≫ 

Brnabić razgovarala sa šefovima četiri parlamentarne delegacije, učesnicima na zasedanju IPU

Delegacije borave u Beogradu na zasedanju Interparlamentarne unije

  • 0
Ana Brnabić, premijerka Srbije Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefovima četiri parlamentarne delegacije koje borave u Beogradu na 141. zasedanju Interparlamentarne unije (IPU).

U razgovoru sa delegacijom Islamske konstitutivne skupštine Islamske Republike Iran, koju je predvodio predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani, Brnabić je izrazila zahvalnost toj zemlji na nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Sagovornici su se saglasili da su politički odnosi dve zemlje dobri i da postoji potencijal za unapređenje bilateralne saradnje, posebno u oblasti kulture, prosvete i nauke.

Na sastanku sa delegacijom Konsultativnog saveta Katara, koju je predvodio Ahmed bin Abdulah al Mahmud, premijerka je istakla da je Srbija opredeljena da intenzivno radi na obnavljanju nekadašnjeg visokog nivoa saradnje sa tradicionalno prijateljskim državama iz Pokreta nesvrstanih, kao i da međudržavnu saradnju treba razvijati na osnovu obostranog interesa za stabilnost, ekonomski i kulturni razvoj.

Brnabić je kazala da je Srbija okrenuta daljem unapređenju IT sektora, inovacijama, istraživanju i razvoju, te da je u potpunosti otvorena za nove investicije iz Katara.

U razgovoru sa delegacijom Poslaničkog doma Kongresa Meksika, koju je predvodila Sarai Nunjes Seron, ukazano je na tradicionalno dobre odnose Meksika i Srbije, kao i da dve zemlje snažno povezuju prijateljski odnosi zasnovani na poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta suverenih država.

Izražen je interes za dalje produbljivanje ekonomske saradnje, kao i za razmenu iskustava u domenu migracija, ljudskih prava, borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Nunjes Seron je pohvalila organizaciju zasedanja Interparlamentarne unije u Beogradu, uz poruku da će meksička delagacija iz naše zeml?e poneti samo pozitivne utiske.

Brnabić je razgovarala i sa predsednikom Predstavničkog doma Kipra Demetrisom Silurisom, a sagovornici su ukazali da su odnosi Beograda i Nikozije tradicionalno bliski i dobri, bez otvorenih pitanja.

Brnabić je Silurisu zahvalila na podršci koju Kipar pruža našoj zemlji kada je reč o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Susret sa predsednikom Parlamentarne skupštine OEBS-a i regionalnom direktorkom UNICEF-a

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Parlamentarne skupštine OEBS-a Džordžom Tseretelijem i regionalnom direktorkom UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju Afšan Kan, koji u Beogradu učestvuju na 141. zasedanju Interparlamentarne unije (IPU).

Ana Brnabić Džordž Tsereteli i Ana Brnabić - FOTO: TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIC

U razgovoru sa Tseretelijem, premijerka je ukazala na značaj saradnje vlade sa Misijom OEBS-a u sprovođenju reformskih procesa, pre svega u oblasti unapređenja izbornog procesa, kao i saradnje u izradi Nacrta medijske strategije.

Brnabić i Kan su konstatovale da je saradnja Vlade Srbije i UNICEF-a odlična, kao i da će u budućnosti fokus saradnje biti na obrazovanju dece i mladih, saopštila je vladina Kancelarja za saradnju sa medijima.

Ana Brnabić Afsan Kan i Ana Brnabić - FOTO: TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIC

Kan, koja je i specijalna koordinatorka UNICEF-a za pitanja izbeglica i migracija u Evropi, pohvalila je napore predsednice Vlade Srbije u reformi obrazovanja, ukazavši na dobre rezultate naše zemlje kada je reč o predškolskom obrazovanju, kao i na potencijale da zabeleži još bolje rezultate u oblasti inkluzivnog obrazovanja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA