Bivša visoka predstavnica EU o "crvenim linijama" u dijalogu Beograda i Prištine

Ljudima treba govoriti kakva će im biti budućnost, posebno mladima, govoriti im o tome da ovaj region treba da bude mesto gde će želeti da nastave život, koji će se uklopiti u jednu širu, optimističniju sliku - poručila je Ketrin Ešton

  • 1
Ketrin Eston

Foto: Tanjug/AP

Bivša visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, pod čijim je okriljem počeo dijalog Beograda i Prištine 2012. godine, rekla je danas na Beogradskom bezbednosnom forumu da se od strana nije tražilo da prelaze svoje crvene linije i da je cilj bio da predstavnike strane pokušaju bar da dovedu u istu sobu, za isti sto.

To je bila izuzetna stvar za njih, prisetila se ona početaka razgovora, navodeći da je i fotografija nakon postizanja prvog Briselskog sporazuma sama po sebi slala jaku poruku.

Ističe da od predstavnika dve strane ni u jednom trenutku nije traženo da prelaze crvene linije koje su imali - da od Srbije nije traženo da prizna Kosovo, niti od Kosova da sebe negira kao državu.

Govoreći o prvom Briselskom sporazumu i činjenici da je otada prošlo šest godina, a da on nije primenjen, istakla je značaj toga da dogovori budu primenjeni, jer treba da olakšaju život običnih ljudi.

Ketrin Eston

Foto: Tanjug/AP

- To je bio prvi sporazum, nikako nije bila ideja da bude i poslednji - rekla je Ešton na panelu "Održiva rešenja za Zapadni Balkan" u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma.

- Ljudima treba govoriti kakva će im biti budućnost, posebno mladima, govoriti im o tome da ovaj region treba da bude mesto gde će želeti da nastave život, koji će se uklopiti u jednu širu, optimističniju sliku - poručila je ona.

Upitana da li su predstavnici Beograda i Prištine imali tu svest o hitnosti rešavanja pitanja, kaže da nema sumnje da su na razgovore došli sa ozbiljnošću.

- Sami su rekli da su nervozni i to su i bili i počeli su da pričaju o praktičnim elementima, kako mogu da idu napred da se olakša život ljudima - rekla je ona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    17. oktobar 2019 | 10:56

    I nju su dobro platili, da im zavrsi posao. Kako je njie sramota da se javlja? Sta je to unapredila? Samo je sebi donela korist, zar ne? Mi nismo vazni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA