Novi izvestilac EP za Srbiju se oglasio posle imenovanja: Evo šta je rekao o proširenju EU

Povodom izbora Vladimira Bilčika za novog izvestioca za Srbiju, bivši izvestilac Dejvid Mekalister kaže da je ubeđen da će njegov naslednik biti odličan izvestilac

  • 4
Vladimir Bilčik Printskrin: Youtube/Braňo Závodský Naživo

Povodom imenovanja na mesto izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da budućnost Srbije vidi u EU i da će u svom radu biti posvećen napretku države na tom putu.

- Ovo je važno vreme za proširenje EU i za EU budućnost države koja je značajan politički i ekonomski pratner EU na Zapadnom Balkanu - izjavio je Bilčik.

Evropski parlamentarac slovačke liberalno konzervativne partije "Zajedno", članice grupe Evropske narodne partije, kaže da se od izbora u Evropski parlament maja 2019. godine aktivno zalagao za podršku procesu EU proširenja.

Pored izvestioca za Srbiju, Bilčik predsedava i Delegacijom EP za odnose sa Crnom Gorom.

- Želeo bih da iskoristim svoje znanje i političku energiju kako bih podržao aktivnu ulogu EU na Zapadnom Balkanu. Spreman sam da radim sa obema državama u ostvarivanju njihovih napora na putu ka EU članstvu - kaže Bilčik.

On dodaje da je kao poslanik koji dolazi iz Slovačke svesan i kompleksnosti pristupnih pregovora i važnosti unutrašnji reformi u zemljama kandidatima.

- U ime Evropskog parlamenta očekujem saradnju sa našimpolitičkim partnerima u Beogradu i širom Srbije - poručuje Bilčik.

Povodom izbora Vladimira Bilčika za novog izvestioca za Srbiju, bivši izvestilac Dejvid Mekalister kaže da je ubeđen da će njegov naslednik biti odličan izvestilac.

JOKSIMOVIC MEKALISTER SASTANAK Dejvid Mekalister - Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Dok Srbija nastavlja svoje reformske napore i put ka evropskim integracijima novi izvestilac će imati ključnu ulogu u odnosima EU i Srbije - kaže Mekalister.

Nekadašnji predsedavajući Delegacijom EP za odnose sa Srbijom, Eduard Kukan naglašava da je Srbija ključna zemlja u procesu EU integracija.

- Evropski parlement bi trebalo da pažljivo prati politička dešavanja u Srbiji. Drago mi je što je Vlado Bilčik dobio poziciju izvestioca. Lično ga poznajem i siguran sam u njegovu kompetentnost - zaključio je Kukan.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorana

    21. oktobar 2019 | 23:20

    O EU ne misle vise ni oni koji su u njoj, a Srbija treba jos jednom da izigrava zrtveno jagnje. OVAJ PUT to se nece dogoditi.

  • љиљана

    22. oktobar 2019 | 00:12

    Далеко им лепа кућа. И ови који су чланови нису задовољни јер постоје две групе (третмана). Дискриминација по националној основи. Србија је Европа!

  • Milorad Vujicic

    22. oktobar 2019 | 03:10

    Nikakve obaveze i ultimatume netreba prihvatiti od EU.Slobodna trgovina sa svima dobronamernim i slobodna politicka volja naroda i drzave sa svima bez Pritisaka i iskoristavanja.Za zapad da zna:Srbi nisu na prodaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA