Srbija se zalaže za dijalog i kompromis: Gojković na generalnoj debati IPU o kosovskom pitanju

Gojković je kazala da sve zaintresovane strane moraju da budu uključene u dijalog kako bi on mogao da bude održiv, a važno je da se, kako kaže, bazira na čvrstom kompromisu suprostavljenih strana

  • 0
SKUPSTINA IPU GOJKOVIC Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Srbija se zalaže za dijalog koji treba da dovede do kompromisnog rešenja zasnovanog na međunarodnom pravu i kojim se obezbeđuje mir i stabilnost, i to je naš pristup u rešavanju pitanja Kosova i Metohije, rekla je danas predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković na generalnoj debati 141. zasedanja Interparlamentarne unije.

Gojković je kazala da sve zaintresovane strane moraju da budu uključene u dijalog kako bi on mogao da bude održiv, a važno je da se, kako kaže, bazira na čvrstom kompromisu suprostavljenih strana.

Ona je zahvalila državama širom sveta koje dele taj pristup kada je reč o KiM.

Glavna tema debate IPU bila je “Jačanje međuanrodnog prava: Uloga i mehanizmi parlamenata i doprinos regionalne saradnje”, a Gojković je kazala da je tokom debate istakla da je uzrok mnogih problema u svetu kršenje međuanrodnih normi i principa, kao i da pravda i pravo moraju da budu iznad sile u međunarodnim odnosima.

- Uzrok mnogim problemima u svetu danas je kršenje međunarodnih normi, principa i pravila. Takvo stanje u međunarodnim odnosima vodi nasilju, ljudskoj patnji i stradanju. Pravda i pravo moraju da budu iznad sile u međunarodnim odnosima - poručila je Gojković.

SKUPSTINA IPU GOJKOVIC - Uzrok mnogim problemima u svetu danas je kršenje međunarodnih normi, principa i pravila - Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Gojković je napomenula da je istorija to nebrojano puta potvrdila, kao i da smo samo u 20. veku nekoliko puta bili svedoci razornog dejstva sile nad pravom i pravdom.

- Bojim se da je i danas međunarodni pravni poredak ugrožen, a samim tim i mir i bezbednost u svetu. Neophodno je stoga puno poštovanje Povelje UN, konvencija i drugih međunarodnih pravnih instrumenata koji su garant međunarodnog prava i poretka - rekla je Gojković.

Ona je istakla da se to mora činiti do kraja i pošteno, nikako polovično i proizvoljno, jer selektivno poštovanje međunarodnih obaveza podriva osnove međunarodnog pravnog poretka, mira i bezbednosti.

Gojković je napomenula da je jedan od važnih aspekata očuvanja mira i bezbednosti regionalna saradnja, kao i da su danas glavni rizici i žarišta koji ugrožavaju mir i stabilnost regionalnog karaktera.

- Zbog toga i rešavanje sukoba mora da uključi relevantne regionalne aktere, kao sponu između globalnih principa i pojedinačnih interesa. Svaki trajni dogovor mora da bude rezultat dijaloga i u skladu sa međunarodnim pravom. Od suštinskog značaja je i da se postignuti dogovori poštuju, kao i da garanti budu dosledni u njihovom poštovanju, kako bi se sporazumi primenjivali - poručila je Gojković.

SKUPSTINA IPU GOJKOVIC Maja Gojkovic - Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Gojković je naglasila da svako odstupanje, politizacija i zlonamerno tumačenje dogovora podrivaju mir i bezbednost regiona, zbog toga su regionalni mehanizmi i institucije saradnje važan okvir za politički dijalog.

Gojković je poručila da parlamentarci kao predstavnici naroda i danas, u zaoštrenim međunarodnim odnosima, moraju da vrate poverenje u institucije i principe međunarodnog prava, jer samo tako se stvara stabilan svet sa izvesnom budućnošću i ukazala da je važno nastaviti blisku saradnju sa Ujedinjenim nacijama.

Predsednica Skupštine Srbije je podsetila da parlamenti širom sveta zajedno 130 godina predano grade zajednicu vrednosti Interparlamentarne unije čiji je cilj mir, sloboda, jednakost država i pojedinaca, tolerancija, razumevanje i dijalog.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA