≫ 

U Beogradu održan protest "1 od 5 miliona"

Protest je počeo okupljanjem ispred Filozofskog fakulteta, a završio se ispred zgrade Republičkog javnog tužilaštva

  • 13
Beograd, protest jedan od pet miliona Foto: Telegraf

U Beogradu je večeras po 46. put održan protest "1 od 5 miliona". Počeo je okupljanjem ispred Filozofskog fakulteta, a završio se ispred zgrade Republičkog javnog tužilaštva.

Protest je održan u znak podrške Aleksandru Obradoviću, radniku namenske industrije Krušik, kojeg smatraju uzbunjivačem, a tužilaštvo ga sumnjiči da je tokom pet godina neovlašćeno pribavljao podatke različitih stepena tajnosti o poslovanju preduzeća i predao ih stranom državljaninu, da bi jedan deo objavio na Internetu.

Kod Filozofskog fakulteta govorio je Obradovićev advokat, Vladimir Gajić, inače predsednik pravnog saveta Narodne stranke Vuka Jeremića. Gajić je rekao da je Obradoviću određen kućni umesto klasičnog pritvora zahvaljujući podršci učesnika protesta i pojedinih medija.

- Nije on nikakav osumnjičeni, ni lice protiv koga se vodi krivični postupak, ni sumnja da je počinio neko krivično delo. On je zarobljenik - rekao je Gajić za Obraovića i uporedio srpsko društvo sa "prokletom avlijom" u kojoj je, kaže, sada taj Valjevac.

advokat Vladimir Gajić Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

On je dodao da su napuštanje Skupštine i bojkot izbora dva najveća politička aduta protivnika aktuelne vlasti i rekao da veruje da niko od prisutnih nije u dilemi po pitanju bojkota izbora.

Građanima se potom obratio i student  Dejan Bagarić iz Novog Sada, posle čega su okupljeni krenuli u protestnu šetnju, do Tužilaštva, najpre Kolarčevom ulicom, a kod Narodnog pozorišta pokušali su da pomere topove iz Prvog svetskog rata koji su tu nedavno postavljeni.

Na raskrsnici Kralja Milana sa Ulicom kneza Miloša, kao i na sledećim raskrsnicama, pomerili su zaštitnu signalizaciju.

Protest Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Na putu do Tužilaštva prošli su pored zgrade u kojoj živi zamenik gradonačelnika Goran Vesić, gde su palili baklje i skandirali.

Baklje su palili i kod sedišta Komunalne policije, a jednu obližnju zgradu oblepili su natpisma ''bojkot". Ispred zgrade Republičkog javnog tužilaštva u Katanićevoj su takođe skandirali, palili baklje i na ulazu u sud lepili natpise "bojkot".

Tim povodom oglasio se i zamenik gradonačelnika na Fejsbuku.

Kako su počeli protesti?

Prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana pošto je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu. Dan posle napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA