≫ 

Rosu se povukao sa severa KiM: Uhapšenog policajca ispitivali tri sata

Upad se dogodio rano jutros oko 5.50 sati

Oko sto pripadnika specijalne jedinice ROSU sa 25 džipova i specijalnih oklopnih vozila, upalo je na sever Kosova i Metohije, potvrđeno je za Telegraf.

Razlog upada, koji se dogodio rano jutros oko 5.50 sati jeste hapšenje zbog ubistva Olivera Ivanovića.

16:39 - Vasilije Bojić pušten na slobodu

 

Vasilije Bojić kog su rano jutros uhapsili specijalci ROSU u severnoj Kosovskoj Mitrovici pušten je na slobodu, saopštio je portparol kosovske policije Daut Hodžaj na konferenciji za štampu u Prištini.

16:32 - Specijalni tužilac iz Proštine traži pritvor za uhapšenog policajca Radeta Basaru

 

Specijalni tužilac Sulj Hodža izjavio je danas u Prištini da je istraga u vezi sa ubistvom srpskog političara Olivera Ivanovića proširena na još dvojicu pripadnika Kosovske policije, od kojih je jedan jutros uhapšen, a za drugim se traga.

Na konferenciji za novinare , povodom hapšenja na severu Kosova, rečeno je da je uhapšeni policajac zloupotrebio svoju dužnost, zbog čega je tužilac predložilo pritvor za njega. Istraga je proširena i odnosi se na krivična dela organizovanja ili učestvovanja u organizovanoj kriminalnoj grupi i zloupotrebe službenog položaja, prenosi "Koha".

15:27 - Saslušanje uhapšenog Basare trajalo tri sata

 

Rade Basara, jedan od dvojice Srba uhapšenih danas u aciji kosovske specijalne policije, saslušan je u Specijalnom tužilaštvu.

Kako javlja Kljan Kosova, razgovor tužioca sa Basarom trajao je oko tri sata, tačnije, od 9 do 11:57 časova.

Tužilac Sile Hodža nije dao nikakve detalje po završetku ispitivanja, a pritvorenik je odveden u zatvor u blizini Državnog tužilaštva.

Kljan Kosova navodi da se dvojica policajaca sumnjiče da su "krili dokaze o ubistvu Olivera Ivanovića".

Pored Basare, jutros je uhapšen Vasilije Bojić, sin šefa operative KPS za sever Kosova Željka Bojića, koga su specijalci ROSU nameravali da privedu.

Vasiliju Bojiću se na teret stavlja ilegalno posedovanje oružja i municije.

13:45 - Vulin sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Austrije o incidentu na sveru KiM 

 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Austrije generalom Robertom Brigerom, koji boravi u trodnevnoj poseti Srbiji i ukazao mu na najnovije incidente na severu Kosova i Metohije.

On mu je u razgovoru predočio da je jutros došlo do nasilnog upada više od 25 oklopnih vozila ROSU i oko 100 pripadnika te specijalne jedinice koji su zastrašivali stanovništvo na severu Kosova i Metohije, saopštilo je resorno ministarstvo.

Vulin Briger

Sastanak - Foto: Mod.gov.rs

Naglasio je da je za Srbiju nasilje apsolutno neprihvatljivo i izrazio očekivanje da snage KFOR-a zaštite srpsko stanovništvo na prostoru Kosova i Metohije.

Istakao je i da je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo formiranje tzv. vojske Kosova.

Vulin je tokom sastanka naglasio i da KFOR predstavlja jedini garant bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

13:15 - Mihajlović: Upad ROSU zloupotreba istrage o ubistvu Ivanovića

 

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je da jutrošnji upad pripadnika ROSU na sever Kosova i Metohije pokušaj da se istraga o ubistvu Olivera Ivanovića zloupotrebi za zastrašivanje srpskog naroda i skretanje sa novog debakla tzv. Kosova na međunarodnoj sceni.

- Posle povlačenja zahteva za prijem Kosova u Interpol, vlasti u Prištini pokušavaju da prikriju svoj najnoviji debakl policijskim akcijama u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, koje prištinske institucije ne mogu da reše već 21 mesec - navela je Mihajlović u pisanoj izjavi.

SRBIJA MORAVSKI AUTO-PUT

Zorana Mihajlović - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ona je istakla da je Srbija uz svoje građane na Kosovu i Metohiji i da će znati da ih zaštiti.

- Političarima iz Prištine bolje bi bilo da shvate da treba hitno da se vrate dijalogu sa Beogradom, a prethodno da ukinu takse koje je osudio ceo svet - dodala je Mihajlović.

12:40 - Srpska lista osudila upad naoružanih pripadnika ROSU

 

Srpska lista najoštrije je osudila brutalni upad naoružanih specijalnih formacija Albanaca na sever KiM i zatražila da se neosnovano uhapšeni odmah puste na slobodu, a da međunarodna zajednica reaguje.

SL u saopštenju ocenjuje da je upad izvršen sa ciljem destabilizacije situacije i zastrašivanja srpskog naroda u Kosovskoj Mitrovici, a u želji da se skrene pažnja albanske javnosti sa još jednog neuspešnog pokušaja Prištine da dobije članstvo u Interpolu.

- Maltretiranje nedužnih građana uz nikakve dokaze postaje standardna mantra kojom se albanski lideri služe za prikrivanje vlastitih poraza i neuspeha - navela je SL u saopštenju i podsetila da je prošle godine 21. novembra Priština poražena u nameri da se priključi Interpolu, a onda je 23. novembra, svega dva dana kasnije izvršen brutalni upad na sever Kosova i Metohije.

Kosovska MITROVICA IZBORI GRAĐANI

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Juče je ponovo Priština ostala bez članstva u Interpolu, odmah danas, na časeći časa, do zuba napružane horde su upale i maltretirale Srbe - ukazuje SL.

Oni ocenjuju da je današnji upad i neosnovano hapšenje naših sugrađana "prosta divljačka demonstracija sile Prištine nad nedužnim građanima, na koje čitava međunarodna zajednica ćuti".

- Zahtevamo da se neosnovano uhapšeni odmah puste na slobodu, a od međunarodne zajednice da urazumi svoje čedo pre nego što situacija izmakne kontroli. Odgovornost za mir na ovim prostorima i bezbednost svih građana je na UNMIK-u, KFOR-u, EULEKS-u i ostalim organizacijama - poručila je SL.

12:00 - Oglasio se predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti 

 

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić ocenio je da jutrošnji upad jedinica ROSU na sever Kosova i Metohije "predstavlja osvetu odlazećih prištinskih vlasti zbog debakla koji su ponovo doživeli u Interpolu".

10:12 - Svedoci o upadu ROSU: "Desetorica naoružanih i maskiranih policajaca su lupali na vrata i vikali"

 

- Čula sam kako viču i lupaju na vrata. Vikali su"Otvaraj vrata, otvaraj!". Pogledala sam kroz špijunku i videla da je desetorica naoružanih u uniformi lupala na vrata pored mojih. Otvorila sam da pogledam šta je u pitanju, međutim, jedan od njih mi je pokazao rukom da se povučem nazad - prepričala je Ljiljana K. koja živi u zgradi u koju su pripadnici Rosu upali jutros.

9:50 - Svi upadi pripadnika ROSU na sever KiM u poslednjih godinu dana

 

Od upada Hašima Tačija na jezero Gazivode u septembru prošle godine do upada pripadnika ROSU u maju mesecu ove godine, iza nas je više od 365 dana ispunjenih narastajućim tenzijama koje su kulminirale čak nekoliko puta.

9:37 - Prvi put da se sirene nisu oglasile, uoči upada pripadnika Rosu

 

Jutrošnji upad Rosu na sever KiM bio je prvi koji nisu najavile sirene za opasnost, saznajemo od građana.

- Situacija u gradu je mirna posle povlačenja pripadnika Rosu, ali strah među ljudima ipak postoji - rečeno je za naš portal.

9:20 -  Specijalni tužilac Hodža: Uhapšene dve osobe, za trećom se traga

 

Specijalni tužilac Sulj Hodža izjavio je da je jutrošnja specijalna operacija upada 100 pripadnika specijanih jedinica na severu Kosova izvedena po nalogu Specijalnog tužilaštva, a izvršilac je Odejenje za teška krivična dela prištinskog Osnovnog suda.

On je za prištinsku televiziju Klan Kosova rekao da su uhapšene dve osobe, a da se za jednom traga. Precizirao je da se traga za Željkom Bojićem.

Mesto ubistva Olivera Ivanovića, Oliver Ivanović, kosovska policija

Uviđaj posle ubistva Olivera Ivanovića (arhivska fotografija)-Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, priedeni su osumnjičeni za organizovani kriminal, učešće u prikrivanju dokaza i druge aktivnosti, kako je kazao, vezane za ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića.

9:10 - Specijalci ROSU napustili sever Kosova

 

Kako prenosi Kosovo Onlajn, pripadnici ROSU su izvršili pretres na dve lokacije, posle hapšenja, a potom su se povukli sa severa Kosova. Još uvek se čekaju zvanične potvrde informacija u vezi sa današnjim događajem.

9:50 - Drecun: Moguć novi napad u pravcu Zubinog Potoka

 

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je jutros da je srpska policija još tokom noći imala saznanja da će prištinske vlasti ući na sever Kosmeta. On je istakao je da je Beograd spreman da reaguje ukoliko bi došlo do egzodusa srpskog naroda ali da je uveren da međunarodna zajednica to neće dozvoliti.

- Spremni smo da intervenišemo ukoliko bi došlo do egzodusa srpskog naroda, ali smo uvereni da međunarodna zajednica to neće dozvoliti - rekao je Rebić za RTS.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun je ocenio da akciju ROSU kao predstavu za javnost nakon debakla u Interpolu i demonstracija izrazite moći prema pripadnicima KPS srpske nacionalnosti.

Milovan Drecun

Printskrin: youtube/RTS Sajt - Zvanični kanal

Drecun je rekao da je, prema njegovim saznanjima, jedan od uhapšenih radio na istragama prema šefu operative i dodao je da je moguć i napad u pravcu Zubinog Potoka.

8:45 - Dvojica Srba uhapšena po naredbi prištinskog Specijalnog suda

 

Kako prenose prištinski mediji, dvojica Srba su uhapšena, jer se sumnja da su umešani u ubistvo Olivera Ivanovića. Jedan od njih, policijski istražitelj na severu KiM Rade Basara, koji je vodio istragu o ubistvu Olivera Ivanovića, sumnjiči se da je skrivao dokaze.

pripadnici Rosu

Printscreen: Facebook/Klan Kosova

Uhapšeni su odvedeni u Prištinu, a kako se navodi, operacija se nastavlja u opštini Leposavić.

8:25 - Oglasio se portparol Kosovske policije

 

Portparol Kosovske policije Baki Keljani u pisanoj izjavi za KoSSev potvrdio je da je u Kosovska policija sprovela policijsku akciju u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

- Ova policijska operacija izvedena je na osnovu naloga za pretres koji je izdao Osnovni sud, Posebno odeljenje, a koji je rezultirao hapšenjem osumnjičenog policajca R.B. uključenog u nalog za pretragu, dok je osumnjičeni još jedan policajac, ali se za njim traga. Tokom policijske akcije uhapšen je još jedan osumnjičeni kod koga je pronađeno oružje. U operaciji su pronađena i zaplenjena još dva komada oružja i municija - naveo je Keljani za KoSSev.

8:22 - Đurić: Srpecijalci Rosu bili su naoružani dugim cevima, njihov cilj je kriminalizacija Srba

 

Šef Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da su specijalci ROSU bili su naoružani do zuba i sa dugim cevima, a kako je rekao, akcija je okončana oko 6 jutros. Njen cilj je, rekao je, bio je kriminalizacija Srba i plan da se optuže za ubistvo Olivera Ivanovića.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić

Printscreen: Pink

Direktor Kancelarije za KiM potvrdio je da su pripadnici Rosu želeli da uhapse šefa operative KPS-a za sever Željka Bojića, a da su odveli njegovog sina Vasilija Bojića u nepoznatom pravcu.

8:15 - Danas se navršava 21 mesec od ubistva Olivera Ivanovića

 

Danas se navršava 21 mesec od ubistva lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića. Na njega je pucano 16. januara 2018. godine sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u stranačke prostorije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

07:45 - Uhapšena dva Srbina na severu Kosova

 

U akciji Rosu jutros na severu Kosova uhapšena su dva Srbina. U državnom vrhu je potvrđeno da je akcija izvedena rano jutros. Prema pisanjima albanskih medija uhapšen je šef policije u Kosovskoj Mitrovici, Rade Basara, dok identitet druge osobe nije poznat.

Obojica, prema specijalnom tužiocu, osumnjičeni su za organizovani kriminal, učešće u prikrivanju dokaza i druge aktivnosti vezane za ubistvo Olivera Ivanovića.

Kossev iz nezvaničnih policijskih izvora, saznaje da je pretres izvršen na dve lokacije u severnoj Mitrovici, ali za ovu akciju nije bila nadležna policija iz regiona direkcija Sever.

7:30 - Pojavio se prvi snimak nakon upada ROSU na sever Kosova

 

Prištinski mediji objavili su prvi snimak upada pripadnika ROSU na sever KiM. Navodno je akcija sprovedena pod nadležnošću generalne direkcije Kosovske policije u Prištini i trebalo bi da je već završena.

Prema nezvaničnim informacijama reportera TV Prva, jedan pripadnik kosovske policije lišen je slobode.

Situacija u Severnoj Mitrovici je trenutno mirna, prema rečima meštana.

Podsetimo, u maju ove godine u severnoj Kosovskoj Mitrovici oko 6 sati ujutru začule su se sirene za uzbunu kada su jedinice ROSU upale na teritoriju sve četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA