≫ 

Novi izvestilac EP za Srbiju poručio: Nije lako ući u Evropsku uniju, ali je moguće

- Ja sam prijatelj Srbije. Srećan sam da preuzimam ovaj zadatak- kaže Bilčik

  • 5
Vladimir Bilčik Printskrin: Youtube/Braňo Závodský Naživo

Novoizabrani izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da je prijatelj Srbije, koju dobro poznaje, te da će se truditi da otvoreno i konstruktivno komunicira kako sa vlastima, tako i sa narodom u zemlji.

- Ja sam prijatelj Srbije. Srećan sam da preuzimam ovaj zadatak. Znam kroz šta je Slovačka prošla da postane zemlja članica i reformiše zemlju. Moja osnovna poruka narodu Srbije je da nije lako ući u EU, ali da je moguće - kaže Bilčik.

U svom prvom obraćanju srpskim medijima, a na pitanje Tanjuga o prvim koracima na mestu izvestioca Evropskog parlameta za Srbiju, Bilčik kaže da mu je cilj da aktivno radi na podršci Srbiji kako bi napredovala ka članstvu u EU.

- Prihvatio sam ovu poziciju sa puno poštovanja, ali i odgovornosti. Ovo jeste važno vreme za proširenje kada svi moramo da se borimo za to i u Evropskom parlamentu i u EU. To ću raditi narednih pet godina svoh mandata - kaže Bilčik.

On je kao najvažnije aspekte puta Srbije ka EU naveo dijalog o reformama, unutrašnje promene, poglavlja 23 i 24 kao i neophodno usklađibanje sa pristupnim kriterijumima.

Vladimir Bilčik kaže da već traži datum za svoju prvu posetu Srbiji, a za sledećeu nedelju najavljuje posetu parlementarne Delegacije na čelu sa Tanjom Fajon.

- Nadam se konstruktivnoj saradnji sa partnerima u Srbiji kako bi zemlja zaista napredovala na polju unutrašnjih reformi i time dala još više razloga za podršku politike proširenja u EU - navodi Bilčik.

Govoreći o odluci EU da ne otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom Bilčik kaže da se nada da će se ta greška ispraviti u narednim "nedeljma i mesecima."

- Važno je poslati ozbiljan i kredibilan signal svim partnerima u regionu, uključujući i Srbiju, da je EU ozbiljna po pitanju proširenja - smatra izvestilac za Srbiju.

Vladimir Bilčik na pitanje Tanjuga o posledicama koje Srbija može imati zbog ovakve odluke EU, kaže da to ne pogađa Srbiju direktno, ali da jeste "loš signal za proširenje u političkom smislu".

Upitan za dijalog Beograda i Prištine Bilčik kaže da je on ”ključan” za proces proširenja i da se nada njegovom nastavku, ali i konkretnim rezultatima.

Novi izvestilac EP za Srbiju kaže da je u stalnom kontaktu sa dosadašnjim izvestiocem Dejvidom Mekalisterom i da se u tom smislu može očekivati kontinuitet rada.

- U intersu Evropskog parlamenta i Spoljnopolitičkog odbora jeste da pomogu Srbiji da napreduje ka članstvu u EU - zaključio je Bilčik.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA