Predstavnički dom SAD usvojio rezoluciju o braći Bitići

Njihova tela su otkrivena jula 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu

  • 38

Predstavnički dom američkog Kongresa prvi put je jednoglasno usvojio rezoluciju o ubistvu braće Bitići, trojice američkih državljanina sa Kosova, u kojoj se, kako tvrdi prištinska Gazeta Ekspres, navodi da su ta ubistva podržana od strane države.

Time se, kako se navodi, otvara put za to da oba doma Kongresa usvoje rezoluciju.

U rezoluciji se, pored ostalog, kako prenosi Gazeta Ekspres, ističe da bi "napredak u rešavanju ovog slučaja, ili nedostatak, trebalo da ostane značajan faktor koji određuje dalji razvoj odnosa između SAD i Republike Srbije".

Braća Mehmet, Agron i Ilija Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog, kako su tvrdili tadašnje vlasti Srbije, nelegalnog prelaska granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora, a potom ubijeni.

Braca Bitići Foto: MUP Srbije

Njihova tela su otkrivena jula 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji na području baze koju je kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. Tela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljku.

Dvojica policajaca optuženih za pomaganje u ubistvu braće Bitići, Sreten Popović i Miloš Stojanović, su prema odluci odeljenja Višeg suda u Beogradu za ratne zločine oslobođeni krivice. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umešanosti u ubistva počinjena jula 1999. godine.

Video: Evo kako je propao plan NATO-a da preko Paštrika uđe na Kosovo

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joca

    23. oktobar 2019 | 07:29

    Pa red je sada da Srbija usvoji rezoluciju da nasi odnosi sa Amerikom zavise od toga da li ce oni naci krivce za bombardovanje Srbije i osuditi ih.

  • Lazar

    23. oktobar 2019 | 08:15

    Oni nisu bili civili već su se priključili terorističkoj Učk sa kojima smo mi ratovali. Tako da ... pojeo Vuk magarca

  • Milos

    23. oktobar 2019 | 09:16

    Prvo da se zapitaju zašto su njihovi državljani dolazili u Srbiju da se bore na strani terorista, da pred lice pravde izvedu one koji su bombardovali civilna naselja, porodilište, mostove, pobili i osakatili na hiljade civila, i da plate ratnu odštetu Srbiji za nelegalnu agresiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA