≫ 

Tužilaštvo nastavlja istragu iako je saopšteno da trovanja u CIK nije bilo

Predstavnik tužilaštva u Prištini Artan Grantoli kaže da su uzorci već poslati na ispitivanje u jednu laboratoriju

  • 3

Iako je zvanično saopšteno da nije bilo tragova otrova u krvi članova CIK, koji su bili u kontaktu sa kovertama glasača iz centralne Srbije, kosovsko tužilaštvo je saopštilo da o tom navodnom slučaju nastavlja istragu u inostranstvu.

Predstavnik tužilaštva u Prištini Artan Grantoli kaže da su uzorci već poslati na ispitivanje u jednu laboratoriju van Kosova. Nije, međutim, precizirao u koju zemlju su uzorci poslati, ali je dodao da će javnost biti obaveštena o rezultatima.

Zbog navodnog trovanja samo albanskih članova kosovske Centralne izborne komisije oko 3.500 izbornih listića iz centralne Srbije još nije prebrojano. U međuvremenu, od dvadesetak članova CIK, koji su se žalili na zdravstveno stanje i simptome koji su upućivali na navodno alergijske reakcije, 12 je bilo zadržano na bolničkom posmatranju.

Kosovo izbori glasanje Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Nakon što su analize pokazale da kod njih nema znakova trovanja, niti drugih infektivnih uzoraka, juče je najavljeno da će biti pušteni kući.

Ponavalja se brojanje glasova na 530 biračkih mesta

Ranije danas, CIK je saopštio je da je zbog, kako se tvrdi, različitih manipulacija članova političkih partija na biračkim mestima, odlučeno da se ponovo broje glasovi na 530 biračkih mesta.

Predsednica CIK-a Valjdete Daka rekla je na konferenciji za novinare da su manipulacije utvrđene na osnovu revizorskih podataka koje je objavio Centar za brojanje i rezultate (CRC), prenosi Kosovo onlajn pozivajući se na Gazetu ekspres.

Valjdete Daka, CIK Kosova Predsednica CIK-a Valjdete Daka-Foto: Printskrin/Kosovopress

Koordinator Centra za brojanje i rezultate Burim Ahmetaj, govoreći o prebrojavanju glasova dijaspore koje je završeno sinoć, rekao je da je u toku poslednja faza brojanja uslovnih glasova.

Ahmetaj je, kada je reč o revizorskom izveštaju, predstavio pet preporuka, od kojih je CIK potom glasao za ponovno prebrojavanje.

- Postoje slučajevi kada kandidat za poslanika ima više glasova od ukupnog broja birača na određenom izbornom mestu. To je učinjeno na 89 mesta - naveo je Ahmetaj, dodavši da su zabeleženi i obrnuti slučajevi.

Koordinator CRC takođe je izjavio da su naišli na slučajeve kada postoji više glasačkih listića nego što je navedeno u obrascima s rezultatima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    17. oktobar 2019 | 16:11

    Neka se siptari kupaju kad podju na glasanje i neka peru ruke kad jedu.

  • Poaro

    17. oktobar 2019 | 14:44

    Otrovane duše se ne mogu ni sa čim otrovati.Truje ih mržnja prema svemu što je srpsko.

  • PRC

    17. oktobar 2019 | 15:03

    Možda i uspnu da dokašu da smo napravili otrov koji deluje na nacionalnost. To će biti mnogo tražen i skup otrov.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA