Srpski zvaničnici reagovali na tvrdnje Albanaca o alergiji zbog koverata iz centralne Srbije

Đurić je ukazao da je bizarno kakvim se trikovima Priština služi kako bi u ovoj "šovinističkoj farsi" srušila izborni rezulatat Srpske liste

  • 5

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić upozorio je danas domaću i međunarodnu javnost da se priprema manipulacija srpskim glasovima na Kosovu i Metohiji, a sve sa namerom da se pošto-poto u prištinski parlament mimo volje našeg naroda, kako kaže, "ugura neki Kurtijev Srbin".

- Iz ovoga ceo svet treba da vidi kakvi šovinisti i ludaci se u Prištini bave politikom, a sve se ovo radi da bi se Srbi još jednom lažno optužili i izložili mržnji, sa ciljem da se iz ponora izborne katastrofe izvuku Rada Trajković i drugi Kurtijevi kandidati - naveo je Ðurić u saopštenju.

On je ukazao da je bizarno kakvim se trikovima Priština služi kako bi u ovoj "šovinističkoj farsi" srušila izborni rezulatat Srpske liste.

- Poručujemo svima koji misle da prekrajanje izborne volje srpskog naroda može ostati bez posledica da još jednom promisle, jer ovo fingiranje trovanja, koje podseća na događaj iz 1990. godine, jeste brutalni primer izrugivanja demokratiji i ljudskim pravima - poručio je Ðurić.

SRBIJA KIM KANCELARIJA Marko Đurić - Foto: Tanjug/Zoran Zestic

On je ocenio da se javnost na Kosovu i Metohiji danima iz propagandnih kuhinja u Prištini priprema za nekakav veleobrt prilikom brojanja glasova iz centralne Srbije, i danas su, kako ističe, na perverzan i bizaran način, učinili prvi korak ka potpunom ukidanju prava Srba na slobodnu političku volju.

- Ne ulazeći u to da li su albanski članovi prištinske Centralne izborne komisije odglumili alergiju, ili su dobili "šovinijazu" usled psihosomatske reakcije na prisustvo predstavnika Srpske liste, upozoravamo političke aktere u Prištini i njihove savetnike da se ne igraju sa stabilnošću regiona - upozorio je Ðurić, saopšteno je iz Kancelarije.

On je poručio i da će o ovoj sramoti biti informisan čitav svet, i "ako iko misli da ovo političko razbojništvo i mangupiranje može da prođe, grdno se vara".

Ðurić se oglasio saopštenjem nakon što je prekinut proces brojanja glasova koji su stigli iz Srbije zbog toga što su navodno članovi komisije dobili alergiju na koži posle kontakta sa kovertama.

KOSOVO Krizni stab SEDNICA Goran Rakić - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Rakić: Krađa srpskih glasova, cilj prekrajanja izborne volje

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da su danas članovi SL izbačeni iz prostorija Centra za brojanje glasova CIK-a u Prištini, ističući da je u toku krađa srpskih glasova u cilju prekrajanja izborne volje.

Rakić se oglasio saopštenjem nakon što je prekinut proces brojanja glasova koji su stigli iz Srbije zbog toga što su navodno članovi komisije dobili alergiju na koži posle kontakta sa kovertama.

U saopštenju Rakić ističe da je jutros, oko 11 sati, izvedena "šovinistička farsa u režiji albanskih političkih partija, uz asistenticiju kosovske policije, Centralne izborne komisije i ostalih kosovskih institucija, prilikom koje je započeta krađa srpskih glasova u korist Rašića, Petrovića, Rade Trajković, Jablanovića i ostalih poslušnih Srba, u centru Prištine".

Uz izgovor da koverte sa srpskim glasovima iz centralne Srbije imaju "čudan miris" albanski članovi komisije su, kako je naveo Rakić, naprasno počeli da se prenemažu kako su otrovani.

U istoj prostoriji su se nalazili i srpski posmatrači koji nisu osetili nikakav miris niti imali bilo kakav zdravstveni problem, ukazao je Rakić.

On je naglasio da su, uz primenu sile, i pored zahteva člana Srpske liste Stevana Veselinoća da ostane uz materijal, on i svi posmatrači iz SL su isterani, ne samo iz prostorije u kojoj se nalaze glasovi, već iz čitave zgrade.

Kosovo izbori glasanje Glasačka kutija - Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Slične predstave smo mogli da vidimo u prošlosti kada su Srbi i Albanci disali isti vazduh i pili istu vodu, ali su samo Albanci bili "otrovani", podsetio je Rakić u saopštenju.

- Pred očima hiljada međunarodnih predstavnika, posmatrača izbornog procesa iz SAD, EU, Nemačke, Britanije i ostalih u toku je krađa glasova srpskog naroda u cilju prekrajanja izborne volje, a sa namerom da se u parlament u Prištini silom, uz krađu i kršenje svih zakona, ubace podobni Srbi, poslušnici Prištine - naglasio je Rakić.

Rakić je poručio da Srpska lista neće prihvatiti da bilo ko manipuliše glasovima i mimo volje građana instalira, Albancima, podobne Srbe i uputio zahtev od svih međunarodnih aktora da spreče ovu, kako je kazao, šovinističku farsu i krađu kojom Priština obesmišljava učešće Srba u ovom procesu.

Šabović: OEBS nema nikakvu ulogu u prebrojavanju listića

Portparol Misije OEBS-a na Kosovu Senad Šabović izjavio je da OEBS nije uključen u procese prebrojavanja glasačkih listića iz Srbije.

- Znamo šta se dešava u CIK-u, ali ne mogu da dam neki stav ili ocenu zato što nemamo nikakav uvid u taj proces, mi nismo bili uključeni u taj proces. Bilo je nekih inicijativa, ali to nije odobreno i OEBS nije bio uključen u proces sa tim kovertama iz Srbije - rekao je Šabović za Kosovo onlajn.

On je podsetio da je OEBS pružao tehničku asistenciju tokom izbora u četiri opštine na severu Kosova.

Prištinski mediji objavili su prethodno da je u Centru CIK-a za prebrojavanje prekinut proces verifikacije glasačkih listića koji su stigli iz Srbije zbog "mirisa koverti", a neki od članova komisije su, navodno, dobili alergiju "na rukama i licu" nakon što su "dodirivali koverte" sa glasačkim listićima iz Srbije.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je u međuvremenu da su danas članovi SL izbačeni iz prostorija Centra za brojanje glasova CIK-a u Prištini, ističući da je u toku krađa srpskih glasova u cilju prekrajanja izborne volje.

Rakić se oglasio saopštenjem nakon što je prekinut proces brojanja glasova koji su stigli iz Srbije zbog toga što su navodno članovi komisije dobili alergiju na koži posle kontakta sa kovertama.

Kosovo onlajn navodi da je pozvan specijalni tim policije da ispita slučaj.

Mediji u Prištini ranije su preneli da se radi o više od 3.400 glasova koji su pristigli iz Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    13. oktobar 2019 | 18:07

    Ha ha...jel opet gas od koga padaju samo siptari???

  • 😳😳😳

    13. oktobar 2019 | 17:56

    Sta reciii??? Secam se tih 90-ih kad se svi siptari potrovali od vode a nije ni jedan Srbin,iz istog jezera,ista vodovodna mreza,ista česma a siptar dobi trovanje a sve ostale nacionalnost NE.Pametna neka voda bila pa samo njih truje,al steta ni jednog nije otrovala

  • dd

    13. oktobar 2019 | 17:59

    Silom ste ih terali na izbore . Sta sejete to zanjete , sa ARNAUTIMA nema dogovora .Oni samo silu postuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA