≫ 

Vučić: Zabrinut sam zbog pokušaja Albanaca da donesu odluku o ukidanju Srpske liste

Vučić je kazao da je sve što su radili Zapad i Priština bilo sa jednim ciljem - uništenje Srpske liste

  • 55
Aleksandar Vucic i Valentina Matvijenko  predsednica Saveta federacije Federalne skupstine Ruske federacije

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je danas, posle najnovijih manipulacija Prištine i pretnji ukidanjem Srpske liste, na veoma loš razvoj događaja i pozvao zapadne partnere i tzv. Kosovo da "se urazume", kako bi se izbegla katastrofa.

- Veoma sam zabrinut zbog situacije na Kosovu i Metohiji posebno po pitanju pokušaja Albanaca da donesu odluku o ukidanju Srpske liste - rekao je Vučić u razgovoru sa predsednicom Saveta federacije Federalne skupštine Ruske federacije Valentinom Matvijenko.

On je istakao da je Srpska lista je partija koja je dobila 96 odsto glasova kosovsko-metohijskih Srba i da je imala podršku Beograda.

Konstatovao je da su u Prištini izmislili nekakvu priču o trovanju kovertama iz Srbije i pri tome rekli da su članovi CIK-a otrovani, a nijedan Srbin član CIK-a nije otrovan.

Sada, ističe Vučić, više nisu sigurni da su otrovani, ne znaju šta da izmisle, ali konstatuju da treba ukinuti Srpsku listu.

To će, ukazuje predsednik Srbije, ostaviti kasatrofalne posledice po odnose Srba i Albanaca.

- Srba tada više neće biti u instituacijama, a zna se kada ih nema u instituacijama gde ih ima i kako će morati da štite i čuvaju svoju slobodu i ognjište - rekao je predsednik Vučić.

- Zato smo molili naše zapadne partnere da se urazume zajedno sa Albancima, da im ne pomažu u tim bolesnim ciljevima, jer, u protivnom, plašim se da se bližimo katastrofi - upozorio je on.

Vučić je kazao da je sve što su radili Zapad i Priština bilo sa jednim ciljem - uništenje Srpske liste.

- To je velika briga za nas. Hvala Rusiji. Dogovorio sam da se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u decembru vidim i veoma se radujem tom susretu. Očekujem uskoro posetu predsednika Medvedeva, da zajednički proslavimo oslobođenje Beograda i Srbije. Vama hvala na ličnom zalaganju za najbliže odnose sa Srbijom. Nadamo se da ćete nas još češće posećivati u budućnosti - kazao je on.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednicom Saveta federacije Federalne skupštine Ruske federacije Valentinom Matvijenko.Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

 

Vučić je rekao da su politički i ekonoski odnosi između Srbije i Rusije veoma dobri i još jednom zahvalio i Valentini Matvijenko i predsedniku Rusije za podršku u očuvanju teritoprijalnog integriteta naše zmlje.

- Robna razmena raste, ekonomski odnosi su odlični, a najvažnije je čvrst i kostantan stav Rusije po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. I hvala i vama i predsendiku Putinu na toj podršci. Naši politički odnosi su veoma dobri i mislim da vaša poseta jača i političke i ekonomske odnose - rekao je Vučić u obraćanju Matvijenko na ruskom jeziku.

Matvijenko: Nemaju svi priviliegiju da budu suvereni kao SRB

 

Predsednica Saveta federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Valentina Matvijenko istakla je danas u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem njegove reči sa otvaranja skupštine Interparlamentarne unije o tome da je Srbija nezavisna i suverena zemlja, naglasivši da nemaju svi takvu priviliegiju kao Srbija.

Matvijenko, koja predvodi rusku delegaciji na skupštini IPU, izrazila je zahvalnost predsedniku Srbije za veoma uspešnu organizaciju jednog ovako krupnog događaja kao što je skupština Interparlamentarne unije, jer su svi učesnici, kojih je veliki broj, mogli da se uvere svojim očima u to i da osete gostoprimstvo i dobre namere srpskog naroda.

Ona smatra da to što je doneta odluka da se ovakav događaj održi u Srbiji, predstavlja priznanje autoriteta parlamenta naše zemlje.

- Želim da vam čestitam na izuzetnom istupanju juče (na otvaranju skupštine). Videli ste reakciju publike kada ste govorili o tome da je Srbija nezavisna i suverena zemlja i da drugima ne dopušta mešanje u unutrašnja pitanja. Čuli su se aplauzi, jer to je pitanje koje brine danas mnoge, mnoge zemlje trpe pritiske i nemaju tu privilegiju da budu suverene kao Srbija - poručila je ona, sa čim se složio i predsednik Srbije.

Aleksandar Vucic i Valentina Matvijenko  predsednica Saveta federacije Federalne skupstine Ruske federacije

Valentina Matvijenko - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Ona je takođe prenela Vučiću pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina.

- Rekao mi je da vam prenesem pozdrave i da čeka s nestrpljenjem vaš susret u decembru - rekla je ona.

Takođe je dodala, da posebni odnosi između Vučića i Putina zasnovani na međusobnom poverenju, značjano utiču i doređuju tok bilateralnih odnosa.

- Zahvaljujući vašim naporima ti odnosi su dobili strateški karakter i posebno se ceni vaš lični doprinos razviju odnosa između naših zemalja - dodala je Matvijenko.

Ona je podsetila da je predsednik Srbije odlikovan Ordenom Aleksandra Nevskog, što, kako kaže, nije bilo slučajno, već je usledilo pres vega zbog njegovih napora na čuvanju nacionalnih interesa Srbije i širenju veza između dve zemlje.

Takođe je istakla da posebno značajan događaj predstavlja potpisivanje Sporazuma između Srbije i Evroazijske ekonosmke unije 25. oktobra u Moskvi.

- Proces usaglašavanja je trajao dugo ali je završen uspešno - rekla je ona i podsetila da će Sporazum potpisati premijeri dve zemlje.

Aleksandar Vucic i Valentina Matvijenko  predsednica Saveta federacije Federalne skupstine Ruske federacije

Sastanak srpske i ruske delegacije - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Ona je konstatovala da se kontakti na svim nivoaima aktivno održavaju, da međuvladina komisija dobro radi, da postoji tendencija rasta robne razmene ali da na tom polju može biti učinjeno daleko više, nego sada.

Podsetila je da Rusija realizuje veoam krupne projekte, navodeći Turski tok.

Od predsednika Srbije je želela da čuje da li će deo tog projekta preko naše teritorije biti završen do kraja godine.

Vučić je na to odgvorio:

- Sve će biti završeno kako smo i obećali - do kraja godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA