≫ 

Sastanci su uvek teški kad je tema KiM, ali nikad nije bilo ovako: Vasiljević o susretu sa Grenelom

Ono što je bilo čudno je da je prvi put predsednik sam pisao službenu belešku sa sastanka, jer je razgovor očigledno bio dosta težak i on juče nije bio voljan ni sa nama o otme da razgovara - rekla je Suzana Vasiljević

  • 19
PREDSEDNISTVO OGRADA VASILJEVIC Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Savetnica predsednika Srbije Suzana Vasiljević izjavila je danas da je sastanak Aleksandra Vučića i specijalnog američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela bio veoma težak, ali nije mogla da saopšti detalje.

Ona je za TV Prva rekla da su Vučić i Grenel prvih deset minuta sami razgovarali, a da im se potom pridružio direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

- Ono što je bilo čudno je da je prvi put predsednik sam pisao službenu belešku sa sastanka, jer je razgovor očigledno bio dosta težak i on juče nije bio voljan ni sa nama o otme da razgovara - rekla je Vasiljević.

Ona je navela i da se često dešava da sastanci budu teški kada je tema Kosovo, ali kako je dodala, nikada u meri da predsednik ne želi ni sa saradnicima da razgovara i da traži neko vreme da promisli na koji način da saopšti šta bi eventualno bilo rešnje za ono što je mogao da čuje od Grenela.

Govoreći o sporazumu Albanije, Srbije i Severne Makedonije takozvanom "malom šengenu" ona je rekla da danas počinju razgovori ekspertskih timova po odredjenim tema, tako da bi u Ohridu za mesec dana bili predstavljeni određeni koraci.

Aleksandar Vucic, Ricard Grenel Sastanak Aleksandra Vučića i specijalnog američkog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela bio veoma težak, rekla je savetnica predsednika Srbije-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Savetnica za medije Aleksandra Vučića rekla je da su tehničke pripreme za realizaciju Deklaracije o uspostavljanju slobodnog protoka ljudi, robe, usluga i kapitala na Zapadnom Balkanu, koju su u Novom Sadu potpisali lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije, već počele.

Ona je najavila da će naredeni sastanak lidera tri zemlje o protokolu biti održan 10. novembra na Ohridu, na kome će se predstaviti šta je sve u vezi sa deklaracijom učinjeno.

- Imaju zadatke da reše određene stvari, poput otvaranja granica do 2021. godine, donošenje propisa za tržišne inspekcije i protok robe i kapitala, nekoliko bilateralnih stvari - rekla je Vasiljević.

Ona je podsetila da je inicijativa za jedan ovakav dokument potekla od predsednika Srbije Vučića, zbog čega je i prvi sastanak održan u Srbiji, a Novi Sad je izabran kao buduća evropska prestonica kulture.

Aleksandar Vucic, Zoran Zaev, Edi Rama Tehničke pripreme za realizaciju Deklaracije koju su u Novom Sadu potpisali lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije su već počele-Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Videli ste njegovu želju (predsednika Vučića) za regionalnim inicijativama i da ekonomija nadvlada politiku i konačno počnemo da se bavimo sami sobom. Na večeri u Novom Sadu su do detalja ustanovljeni principi i bitne tačke koje su se sutradan našle u deklaraciji - rekla je Vasiljević.

Govoreći o sastanku, ona je kazala da su trojica lidera za tri sata uspela da se dogovore o nečemu o čemu drugi nisu za 30 godina.

- Pozvali smo i ostale lidere Zapadnog Balkana da se pridruže inicijativi i nadamo se da će do 10. novembra na Ohridu biti još neko od lidera koji će se pridružiti, jer to je nešto na čemu treba raditi ako mislite na budućnost svog naroda - rekla je ona.

Prema njenim rečima, "mali Šengen" nije zamena za EU, ali je dobra poruka.

- Ovo nije zamena za EU, nova mala EU, već grupa zemalja, odnosno region koji želi da učini nešto za njega, kako bi bio prihvaćen u EU - rekla je Vasiljević.

Kako je dodala severnomakedonska i albanska strana predložile su i da se festival Bregzit nakon Hrvatske, Bugarske i Crne Gore preseli i u te dve zemlje, što će, kako je rekla, biti još jedan način da se promoviše region.

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rade

    11. oktobar 2019 | 10:14

    svaki sastanak je tezak i ozbiljan, samo sto je Vucic odlican u svom poslu

  • Ceda

    11. oktobar 2019 | 10:19

    Ceo Srpski narod je uz svog predsednika kao podrska da se izbori sa svim teskocama.

  • Elena

    11. oktobar 2019 | 10:20

    Razgovor Aleksandra Vučić sa specijalnim izaslanika predsednika Trampa Ričarda Grenela sigurno nije bio ni malo lak, ali nadam se da Aleksandar Vučić iskoristio priliku da mu kaže sa kakvim se problemima radi kada je Priština i njeno ponašanje u pitanju. Da je Srbija spremna u svakom trenutku za nastavak dijaloga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA