Dačić razgovarao sa šefovima parlamentarnih delegacija, učesnicima na zasedanju IPU

Ministar spoljnih poslova imao je niz sastanaka sa parlamentarcima koji učestvuju na 141. zasedanju Skupštine IPU

  • 0
Ivica Dacic

Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas, na marginama 141. zasedanja Skupštine Interparlamentarne unije koja se održava u Beogradu, sa predsednikom iranskog parlamenta Alijem Laridžanijem i članovima delegacije.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog posete parlamentarne delegacije Irana Srbiji i učešća na 141. zasedanju Skupštine IPU, poželevši im tom prilikom uspeh u daljem radu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru obostrano je izraženo zadovoljstvo visokim nivoom bilateralnih odnosa i konstatovano da dve zemlje vezuje višedecenijsko prijateljstvo.

Razmotreni su konkretni koraci za dalje unapređenje sveukupne bilateralne, kao i multilateralne saradnje, u oblastima od zajedničkog interesa.

Dačić s delegacijom parlamenta Sijera Leonea

 

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas, na marginama 141. zasedanja Skupštine Interparlamentarne unije koja se održava u Beogradu, predsednika Parlamenta Sijera Leonea Abasa Černara Bundua i članove njegove delegacije.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog posete delegacije Parlamenta Sijera Leonea Srbiji i učešća na 141. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije i tom prilikom im poželeo uspeh u daljem radu.

SRBIJA SIJERA LEONE SARADNJA

Sastanak - Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Tokom srdačnog razgovora obostrano je ocenjeno da su bilateralni odnosi dve zemlje tradicionalno dobri i prijateljski i iskazana je potreba za intenziviranjem aktivnosti u pravcu kontinuiranog političkog dijaloga kao i zajednički interes za uspostavljanje i dalje jačanje svih vidova bilateralne saradnje, posebno u ekonomskoj sferi.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno raditi na unapređenju ekonomske, poljoprivredne, obrazovne, telekomunikacione, infrastrukturne, vojne i policijske saradnje dve zemlje.

Dačić i L.M.Paskije: Saradnja Srbije i Saveta Evrope na visokom nivou

 

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primio je danas predsednicu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Lilijan Mori Paskije, a u razgovoru je konstatovano da je saradnja Srbije i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, kao i sa Savetom Evrope u celosti, na visokom nivou.

Ivica Dačić Lilijan Mori Paskije

Lilijan Mori Paskije i Ivica Dačić - Foto: MSP

Dačić je pohvalio i saradnju sa Kancelarijom Saveta Evrope u Beogradu, kao i sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, sa kojom realizujemo brojne projekte u okviru Programa stambenog zbrinjavanja interno raseljenih lica u Srbiji.

Lilijan Mori Paskije je zahvalila na prijemu i istakla da je Srbija konstruktivan član porodice Saveta Evrope, pohvaljujući privrženost Srbije vrednostima i ciljevima Organizacije.

Dačić s predsednicom parlamenta Bangladeša

 

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa predsednicom Parlamenta Bangladeša Širin Šarmin Čaudhuri, koja predvodi delegaciju Bangladeša na 141. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu.

DACIC CAUDHURI SASTANAK

Širin Šarmin Čaudhuri i Ivica Dačić - Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Šef srpske diplomatije je izrazio veliko zadovoljstvo zbog njenog učešća na zasedanju Skupštine IPU i poželeo joj uspeh u daljem radu.

U srdačnom razgovoru je naglašen obostrani interes za intenziviranjem političkog dijaloga i realizacijom susreta dve strane na svim nivoima, kao i za daljim jačanjem sveukupnih bilateralnih odnosa zasnovanih na istorijskom prijateljstvu dva naroda.

Dačić i Garsija:Uvažavanje i podrška u značajnim pitanjima

 

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i predsednik Predstavničkog doma Nacionalnog kongresa Čilea Ivan Albert Flores Garsija konstatovali su u današnjem razgovoru da onodse dve zemlje karakterišu višedecenijsko prijateljstvo i međusobno razumevanje, uvažavanje i podrška u značajnim pitanjima.

DACIC GARSIJA SASTANAK

Ivan Albert Flores Garsija i Ivica Dačić - Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Dačić je izrazio zahvalnost na principijelnoj poziciji i podršci Čilea u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, koja je potvrđena i ovom prilikom.

U razgovoru je obostrano potvrđen interes za dalje unapređenje političkog dijaloga i razvoj svestrane saradnje dve zemlje na ekonomskom planu, ali i u oblasti kulture, nauke, sporta.

Delegacija Čilea inače učestvuje na 141. zasedanju Skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu.

Dačić sa zamenicom ministra spoljnih poslova Kube

 

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić susreo se danas sa zamenicom ministra spoljnih poslova Kube Anom Teresitom Gonzales Fragom, a sagovornici su konstatovali visok nivo bilateralnih odnosa i podudarnost stavova u pogledu poštovanja ključnih principa međunarodnog prava.

Ivica Dačić - Ana Teresit Gonzales Frag

Ana Teresit Gonzales Frag i Ivica Dačić - Foto: MSP

Zamenica ministra spoljnih poslova Kube je potvrdila čvrstu podršku očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, na čemu je ministar srdačno zahvalio i istovremeno preneo podršku naporima Kube na planu ukidanja ekonomskog i trgovinskog embarga.

Obostrano je izražena spremnost za dalji razvoj saradnje u nizu oblasti od zajedničkog interesa.

Zamenica kubanskog šefa diplomatije je pozvala Dačića da u novembru ove godine prisustvuje svečanostima obeležavanja 500 godina od osnivanja kubanske prestonice Havane.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA