≫ 

Ključna poruka oko KiM i sporazumi kao potvrda dobrih odnosa: Medvedev završio posetu Srbiji

Ovaj događaj ste mogli pratiti uživo iz minuta u minut na portalu Telegraf.rs

Aleksandar Vučić, Medvedev

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević/Zoran Žestić, Predsedništvo Srbije

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev boravio je u zvaničnoj poseti Srbiji, povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, gde mu je domaćin bio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tokom posete premijera Rusije potpisani su brojni sporazumi, održani sastanci i konferencije za novinare, a za kraj je priređena svečana akademija u Centru "Sava".

Ovaj događaj mogli ste da pratite uživo iz minuta u minut na portalu Telegraf.rs.

00.48 - Ruski premijer otputovao iz Beograda

 

Dmitrij Medvedev otputovao je iz Beograda, a njega je na aerodromu "Nikola Tesla" ispratio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

23.25 -  Medvedev završio posetu

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je večeras svečanu večeru za predsednika ruske Vlade Dmitrija Medvedeva i rusku delegaciju.

Tokom večere Vučić i Medvedev su održali zdravice, a prisutnima se kulturno-umetničkim programom predstavio ansambl "Kolo".

- Uz pesmu ''Ovo je Srbija'' ispratismo našeg prijatelja - napisao je predsednik Vučić na Instagramu.

 
 
 
View this post on Instagram

Uz pesmu "Ovo je Srbija" ispratismo našeg prijatelja @damedvedevA post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

 

21.15 - Vučić: Slobodan je samo onaj koji sam odlučuje o svojoj sudbini

 

Na početku svog obraćanja predsednik Srbije se zahvalio horu Aleksandrov, i istakao da su oni bili sa nama i 1999. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Foto: Predsedništvo Srbije

- Hvala svima koji su u oslobađanju pomagali, hvala i drugima, hvala Britancima, ali tu operaciu ne bimso mogli da izvedemo bez pomoći naših prijatelja iz Crvene armije. Sloboda nema svoju cenu, zato što je njena suprotnost ropstvo, logodi od Aušvica do Jasenovca. NIjedan naro u Evropi se nije digao protiv okupatora, a skoro četiri godine Srbija je krvarila po dokupacijom, dok je u NDH na delu bio monstruozan plan. I zato je pobeda 1944. bila toliko važna - rekao je Vučić.

- Danas znao da ne postoji nešto kao polunezavisnost, polusamostalnost. Slobodan je samo onaj koji sam odlučuje o svojoj sudbini, i mi smo je platili krvlju. Teška je to dužnost

20.55 - Medvedev: Sutra u Moskvi vatromet u čast oslobođenja Beograda

 

Premijer Rusije, govoreći na svečanoj akademiji u Centru "Sava" rekao je da će u Moskvi sutra biti priređen vatromet, u čast oslobođenja Beograda.

Podsetio je da smo "tokom cele istorije morali da branimo naše zemlje, da ratujemo, iako to nikad nismo želeli, čuvali smo svoje zemlje i pomagali jedni drugima".

Dmitrij Medvedev

Foto: Predsedništvo Srbije

- Tada smo bili jako bliski i uveren sam da će tako biti zauvek - poručio je Medvedev i istakao da je ovaj dan veoma važan za naše zemlje.

Oslobađanje Beograda bio je izvanredan podvig, a sećanje na one koji su mir i slobodu iskovali veoma je važno, istakao je Medvedev, jer su očuvanje istine o događajima tog vremena, otvoren i pošten način razgovora o tome jedini lek protiv pokušaja falsifikovanja istorije.

- Ne sme biti pokušaja da se sakrije, zamaskira ili zaboravi... Pamtimo logore, masovna streljanja.. Svaki Srbin će se uvek sećati Kragujevca. O tome se mora govoriti otvoreno, bez političkih i drugih modeliranja -rekao je Medvedev.

20.15 - Prisutnima se obratio nekadašnji član Prve proleterske brigade 

 

Prisutnima se obratio i nekadašnji član Prve proleterske brigade koji je učestvovao u oslobođenju srpske prestonice 1944. godine Zdenko Duplančić.

Pre toga ovacijama i gromoglasnim aplauzom pozdravljeni su učesnici u oslobođanju prestonice, koji su bili u Centru "Sava".

20.00 - Svečana akademija povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda

 

U Centru "Sava" počela je svečana akademija povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda.

 

Svečanosti prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Rusije Dmitrij Medvedev, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri, patrijarh srpski Irinej, predstavnici Grada Beograda, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, ratni veterani.

Predviđeno je da se prisutnima obrate Vučić, Medvedev i nekadašnji član Prve proleterske brigade koji je učestvovao u oslobođenju srpske prestonice 1944. godine Zdenko Duplančić.

Svečana akademija u Centru Sava

Printscreen: Youtube/Tanjug

Na svečanosti će biti prikazan dokumentarni film "Put pobede", a deo programa su i prigodne muzičke numere koje će izvesti ruski vojni ansambl "Aleksandrov", umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i hor Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom palicom Ðorđa Stankovića.

19.25 - Medvedev: Čast mi je da učestvujem u proslavama u Beogradu

 

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev objavio je večeras na Tviteru da je počastvovan da učestvuje u obeležavanju 75-godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

 

19.10 - Vatromet i plotuni posle obraćanja dvojice državnika

 

Nakon obraćanja dvojice državnih funkcionera, iznad Palate Srbija isplajen je vatromet.

 
 
 
View this post on Instagram

Vatromet u čast obeležavanja Dana oslobođenja Beograda sa predsednikom Vlade Ruske Federacije @damedvedevA post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

 

18.55 - Medvedev: Ovaj dan je poseban zbog obeležavnaja oslobođenja Beograda

 

Medvedev je rekao da mu je drago što ovaj dan provodi među prijateljima povodom oslobođenja Beograda.

- Nema toliko zemalja za koje možemo reći ne samo da su prijatelji nego da isto kao i mi ocenjuju istoriju. Niko nije protiv različitih gledanja ali postoje svetle i tamne stranice istorije i to ne treba da bude predmet spora. U takve svetle stranice spada i oslobođenje Beograda, pobeda - rekao je Medvedev i dodao da su narodi pravi tvorci istorije.

Premijer Dmitrije Medvedev

Foto: Youtube/Tanjug

- Evo naši narodi su pre 75 godina oslodili Evropu od koncentracionih logora i ropstva. Ta stranica je sve dalje od nas i utoliko su dragoceniji ovakvi susreti - istakao je premijer Rusije.

Govoreći o odnosima Srbije i Rusije, Medvedev je rekao da je zadatak da ti odnosi budu pragmatični i da samo tada imaju budućnost. Ako budemo koristili neke ideološke klišee oni se mogu pokvariti.

18:42 - Vučić: Odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija

 

Predsednik Srbije poručio je da Srbija danas predstavlja snagu koja se bori protiv falsifikovanja istorije i da je današnja poseta ruskog državnika pokazatelj toga.

Predsednik Aleksandar Vučić

Foto: Youtube/Tanjug

- Srbija i Rusija imaju prijateljske odnose. Čini mi se da posle mnogo susreta sa predsednikom Putinom, mogu da kažem da su naši odnosi na možda najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, što je od ključnog značaja za nas, jer uvek možemo da računamo na podršku Rusije, naročito u političkoj sferi - rekao je predsednik

18:24 - Završen sastanak, sledi razmena potpisanih sporazuma

 

Posle završetka sastanka premijera Rusije i predsednika Srbije, usledila je razmena potpisanih sporazuma između srpskih i ruskih zvaničnika.

17.45 - Sastanak Medvedeva i predsednika Vučića

 

Premijera Rusije je sa Novog groblja, posle polaganja venaca, prevezao helikopter do Palate "Srbija" gde se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Srbije zahvalio je Medvedevu, kao i predsedniku Vladimiru Putinu, na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije i izrazio zadovoljstvo što je Medvedev u poseti baš na dan kada se obeležava godišnjica oslobođenja od fašizma.

Premijer Dmitrije Medvedev i predsednik Aleksandar Vučić

Foto: Predsedništvo Srbije

- Dobro došli, nadam se da se ovde u Beogradu osećate kao kod svoje kuće. Za nas je čast što ste baš danas u Beogradu kada obelezavamo 75. godišnjicu oslobođenja i to je potvrda iskrenih i prijateljskih odnosa međunašim zemljama - rekao je Vučić na početku sastanka sa visokim gostom iz Moskve, koji je bio otvoren za medije.

Ocenio je da je sve u redu kada je reč o ekonosmkoj saradnji, ali da se može još bolje, te da ta saradnja treba da se razvija i jača.

- Robna razmena raste, što se tiče gasovoda Turski tok sve je u redu, a što se tiče ostalih pitanja još je bolje. Hvala vama i predsedniku Putinu na podršci u zaštiti teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije. Cenimo to i dobro došli u Srbiju - poručio je Vučić na ruskom jeziku.

17:05 - Polaganje venaca na Spomen - groblju Oslobodiocima Beograda

 

Premijere su, na Novom groblju, dočekali počasna jedinica garde Vojske Srbije, deca iz Ruskog doma u Beogradu i predstavnici ruske organizacije "Volonteri pobede" sa koordinatorima iz Srbije, a reč je o organizaciji koja pomaže veteranima koji su oslobađali Beograd i Evropu od fašista u Drugom svetskom ratu.

Uz intoniranje himni Srbije i Rusije, Brnabić i Medvedev su najpre položili vence na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944, na jednom od venaca je pisalo "Oslobodiocima Beograda predsednik vlade Ana Brnabić", a na drugom, na ruskom jeziku, "Od predsednika vlade Ruske Federacije".

 

Dvoje premijera zatim su položili vence i na Spomenik crvenoarmejcu, koji je podignut u čast ruskih vojnika palih za slobodu Beograda. Premijeri dve zemlje su se potom upisali u knjigu počasnih gostiju.

Nakon upisivanja u knjigu gostiju, premijeri su porazgovarali sa decom koja su ih dočekala i poručili im da je važno da se čuva sećanje na stradale u Drugom svetskom ratu, te da je posebno važno da se i mlađe generacije upoznaju sa žrtvama koje su podneli hrabri vojnici u borbama.

Od predstavnika organizacije "Volonteri pobede" na poklon su dobili rančeve, u kojima se nalaze majica, duks i kačket sa grbom te ogranizacije.

Polaganju venaca prisustvovali su i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

16.35 - Ruski premijer se obraća poslanicima u Skupštini Srbije

 

Premijer Medvedev stigao je u Skupštinu, gde ga je dočekala Maja Gojković.

Premijer Dmitrije Medvedev

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On se potom obratio se narodnim poslanicima, na specijalnoj sednici.

- U ovoj institiuciji sam govorio pre 10 godina i da su odnosi Srbije i Rusije ostali isti. Čestitam celom bratskom narodu 75 godina oslobđenja, želim vam mir, prosperitet i slobodu - poručio je on pred poslanicima.

Medvedev je rekao da Rusija želi stabilnost na Balkanu i saradnju sa svim narodima

16.30 - Premijer Rusije se posle sastanka sa Anom Brnabić uputio ka Skupštini

 

Posle sastanka koji je u Palati "Srbija" imao sa premijerkom Srbije, drugi čovek Rusije uputio se ka Skupštini, gde će se obratiti narodnim poslanicima.

15:30 - Ovo su sporazumi koje će srpski i ruski zvaničnici potpisati

 

Tokom današnje posete ruskog premijera biće potpisani brojni sporazumi između srpskih i ruskih zvaničnika.

Veliku pažnju javnosti izazvao je sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevom jevanđelja, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, kao i sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha, s kraja 19. i početka 20. veka, koje čuva Narodni muzej u Beogradu.

15.00 - Medvedev: Očekujem dobru saradnju Srbije i Rusije

 

Na početku susreta koji je bio otvoren za medije premijerka je poželela dobrodošlicu Medvedevu i zahvalila mu se što je odvojio vreme da zajedno obeleže savezništvo u Drugom svetskom ratu.

- Nama je velika čast što smo ove godine ugostili predsednika Putina i vaša poseta samo potvrđuje nivo odnosa koji imaju Srbija i Rusija - navela je Brnabićeva.

Premijeri Dmitrije Medvedev i Ana Brnabić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Medvedev je podsetio da je bio u Srbiji pre tačno 10 godina i da mu je drago što ponovo posećuje prijateljsku zemlju lepim razlogom.

- To je naš zajendički praznik ali i prilika da razmenimo mišljenja o tome kako se razvijaju naši odnosi - rekao je premijer Rusije.

Dodao je da se nada da će današnji razgovori, ali i skorašnja poseta Ane Brnabić Moskvi doprineti razvoju odnosa.

14.55 - Vlada Rusije o poseti Dmitrija Medvedeva Srbiji

 

 

14.30 - Crveni tepih i počasna Garda Vojske ispred Palate "Srbija" za Medvedeva

 

Premijer Rusije stigao je ispred Palate "Srbija" gde mu je priređen svečani doček uz crveni tepih i počasnu gardu VS.

Posle intoniranja himni dve zemlje i prolaska kroz špalir Garde Vojske Srbije premijer Rusije rukovao se sa srpskim ministrima, posle čega su se povukli na sastanak.

13.20 - Ispred Palate "Srbija" sve spremno za dolazak ruskog premijera

 

Pole prikaza na vojnom aerodromu u Batajnici, premijer Rusije se uputio ka Palati "Srbija" gde će, posle svečanog dočeka uz najviše državne počasti, imati odvojene sastanke sa premijerkom i predsednikom Srbije.

doček Dmitrija Medvedeva ispred Palate

Ispred Palate "Srbija" sve je spremno za dolazak Dmitrija Medvedeva-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ispred Palate "Srbija" sve je spremno za dolazak Dmitrija Medvedeva.

13.00 - Vučić: Srbija će umeti da zaštiti svoje ljude

 

Posle prikaza, prisutnima se obratio predsednik Srbije i vrhovni komandant VS, Aleksandar Vučić i ocenio vežbu, trud i rad sa "vrlo dobro".

On je čestitao Vojsci Srbije i ratnim veteranima Dan oslobođenja Beograda i zahvalio pripadnicima oružanih snaga na svemu što čine za svoju zemlju.

 

Srbija će nastaviti da štiti svoju slobodarsku tradiciju i umeti sama da sačuva svoje nebo i svoje ljude. Živela slobodna i nezavisna Srbija - poručio je predsednik Vučić na kraju pokazne vežbe na kojoj je Vojsku Srbije predstavilo više od 2.400 pripadnika VS, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova.

12.55 - Ovako izgleda borba "migova" u vazduhu

 

Vazduhoplovne jedinice pokazale su svoje umeće, a prednjačila je simulacija borbe dva MiG-29 aviona, kojima su upravljali najmlađi piloti.

12.50 - U Batajnici jurišaju avioni, defiluje pešadija

 

Na prikazu "Sloboda 2019" prikazano je savremeno naoružanje i vojna oprema Vojske Srbije ali i Ruske Federacije, poput helikoptera Mi-35, tenk T-72.

U prikazu učestvuju avioni MIG 29 i helikopter H - 145 M, helikopter "Gama", "Super galeb" g4, "Orao"... Od borbenih vozila učestvovuju "Lazar-3", HMMW V borbeno vozilo, "Nora", "Miloš"...

12.45 - Počeo vojni spektakl na batajničkom aerodromu

 

Na batajničkom aerodromu počela je pokazna vežba "Sloboda 2019".

Svečane fanfare i intoniranje himne "Bože pravde" označile su početak vojnog prikaza kome pored premijera Rusije, državnog i vojnog vrha Srbije, građana, prisustvuju i učesnici političkog života u Srbiji, predstavnici diplomatskog kora, drugih vojski.

SRBIJA RUSIJA MEDVEDEV, Dolazak Dmitri Medvedeva

Foto: Tanjug/PREDSEDNISTVO SRBIJ

Osim Vučića i Medvedeva, u Batajnici su predsednica srpskog parlamenta Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije, poslanici, direktor BIA Bratislav Gašić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predstavnici Skupštine grada Beograda...

12.40 - Predsednik Srbije dočekao ruskog premijera

 

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, dočekao je ruskog premijera na batajničkom aerodromu. njih dvojica su prošli crvenim tepihom, koji je postavljen do bine, odakle će pratiti vežbu, a pored crvenog tepiha postavljena je i Garda Vojske Srbije.

 

Posle intoniranja himne Srbije, počeo je prikaz na vojnom aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović".

Dmitrij Medvedev i Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

12.12 - Dmitrij Medvedev sleteo u Beograd

 

Premijer Rusije je na beogradski aerodrom sleteo nešto posle 12 sati, a dočekala ga je delegacija Srbije na čelu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić. On se potom uputio na batajnički aerodrom, gde će prisustvovati pokaznoj vežbi Vojske Srbije "Sloboda 2019".

11.40 Na Instagram nalogu Budućnost Srbije najavljena poseta Medvedeva

 

 

11.15 Medvedev na Tviteru najavio posetu Srbiji

 

Rusija i Srbija su partneri u ekonomiji i politici, poručio je predsednik ruske vlade Dmitrij Medvedev uoči današnje posete Beogradu.

 

- Danas ću biti u Srbiji u zvaničnoj poseti. Rusija i Srbija su partneri u ekonomiji i politici, naši pogledi na mnoge međunarodne događaje su veoma bliski ili se poklapaju - napisao je Medvedev na Tviteru.

11.00 - Predsednik Srbije spremio je poseban poklon za ruskog premijera

 

Predsednik Srbije spremio je poseban poklon za Dmitrija Medvedeva, koji će mu uručiti tokom današnje posete.

10.00 Sve spremno za dolazak Medvedeva

 

Medvedev

Poslednje pripreme; Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Medvedev

Sve spremno za doček Medvedeva; Foto: Tanjug/Zoran Žestić

9.50 Sastanak sa Dodikom

 

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sastaće se u Beogradu sa predsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Medvedovim, pre Svečane akademije povodom obležavanja 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Dodik je ranije najavio da će s Medvedevim razgovarati o ekonomskoj saradnji, situaciji u Republici Srpskoj i BiH.

9:30 - Izmene saobraćaja u Beogradu, ove ulice će danas biti zatvorene

 

Deset sati provešće ruski premijer Dmitrij Medvedev u Beogradu, a kako je u planu poseta čak 8 lokacija u gradu, iz bezbednosnih razloga očekuje se zatvaranje saobraćajnica.

9:00 - Ovo je detaljan plan posete

 

 Satnica posete:

- 12.00 Medvedeva na Aerodromu "Nikola Tesla" dočekuje Ana Brnabić

- 12.30 Medvedev na vežbi "Sloboda 2019" na aerodromu u Batajnici

- 14.30 Svečani doček za premijera Medvedeva u Palati Srbije

- 14.45 Razgovor Medvedeva i premijerke Ane Brnabić

- 16.30 Obraćanje narodnim poslanicima u Skupštini Srbije

- 17.00 Premijeri Srbije i Rusije polažu vence na Spomen-groblje Oslobodiocima Beograda i na Spomenik crvenoarmejcu

- 17.40 Razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem

- 18.40 Izjave za medije predsednika Vučića i premijera Medvedeva

- 20.00 Svečana akademija u Centru "Sava" povodom oslobođenja Beograda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    19. oktobar 2019 | 15:18

    GDE vam je onda partija SLOBODA vi sto je ljubite i kunete se u nju vise nego u majku rodjenu .

  • Rastko

    19. oktobar 2019 | 16:32

    Nek vam je srecno.

  • Hrvoje

    19. oktobar 2019 | 16:48

    Srbi i Rusi samo salju neke jake poruke a od toga nema nista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA