≫ 

Kurti provocira: Ujedinjenjem "Trepče" će se ujediniti i Mitrovica

Kurti je rekao da će na sastanku sa premijerom Albanije Edijem Ramom dogovoriti saradnju “kao nikada pre toga”

  • 4
Aljbin Kurti

Foto: Tanjug/AP

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti kaže da je prisustvo Srbije i dalje problem na severu Kosova i da će buduća vlada kojom bude rukovodio iskoreniti to, da će sarađivati sa lokalnim Srbima koji, kako je naveo, trpe homogenost Srbije u tom regionu Kosova.

- Moramo institucionalno da budemo prisutni na severu Kosova, da služimo svim stanovnicima, bilo da su Srbi ili Albanci - rekao je Kurti u intervju za Gazetu Tribuna i naglasio da “Trepča Sever” i “Trepča Jug” treba se ujedine.

- Mislim da će se i Mitrovica ujediniti, u Trepču nije ulagala Priština i naša vlada, već Srbija. To se ne bi smelo ponoviti - poručio je Kurti.

- U opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra takođe će biti kosovskih institucija, prisustvo tamo nije problem problem je prisustvo Srbije - ocenio je Kurti.

Aljbin Kurti

Foto: Tanjug/AP

On je rekao da kosovske institucije moraju da se bave “tim snagama Srbije” radeći sa lokalnim Srbima.

Kurti je rekao da će na sastanku sa premijerom Albanije Edijem Ramom dogovoriti saradnju “kao nikada pre toga”.

Srpska lista: Najavom otimanja "Trepče" Kurti priziva ratne sukobe

 

Ovim povodom oglasila se i Srpska lista koja je u saopštenju poručila da oni, a ni srpski narod na KiM nikada neće dozvoliti realizaciju antisrpskih, protivzakonitih i opasnih namera Prištine i prizivanje ratnih sukoba, te ćemo zajedno sa našim građanima pružiti najodlučniji otpor ovakvim aktivnosti uvek i na svakom koraku, a u cijju zaštite prava i interesa srpskog naroda.

- SL zahteva od Evropske unije, SAD, UNMIK, KFOR, Kvinte, ali i svih ostalih međunarodnih aktera da najhitnije i najoštrije osude najave Aljbina Kurtija kojima najavljuje protivpravno i nasilno otimanje Trepče i ujedinjenje Severne i Južne Mitrovice, čime se najdirektnije prizivaju ratnih sukobi sa nesagledivim posledicama po mir na Kosovu i Metohiji, ali i celom zapadnom Balkanu - poručili su.

Kosovska MITROVICA IZBORI GRAĐANI

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kako se navodi u saopštenju, namera da se silom realizuju velikoalbanske ideje kojima Kurti teži je nesumnjivo u moru protivzakonitih inicijativa i predloga Aljbina Kurtija najgora, i ukoliko se međunarodna zajednica na njih ogluši danas, možda će za pozive na mir za par nedelja biti kasno.

- Potrebno je da sve međunarodne misije na Kosmetu preuzmu preventivne mere kojima bi poslali jasne poruke da opstanak srpskog naroda ne sme biti ugrožen usled bolesnih ambicija velikoalbanskih promotera. Predugo traje ćutanje međunarodnih predstavnika na seriju zapaljivih izjava iz Prištine, a koje izazivaju zabrinutost kod svih građana, posebno Srba na Kosovu i Metohiji - zaključuje SL.

(Telegraf.rs/Kosovo Online)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bob

    18. oktobar 2019 | 14:27

    Mr.A.Kurtoni u svom pravom izdanju.

  • Сремац

    18. oktobar 2019 | 16:51

    Буди миран да са презименом не би добио по лобањи...

  • Cika Velja

    18. oktobar 2019 | 17:04

    Ratuju i ubijaju da se odvoje i razjedine,a sad pricaju o ujedinjenju? Jel bar oni znaju sta hoce???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA