Kurti provocira: "Dogovor sa Beogradom nije među prioritetima"

Kurti je u intervjuu Gardijanu rekao da formiranje vlade očekuje u roku od mesec dana, ali da mu prioritet nije postizanje dogovora sa Beogradom.

  • 7
Aljbin Kurti

Foto: Tanjug/AP

Potencijalni premijer privremenih institucija u Prištini, Aljbin Kurti izjavio je da mu dogovor sa Beogradom nije među prioritetima, a Srbiji poručuje da bi trebalo da se suoči sa sopstvenom prošlošcu, "umesto da na Kosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom".

Kurti je u intervjuu Gardijanu rekao da formiranje vlade očekuje u roku od mesec dana, ali da mu prioritet nije postizanje dogovora sa Beogradom.

Takse na srpsku robu, kaže, neće ukidati, osim u slučaju recipročnih mera Beograda, pod čim podrazumeva obustavljanje međunarodne diplomatske kampanje sa ciljem povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

- Ako žele da započnu dijalog, trebalo bi da zaustave klevete u vezi sa našim pravom na državnost. Srbija bi se trebalo suočiti sa sopstvenom prošlošću, umesto da na Kosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom - rekao je Kurti.

Britanski list navodi da će novi prištinski premijer ipak biti pod međunarodnim pritiskom da postigne sporazum sa Beogradom i podseća da su SAD postavile novog specijalnog izaslanika za oživljavanje dijaloga.

Kurti je najavio i da će njegov program u tri faze započeti u okviru dijaloga "odozdo prema gore" sa kosovskim Srbima o praktičnoj saradnji, posle čega će uslediti pregled 33 sporazuma u okviru Briselskog sporazuma i na kraju sastanak sa Zzosepom Borelom, novim šefom diplomatije EU.

Ponovio je da se protivi zameni teritorije, što je ideja koju su ove godine izneli predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

- Koju god novu granicu da formirate, s druge strane biće Srbi ili Albanci koji se pretvaraju da je to moguće uraditi mirno - rekao je Kurti.

Gardijan ističe da Srbija ukazuje na "mogućnost da Kurti potpiše neku vrstu konfederacije sa Albanijom", što bi, dodaje list, obesmislilo postojanje srpske zajednice na severu Kosova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrej

    21. oktobar 2019 | 16:16

    Nikakav problem. Iskoreni teroriste ISIS-a, pohapsi sve vodeće teroriste učka, iskoreni korupciju i kriminal, ekonomski unapredi taj deo Srpske zemlje, obnovi sva porušena Srpska groblja, vrati bespravno prodatu imovinu Srpskim firmama, razoružaj stanovništvo, odustani od vojske Kosova i velike albanije i napravi i Srbima i svojim sunarodnicima dobro mesto za život! I nemoj da pričaš!

  • mikabg

    21. oktobar 2019 | 14:54

    Ovo govori dok mu se ne naredi drugacije iz Vasingtona!?

  • Trle

    21. oktobar 2019 | 14:33

    Stigao novi puškaron amerike.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA