođe neko od "nadzornih, ovoga puta iz Brisela, moraju da se ponašaju barem malo bolje", kazao je.

Zoran Zivkovic

Živković - Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Ðurić: Nismo džabe krečili, daleko od toga

 

- Na prvoj sesiji u okviru međustranačkog dijaloga u skupštini, uz posredovanje EP, razgovaralo se o finansiranju političkih aktivnosti, a diskusija protiče u korektnoj atmosferi - preneo je novinarima ispred skupštine Vladimir Ðurić iz Stranke moderne Srbije (SMS).

On je novinarima, u pauzi između dve sesije, preneo šta se dešava na sastanku iza zatvorenih vrata, kao i očekivanja te stranke da dijalog Srbiji omogući slobodne i fer izbore.

Vladimir Djuric

Đurić - Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Ðurić je naveo da će se danas razgovarati i o edukaciji birača i istakao da SMS učestvuje u razgovorima, jer smatra da bi neučestvovanje u dijalogu koji se odvija uz evropsko posredovanje, zapravo predstavljalo protivljenje tom posredovanju i evropskim vrednostima.

Kazao je i da je SMS uveren da će se "u jednom trenutku omogućiti da se u Srbiji održe slobodni i fer izbori", kao i da bi oni želeli da to bude u što kraćem roku.

Ðurić je naveo da su i oni izneli nekoliko predloga, između ostalih i predlog o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti koji se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri.

Upitan da li misli da je ovaj dijalog korak napred ili da su, kako je rekao Dragan Marković Palma nakon jučerašnje runde razgovora, "džabe krečili", Ðurić je rekao da ne misli da su džabe krečili, već da su daleko od toga.

- Iz javnosti i javnih nastupa funkcionera vladajuće stranke možete videti da postoji reagovanje na pritisak međunarodne zajednice i zato mislimo da je evropsko posredovanje dobrodošlo - kazao je Ðurić.

Upitan da li je SMS bliži odluci da učestvuje ili da bojkotuje izbore, Ðurić je rekao da će odluku o tome doneti kada izbori budu raspisani, odnosno kada budu iscrpljeni svi formati dijaloga, kojim bi se mogli postići što bolji izborni uslovi.

Dodao je da postojeći izborni zakoni imaju, kako kaže, nedostatke koji onemogućavaju održavanje fer izbora, a dodatni problem je, kaže, i njihova nedosledna primena.

Garancija za fer izbore bila bi, prema Ðurićevim rečima, usvanje "relevantnih zakona u Skupštini".

- Mislim da ima vremena do ovih izbora da se to uradi - rekao je Ðurić.

Vladimir Djuric

Đurić - Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Tri teme na stolu

 

Teme današnjih sesija su edukacija birača, birački spiskovi i finansiranje kampanja političkih stranaka, a šefovi poslaničkig grupa imaće po pet minuta da iznesu svoja mišljenja o tim temama.

Na sastanak su došli predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, Veroljub Arsić i Vladimir Orlić, Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević i Žarko Obradović, Pokret socijalista predstavlja Bojan Torbica, a Narodnu seljačku stranka Marjan Rističević.

Medjustranacki dijalog

Delegacije SNS i SPS - Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Stranku moderne Srbije predstavljaju Tatjana Macura i Vladimir Đurić, Novu stranku Zoran Živković, SPAS Aleksandar Šapić i Vladan Glišić, Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač, a Stranku demokratske akcije Enis Imamović.

Medjustranacki dijalog

Šapić i Glišić - Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Sastanku prisustvuju i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, kao i predstavnici Cesida Bojan Klačar i Crte Raša Nedeljkov.

Medjustranacki dijalog

Fabrici - Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Prvog dana nisu došli svi pozvani

 

Dijalog je počeo juče popodne, a pored stranaka u vlasti bili su prisutni predstavnici parlamentarne i vanparlamentarne opozicije, ali ne i članice Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke.

Jučerašnji sastanak napustio je predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, koji je naveo da ovakav format dijaloga ne može dovesti do normalnih uslova za politički život, a kamoli za dijalog.

Planirano je da sastanci traju danas do 19 sati kada se očekuju zaključci dvodnevnog susreta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA