≫ 

"Pitanje KiM smo vratili za sto, ali Albanci ne žele da pregovaraju": Vučić o nastavku dijaloga

Predsednik Srbije je govorio o aktuelnim dešavanjima u zemlji i svetu

  • 69
Aleksandar Vučić

Printscreen/Prva

Šta našu zemlju očekuje u narednih nekoliko meseci, kako odgovara na poruke Aljbina Kurtija da će Priština rešiti problem prisustva Srbije na severu Kosova i Metohije, kako ocenjuje posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, kao i o drugim temama govorio je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Izbori na proleće sledeće godine

 

Kako je najavio predsednik, izbori će biti u martu ili aprilu.

- To je već na njima kada će ih raspisati, ali, redovni izbori biće sledeće godine - rekao je.

O liderima iz regiona

 

Vučić je rekao da opozicija traži svaki način da ga na silu sruši, pa tako prave i besmislene paralele sa liderima iz okruženja, poput mađarskog premijera Viktora Orbana. Kaže da je uvek priznavao izborne rezultate, a da se opozicija služi lažima i pogrešnim tumačenjima, jer nema realnu snagu.

- Pa ćete sada da vidite kako Orban pada, dugo ćete to da čekate - rekao je Vučić na tv Prva upitan da li strahuje da bi i njegova vlast mogla da se okrnji kao Orbanova u Budimpesti.

Aleksandar Vucic, Zoran Zaev, Edi Rama

Foto: Tanjug/Tanja Valič

On ocenjuje da oni koji tako misle pojma nemaju o politici i njome se samo površno bave. Napominje i da Orban nije izgubio u Budimpešti i da tamo nikada nije ni imao više od 35 odsto. Smatra i da je Orban veći lider od njega, jer je uspeo da podigne privredni rast Mađarske na 5,5 odsto, da uziva veliku popularnost i navodi da ta zemlja nikad nije bila jača.

Govoreći o odbijanju EU da Severnoj Makedoniji i Albaniji odredi datum za početak pregovora, Vučić kaže da je na to upozoravao lidere tih zemalja i da je takav ishod očekivao, mada su se oni nadali drugačijem. Kaže i da mu je premijer Albanije Edi Rama posla poruku da je bio u pravu što se tiče evropskog odnosa prema regionu.

Navodi da je razumeo i ukazivao šta će se destii i sa Severnom Makedonijom i sa Albanijom i da je to rekao Rami i Zoranu Zaevu nedavno u Novom Sadu. Kaže da je Zaev bio "crven u licu i nije verovao da neće dobiti zeleno svetlo".

O Aljbinu Kurtiju

 

Predsednik Srbije rekao je da smatra da je Aljbin Kurti je veoma opasan čovek.

- Albanci prave užasne greške, nervozni su, vide da im ne ide kako su planirali. Neće da rade sa onima koji zaista predstavljaju srpski narod. Što se tiče trovanja, to je jedno od najglupljih farsi - kazao je Vučić.

Vučić je rekao da je bila infekcija zbog glasova Srpske liste, a druga jer su pravili računice da li da ubace Pacolijevu stranku ili ne.

Aljbin Kurti

Foto: Tanjug/AP

- To su bile te dve infekcije koje su navele Albance na to. Sad ćute kao zaliveni. To je sve bila budalaština i izmišljotina, znači da su nervozni i da su veoma opasni i spremni na sve- kazao je Vučić.

O sastanku sa Ričardom Grenelom

 

Govoreći o sastanku sa specijalnim izaslanikom američke administracije za dijalog Ričardom Grenelom, rekao je da je imao izuzetno težak razgovor, ali je razumeo, kaže, šta je bila namera.

Aleksandar Vucic, Ricard Grenel

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Da li sam srećan ishodom, kako ga vide Amerikanci, nisam. Pošto u našoj javnosti uvek lakše biti protiv nečega, a da i ne znaju o čemu pričaju. Ljudi kažu da su protiv ponude, ja im kažem "Ko nam je to uopšte nudio? Albancima je Kosovo celovito, nezavisno od Srbije, oni nikakvu podelu ne žele". Mi jesmo vratili pitanje Kosova na dnevni red velikih svetskih sila, o tome se sasa raspravlja. Međutim, nemojte biti optimisti i misliti da su nam izgledi veliki. Mi moramo da čuvamo naš narod, štitimo njihovu bezbednost - rekao je Vučić.

Naglasio je da je razumeo i šta je američka i šta evropska ideja o Kosovu, ali, da li je srećan zbog toga? Kaže, nije.

O jačanju naoružanja

 

Predsednik Srbijerekao je da je zabrinut po pitanju eventualne destabilizacije i eskalacije sukoba u regionu i da Srbija čini sve da do toga ne dođe, kao i da naša zemlja mora da se naoružava, jer to rade sve zemlje oko nas.

- Ja sam uvek zabrinut i radimo sve da ne dođe do destabilizacije u reigonu. I ova novosadska inicijativa sa Albanijom i Severnom Makedonijom je za nas mnogo važna, jer je to takođe i mirovna i politička inicijativa, ali i ekonomski važna za nas - rekao je on i podsetio da se naoružavaju i Bugarska, Rumunija, Mađarska, Hrvatska i druge manje zemlje u skladu sa svojim mogućnostima.

- Vidimo ko sa strane naoružava i Albance na KiM i koje helikoptere trži Crna Gora i sve to pratimo - rekao je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić

Printscreen/Prva

Dodaje da ne možemo da pratimo Rumuniju po novcu kada je reč o naoružavanju niti da kupujemo sistem koje oni kupuju, ali da mozemo zemlje poput Bugarske i Mađarske.

- Morate da razmišljate o radarsko - elektronskoj borbi i ometanju, sada sve radi na drugom nivou. Zašto se svi naoružavaju u svetu - više nema jednog policajca u svetu, a ima mnogo igrača - rekao je Vučić i podsetio na izreku bolje biti godzila nego bambi.

Kazao je da je ranije bila jedna godzila, dok ih sada ima mnogo više u različitim delovima sveta i da su pored SAD, Kine i Rusije, tu i Indija, Turska, afričke zemlje, Japan, Indokina...

- Svi brinu o sebi i znaju da više nema jedinstva, kao što ga je bilo kada je 19 zemalja napalo Srbiju i svi gledaju kako da se zaštite. Da li će to biti izvor sukoba u budućnosti... Ne smemo da budemo slabi, jer će uvek neko naći ''lajbnicov razlog'' ako smo lak plen. Ne smemeo da budemo bambi i zato se ekonomski slažimo - naglasio je Vučić.

 

O poseti Dmitrija Medvedeva

 

Sumirajući posetu premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, Vučić je ukazao da je Rusija velika, a Srbija mala zemlja.

- I kao takvi, ma koliko se trudili i postavljali našu zemlju na ravnopravne osnove, morate da računate na njihovu veću moć. Odnos poverenja sa Rusijom je na najvišem nivou, ne moramo o svemu da mislimo isto, ali o većini stvari mislimo slično - rekao je predsednik.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laza NS

    20. oktobar 2019 | 11:02

    Mene krajem decembra očekuje još jedan PP Ugovor na tri meseca, 15. ili 16. po redu, u istoj firmi i na istom radnom mestu, a ako sve bude kako treba, u aprilu 2020. sam sa porodicom u Nemačkoj. Kosovo je tu samo da se skreće sa bitnih tema, a činjenica je da bedni srpski radnik i građanin tu ništa ne može da utiče.

  • Luka

    20. oktobar 2019 | 12:27

    Proglasiti okupaciju i prekinuti svaki dijalog sa šiptarskom bagrom.

  • nikolas

    20. oktobar 2019 | 10:43

    ZAPAD STVARA VELIKU ALBANIJU I TO VEC VIDIMO 2 DECENIJE ZATO NAS JE NATO I BOMBARDOVAO !!! SRBIJA CE OPSTATI UZ POMOC RUSIJE,KINE,INDIJE I SLOBODNOG SVETA!! SRBI VIDE DA NAS BRISEL NECE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA