≫ 

Kosovo je deo Srbije, ali nije sve naše, a nije ni njihovo: Vučić o situaciji na KiM

- Neću da lažem narod i kažem da je sve naše i lako ćemo mi to i da se junačimo - rekao je Vučić

  • 95
Aleksandar Vucic Printskrin: TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u emisiji "24 časa" gde je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u Srbiji, regionu i nezaobilaznoj temi Kosova.

On je poručio da je za njega Kosovo deo Srbije, ali da neće da laže narod i kaže da je "sve naše".

- Neću da lažem narod i kažem da je sve naše i lako ćemo mi to i da se junačimo. To ne podnosim jer ta laka rešenja obično vode do ambisa. Ja narodu kažem nije sve naše, ali nije sve ni njihovo - rekao je Vučić za Pink.

On je rekao da je naš posao da pokušamo da pronađemo kompromis, ali da kompromis ne znači da izgubimo sve, kao što smo, kaže, izgubili u vreme Ðilasa, Jeremića i ostalih.

- To je problem druge strane, koja misli da može Srbiji da zapoveda, da priča gluposti u vezi sa taksama i recipročnim merama... To govorim o Kurtiju i ostalima - rekao je Vučić i pozvao ih da se "dovedu u red i da razmisle šta pričaju".

- Nismo mi vaš ni brat, a kamoli mlađi brat, ne možete da nas matretirate, jer ne zavisimo mi od vas, već vi zavisite od nas - poručio je Vučić.

Takođe, poručio je Albancima da tek kada se upristoje i prestanu da lažu, da progone Srbe sa severa, kao i svih drugih delova KiM, dođu i kažu da žele da razgovraju i da će onda onda i uslediti razgovori.

O EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija nastavlja put ka Evropskoj uniji, da prati situaciju u svetu, ali da istovremeno nikome neće dozvoliti da joj ugrozi prijateljstvo sa Rusijom ili Kinom.

U emisiji "24 sata" TV Pink povodom današnjih razgovora sa Federikom Mondolonijem i Miroslavom Lajčakom, a na pitanje o daljem proširenju Evropske unije, Vučić kaže:

- Ja verujem da će Francuska ostati pri svom stavu i da oni traže neku novu metodologiju za EU. Podržavam da Albanija i Severna Makedonija dobiju početak pregovora, plašim se da to neće dobiti, a i za nas će biti teze procedure. Verujem da ću u novembru videti predsednika Makrona u Parizu i da ću tada detaljnije moći da razgovaram, a potom ću se sastati i sa Putinom.

Aleksandar Vucic Aleksandar Vučić - Printskrin: TV Pink

Vučić, međutim, naglašava da Srbija ostaje na putu ka EU.

- To je pametna, mudra odluka, 67 odsto naše robne razmene je sa EU, najveći naš izvoz je u EU, najviše investicija stiže iz EU, ali kao nezavisna zemlja mi ćemo da gardimo prijateljstva i sa drugima i nikome nećemo dozvoliti da ugrozi naše prijateljstvo sa Rusijom, Kinom, Japanom, Turskom - kaže on.

Ističe da je nejgov posao da obezbedi posao za ljude u Srbiji i da je za to potrebna saradnja sa svima.

- Iz Priboja su svi hteli da odu, obezbedili smo 500 radnih mesta i sada je drugačije, to smo radili od Vladičinog hana do Krupnja a sada ćemo uskoro i u Malom Zvorniku otvoriti fabriku sa 400 radnih mesta - naveo je Vučić.

Nastavićemo put kao EU, bez nervoze, ali istovremeno ćemo sarađivati i sa drugima, i gledaćemo šta se zbiva u svetu.

- A šta se zbiva, da ne upotrebim neku tešku reč, kao ludilo, ali to je haos u međuanrodnim odnosima, koji niko ne moze da definiše na nabolji način i niko ne zna šat će biti. Jer, kada je Erdogan bio u Srbiji imao je jedan odnos sa američkim predsednikom, kada je otišao - to se promenilo - rekao je Vučić.

Mi smo na evropskom putu, najveći broj investitora je iz EU i nikome ne dozvoljavamo da ugrozi naše prijateljstvo sa Rusijom, Kinom, Japanom i Turskom. Moj posao je da obezbedim što više investicija za Srbiju.

O situaciji na KiM i Aljbinu Kurtiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će nastaviti od međunarodne zajednice da traži odgovor o svim neprihvatljivim potezima Prištine, poput slikanja britanskog ambasadora sa Aljbinom Kurtijem pod zastavom Albanije.

Vucić je ukazao da se međunarodna zajednica rukovodi dvostrukim aršinima i u prilog tome upitao da li bi se ambasador Nikolas Abot slikao s Miloradom Dodikom pod, na primer, zastavom Republike Donbas.

Zato će, kaže, nastaviti međunarodnoj zajednici da postavlja pitanja u vezi sa ponašanjem Prištine.

Kazao je da je odbijanje dozvole da slikarka sa svojim slikama uđe na Kosovo, kao i sve akcije prethodnih dana, pokazuju koliko je velika nervoza u Prištini.

- Čekam da postavim novo pitanje jesmo li poslali antraks ili nešto drugo ili su lagali kao i obično za trovanje - kazao je Vučić u emisiji "24 časa" na TV Pink.

Rekao je da nije bilo nikakve infekcije zbog koverti sa glasoivima iz centralne Sbije, kako su sami potvrdili, i da su čitavu priču izmislili.

- To su radili namerno, jer ne znaju šta će sa sobom. Neki koji su još na vlasti time bi da kupe vreme, da se ne znam šta dogodi, da se dogodi neki viši slučaj, da oni ostanu na vlasti, a drugi žure da vladaju i nije im važno na koji način. Svi su nervozni, a posebno zbog rezultata Srpske liste - kazao je on.

Vučić je podvukao da Srbija neće zaboraviti na tu priču i da će danas, sutra ili kroz tri dana postaviti pitanje celom svetu ko je otrovao, koji su to srpski teroristi koji truju pismima.

Nazvao je čitavu priču oko toga "cirkusom pod maskama", dodajući da to više čak nije ni za tačku u cirkusu.

Rekao je da neće odustati od dobijanaj odgovora, kao što je juče čekao odgovor britanske ambasade u Prištini, koji je dobio i koju je shvatio.

- Zamislite da Milorad Dodik okači, ne zastavu Srbije, već Republike Dombas. Je l bi se slikao britanski ambasador sa njim tada. Ne bi ni ušao u taj prostor. Ovo govori o dvostrukim aršinima, i kako mogu beskrupulozno da obmanjuju javnost. Zbog toga sam rekao da smo sve razumeli - kazao je on.

Vučić je istakao da je ponosan što Srbija sme da ukaže na to šta je istina i da traži odgovore, naravno, na civilizovan način.

Kad je reč o Kurtiju i njegovoj izjavi da Vučić nije u poziciji da govori i komentariše "njihove nacionalne simbole", predsednik Srbije je rekao da lideru "Samoopredeljenja" izgleda "jezik i stilistika ne idu najbolje".

Aleksandar Vucic Aleksandar Vučić - Printskrin: TV Pink

Istakao je da komentariše i da će to činiti i ubuduće, kao i da ga u tome neće sprečiti ni engleski ambasador, ni Kurti.

- U tome je razlika između Srbije i drugih zemalja, ne samo u ovom regionu, jer je Srbija nezavisna i suverena zemlja, koja vodi svoju politiku - rekao je Vučić.

Osvrnuo se na i navode da SNS nema ideologiju, navodeći da ta stranka zapravo prvi put stvara slobodnu srpsku, i državu svih drugih građana, koja donosi odluke nezvisno od velikih sila i u interesu naroda koje predstavljaju.

On je ocenio da je Kurti pomislio da je mnogo važan i da nekome može da naređuje.

Prokomentarisao je i navode o smeni generacija na KiM, navodeći da je Kurti samo nekoliko godina mlađi od njega, a da se sam, kako kaže, sprema za penziju.

Vučić je dodao i da ga fasciniraju "patoloske simpatije" koje prema Kurtiju iskazuju pojedini beogradski krugovi, kako kaže, izgleda oduševljeni njegovim terotističkim aktivnostima iz prošlosti i njegovom željom da napravi veliku Albaniju.

- To oduševljenje me iznenađuje, ali to je njihov posao. Neka nastave da ga rade, a ljudi će to umeti da prepoznaju - rekao je Vučić.

Predsednik je komentarisao i izjavu Janka Veselinovića, koji je rekao da Vučić Kurtiju ne sme da kaže da je samoproglašena nezavisnost Kosova neuspela.

Vučić kaže da takva izjava pokazuje koliko je veliko licemerje u tom delu opozicije.

- Nezavisnost Kosova je proklamovana ne u vreme Vučića, kada je 13 zemalja povuklo nezavisnost, a u njihovo vreme je 89 zemalja priznalo nezavisnost Kosova, a nijedna nije povukla - rekao je Vučić.

Dodao je da prilikom proglašenja nezavisnosti nije bilo nikakve reakcije države, već su "pobegli u Rumuniju", da je kosovsko pitanje potom izvučeno iz UN i prebačeno pod okrilje EU, da se pred Međunarodni sud pravde izašlo sa "najglupljim pitanjem", kao i da je tadašnja vlast napravila granicu između Srba i Srba na Jarinju i Brnjaku.

- To je problem druge strane, koja misli da može Srbiji da zapoveda, da priča gluposti u vezi sa taksama i recipročnim merama... To govorim o Kurtiju i ostalima - rekao je Vučić i pozvao ih da se "dovedu u red i da razmisle šta pričaju".

- Nismo mi vaš ni brat, a kamoli mlađi brat, ne možete da nas matretirate, jer ne zavisimo mi od vas, već vi zavisite od nas - poručio je Vučić.

Takođe, poručio je Albancima da tek kada se upristoje i prestanu da lažu, da progone Srbe sa severa, kao i svih drugih delova KiM, dođu i kažu da žele da razgovraju i da će onda onda i uslediti razgovori.

- Što se tiče Aljbina Kurtije, on je pomislio da je mnogo važan i da može nekome da naređuje. Mene fascinira patološke simaptije koje prema njemu iskazuju pojedini beogradski krugovi. Niko ne radi tako predano na stvaranju "Velike Albanije" kao što on to radi - dodao je on.

Aleksandar Vucic Aleksandar Vučić - Printskrin: TV Pink

Na pitanje o fotografiji Aljbina Kurtija, iza koga se nalazi zastava Albanije rekao je da to govori da su to dvostruki aršini i da je to najblaže što može da kaže.

- Ponosan sam što Srbija danas sme na to da ukaže i da to uradimo na civilizovan način - kazao je on.

On govori situaciji na KiM i navodno zatrovanim kovertama iz centralne Srbije.

- Bukvalno su izmislili sve. Svi su nervozni zbog rezultata Srpske liste. Ali mi nećemo da zaboravimo na tu priču. Postavljaću pitanja celom svetu kakvi su to srpski teroristi koji truju ljude kovertama - rekao je on.

O novim helikopterima 

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da su u Srbiju stigla četiri nova helikoptera za naše odbrambene snage.

Kako je rekao, tri helikoptera su stigla iz Rusije, a jedan iz EU.

- Veoma sam srećan zbog toga - rekao je Vučić za TV Pink i dodao da će letelice biti predstavljene na prikazu "Sloboda 2019", koji se u subotu u Batajnici održava povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Predsednik je istakao da je reč o novim mašinama, koje naša zemlja nije kupovala poslednjih 30 godina.

- Danas imamo, možemo da kupujemo i da štitimo našu slobodu, naše nebo i našu zemlju, i pokazujemo da Srbija može da ide napred - rekao je Vučić.

O dešavanjima u Siriji

Srbija se neće mešati u dešavanja u Siriji pošto su nam i Turci i Sirijci prijateli, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da će Srbija u slučaju da Turska zbog tog sukoba pusti izbeglice ka Evropi postupati onako kako bude dogovoreno sa evropskim partnerima, kao i da ljudi u Srbiji ne treba da brinu.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara Pinka šta će se desiti ako Turska, kao što je najavio njen predsednik Redžep Tajip Erdogan, pusti 3,6 miliona izbeglica i kako komentariše to što je mađarski premijer na to poručio da će Mađarska braniti srpsko-mađarsku granicu od izbeglica.

- Sačuvaćemo mi svoju Srbiju. Donećemo odluku u dogovoru sa evropskim parnterima, ali ćemo posebno razgovarati sa Višegradskom grupom i odluku koju donesemo provešćemo u delo. Gledaćemo da imamo human odnos prema tim ljudima, ali čuvaćemo svoje nacinalne i državne interese - rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija ne treba da se meša u sukobe velikih igrača.

Vučić je dodao da mu je žao što ljudi ginu u tom sukobu i izazio nadu da će se to što pre prekinuti.

O povećanju penzija, plata u javnom sektoru i BDP-u

Penzioneri će između 1. i 3. novembra dobiti jednokratno 5.000 dinara, dok će zaposlenima u javnom sektoru biti uvećana novembarska zarada, kaže predsednik Aleksandar Vučić.

On je najavio da će na samom početku novembra biti otvoren autoput Niš - Pirot -Dimitrovgrad - Gradina, dok će 19. decembra biti otvorena deonica Surčin - Obrenovac.

- Ljudi polako, ali sigurno mogu da znaju da će da žive bolje. Radili smo vredno i marljivo - rekao je Vučić za TV Pink.

Kako je primetio, Srbija će imati tri puta više autoputeva od četiri puta veće Rumunije, članice EU i dodao da će se nastojati da se plate povećavaju svake godine.

- Srbi vole da postoji neka anarhija, pa, eto - Ekvador je istakao MMF. Videćemo gde će biti Ekvdaor, a gde Srbija. Mi se hvalimo saradnjom, disciplinom, odgovornošću i sigurnošću za naše penzionere i radnike - rekao je Vučić.

Podsetio je i da je 2012. godine minimalna zarada bila 16.000 dinara, da je sada minimalac prešao 30.000.

Na konstataciju da MMF očekuje da Srbija dostigne cilj od 3,5 odsto rasta BDP-a, Vučić je rekao da će on i biti 3,5, te izrazio uverenje da će rast biti i 3,6, a možda i 3,7 odsto BDP-a, ali i primetio da su neki pre samo tri meseca govorili da će taj rast biti 1,8 ili 1,9.

O paljenju knjige

- To je bila vrlo loša slika našeg grada i želim da kažem da će Tužilaštvo da deluje. Oni su taj dan blokirali ulaz i izlaz sa promocije knjige. Oni su napadali i jurili ljude i zamislite da nisu bili momci koji su čuvali Vesića, da nisu bili jači od njih, oni bi ga linčovali i ubili. Hvale se danas ceo dan da će sledeći put lupiti Vesiću vaspitnu. Ja mu kažem, dođi mene lupi, nađi nekoga jačeg od sebe da to uradiš, ako si toliki mangup - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikad u NATO

    17. oktobar 2019 | 18:27

    Kosovo i Metohija su Srbija! Ako predsednik jedne drzave tvrdi da deo teritorije drzave kojom upravlja nije u sastavu njegove drzave, ozbiljno da se zapita da li je predaja ili izdaja u pitanju. Kosovo i Metohija su peivremeno okupirane srpske teritorije!

  • Bojan SD

    17. oktobar 2019 | 18:22

    Kako nije sve nase kad je pitanje Kosova Ustavom zagarantovano gde jasno pise '' Kosovo je sastavni i neotudjivi deo Srbije '' pa ne razumem kako onda nije sve nase, njihovo nije nista jer oni tu samo mogu ziveti kao nacionalna manjina u Srbiji i postovati zakone Srbije i nista drugo.

  • Dubioza

    17. oktobar 2019 | 19:16

    Nestvarno je da predsednik jedne države kaže da deo te iste države nije u celosti deo te iste države kojoj je on predsednik od kada je položio zakletvu da će braniti teritorijalnu nepovredivost i integritet iste te države.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA