"Beograd i Priština da postignu dogovor, svetske sile to da podrže": Nemački poslanik o KiM

Verujem da može doći do rešenja kosovskog pitanja - rekao je šŠef spoljnopolitičkog odbora desničarske stranke AFD u Bundestagu Armin-Paul Hampel

  • 5
Kosovska MITROVICA IZBORI GRAĐANI

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Šef spoljnopolitičkog odbora desničarske stranke AFD (Alternativa za Nemačku) u Bundestagu Armin-Paul Hampel izjavio je da bi velike sile trebalo da ostave Beograd i Prištinu da se same dogovore, a onda da stanu iza tog dogovora.

On je u intervjuu za portal Kosovo onlajn izneo stav da je "Kosovo deo Srbije, i da treba poštovati Rezoluciju 1244, koja je poprilično jasna".

- Zašto dovoditi u pitanje legitimitet rezolucije UN? Imamo poverenje u odluke Ujedinjenih nacija i mi ih sledimo. Znam da je situacija teška i zabrinjavajuća kada je reč o odnosima Kosova i Srbije. Da bi se to prevazišlo, moraju se voditi pregovori ovde, a ne u inostranstvu - naveo je Hampel.

On je ocenio da nema veze da li će povlačenje priznanja Kosova učiniti male ili velike zemlje.

- Možda je to mala grupa od 15 zemalja, ali i to je grupa čiji se glas računa u svetu i u UN. Beograd bi trebalo da iskoristi taj glas kako bi istakao da problem i dalje postoji i da se svaka odluka stranih sila ne mora prihvatiti kao konačna za vašu zemlju i vladu. Ne mora biti konačna i može se pregovarati, a najbolji pregovori i u poslovnom svetu su oni u kojima obe strane dobiju dovoljno da sačuvaju svoj obraz - rekao je Hampel.

On veruje da može doći do rešenja kosovskog pitanja jer smatra da "ukoliko je bilo moguće da se Irska i Severna Irska dogovore, zašto tako nešto ne bi bilo moguće u ovom regionu ili negde drugo".

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    20. oktobar 2019 | 15:58

    Da njemacka nije pomogla unistavanje Srba i Srbije bolo bi puno lakse sa ostatkom zapada.

  • Miha

    20. oktobar 2019 | 17:57

    U vezi cega dogovor?

  • Bezobrazluk

    20. oktobar 2019 | 16:15

    Neka Nemci obezbede poslove i domove za sve srpske porodice na Kosova,da nam isplate ratne odstete,da nam se Nato i Amerika izvinu za besramno bombardovanje uz isplatu ratne odstete i da naravno postanemo punopravna clanica EU pa cemo MOZDA razmisliti o priznanju Kosova ali mozda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA