≫ 

BIA obeležava svoj dan, Vučić poručio: Pred nama su ozbiljna iskušenja, moramo da sačuvamo mir

Predsednik je ukazao da Srbija mora da sačuva nezavisnost u donošenju odluka da bi mogla da opstane kao suverena zemlja

  • 4

Svečanom akademijom danas se u Beogradu obeležava 120. godina od osnivanja Odeljenja za poverljive policijske poslove i 17 od osnivanja Bezbednosno-informativne agencije.

Preko 60 šefova stranih službi se danas nalazi u Beogradu. , pored njih akademiji prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i članovi Vlade.

Vučić: Tri oblasti naših ciljeva i zadataka

Pred Srbijom je izuzetno teško vreme, a naš najvažniji cilj je da očuvamo mir, slobodu i nezavisnost u donošenju odluka o našoj sudbini, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, na svečanosti povodom obeležavanja godišnjice BIA, istakao da Srbija mora da sačuva svoju nezavisnost u donošenju odluka, kako bi mogla da opstane kao suverena zemlja.

- A to znači nezavisna služba. Naša BIA mora da sarađuje sa svima, ali u njoj nema mesta za one koji će da rade za druge zemlje. Imate samo jednu zemlju. Radite uvek samo za Srbiju. To je preduslov da bi mogli da sačuvamo Srbiju kao vojno neutralnu, nezavisnu, suverenu zemlju, koja sama donosi odluke o sebi i svojoj budućnosti - rekao je Vučić.

Vučić, Gašić, BIA Aleksandar Vučić - Foto: FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednik je ukazao da je najvažniji cilj očuvanje mira i stabilnosti u regionu i Srbiji i da se, kroz primenu svih savremenih metoda i znanja BIA, uradi sve što može da se mir i stabilnost sačuvaju i garantuju.

- Pred nama je izuzetno teška politička, bezbednosna situacija i brojni izazovi sa kojima ćemo da se suočimo. Ne samo zbog regionalnih problema, odnosa sa Prištinom, već i zbog druge činjenice koja mora da bude predmet pažnje BIA - raznovrsni, višestrani, višeslojni interesi različitih aktera, velikih i moćnih zemalja, preplitanje njihovih interesa na našu zemlju, koju smo dužni da čuvamo. Srbija će sa svim da sarađuje - rekao je Vučić.

On je ukazao na srpsko-albanske odnose, rekavši da niko nije dozvolio da se Srbi i Albanci dogovore, već da svi misle da na te odnose treba da utiču, kao da mi ne živimo na ovom prostoru.

- S tim moramo da se pomirimo, ali moramo da snažimo svoju poziciju, jačamo svoju nezavisnost, armiju, ne da bismo pobeđivali nekog u vojnom sukobu, već da možemo da garantujemo bezbednost, da se 1999. godina ne ponovi - istakao je predsednik Srbije.

Poručio je pripadnicima BIA da u svakom trenutku, u svakoj misli, imaju u vidu činjenicu da jedini posao kojim se bave, najvažnije i najsvetije, jeste da odbrane interese Srbije, da budu svoj na svome, da budu čvrsti, tvrdi, hrabri, i da im Srbija bude ishodište i najvažniji cilj očuvanje slobode i suvereniteta.

Vučić je rekao da će se i dalje ulagati napori da se poboljša životni standard pripadnika BIA.

- U realnom smislu povećavamo primanja. U odnosu na druge svetske službe smo mali, ali brzina napretka, rasta primanja u našoj službi nije manja u odnosu na njih. Nastavićemo sa ubrzanim opremanjem naše službe - kazao je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić - FOTO: TANJUG/ RADE PRELIC

Vučić je naveo da tražimo od partnera da poštuju nezavisnost Srbije, suverenitet naše zemlje, da sami donosimo odluke, čuvamo bezebednost naše zemlje.

Ukazao je da, u ekonomskom smislu, teško da pamtimo bolje godine, jer svi podaci pokazuju da brzo napredujemo, što se, kaže, može videti i po opremi BIA.

Čestitao je pripadnicima BIA na dobrim rezultatima i poželeo da još uspešnije obavljaju svoj posao u budućnosti.

Stranim gostima predsednik Vučić je poželeo da se osećaju kao kod svoje kuće, rekavši da je kod Srba najveća uvreda kada neko kaže da nisu bili dobri domaćini.

- Mnogo sam srećan što je ogroman broj šefova i zamenika šefova službi stranih zemalja na ovoj svečanosti. To govori o poštovanju koje uživa BIA u svetu. To je od izuzetnog značaja za našu zemlju, jer moramo da razgovaramo, zajednički rešavamo probleme - rekao je Vučić.

On je primetio da u savremenom svetu niko ne može da učini ništa sam, već se samo kroz interakciju i saradnju u složenom sistemu može doći do boljitka za narod i zemlju.

Na početku obraćanja, Vučić se našalio sa prisutnima, pošto je nekome u publici zazvonio mobilni telefon.

- Kod mene u kabinetu veća je disciplina nego u BIA, i tako nešto se ne bi desilo - konstatovao je Vučić, dodajući da je u pitanju šala.

Gašić: Naš jedini cilj je očuvanje mira u Srbiji

Direktor BIA Bratislav Gašić poručio je danas na svečanosti povodom obeležavanja 120 godina od osnivanja srpske civilne službe bezbednosti da će i dalje beskompromisno voditi Agenciju ka napretku i da nikom neće dozvoliti da stane na put razvoju službe i održavanju njenog ugleda.

On je na skupu, kojem prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i više od 60 delegacija iz sveta kazao da je BIA prepoznata i uvažena u zemlji i inostranstvu što je, kaže, došlo do izražaja u proteklih nekoliko godina kada je uz podršku predsednika i predsednika vlade ojačala kadrovske resurse.

Prema Gašićevim rečima, u Agenciju je došao veliki broj mladih, stručnih, čestitih i požrtvovanih patriota, a velika pažnja je, kaže, posvećena njihovoj edukaciji i stalnom stručnom osposobljavanju i usavršavanju, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

- Dobijamo veliku pomoć od Akademije za nacionalnu bezbednost, koja ima važnu ulogu u edukaciji kadrova koji ćer činiti budućnost ove službe, čiji su edukativni programi usklađeni sa najsavremenijim svetskim standardima - rekao je Gašić na svečanosti.

On je istakao da je BIA suštinsku i nesebičnu pomoć u realizaciji zadataka dobila od drugih državnih organa i institucija Republike Srbije, a posebno je izdvojio vizionarsku ulogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji, kako je naveo, svojom politikom mira i razvijanja dobrih odnosa sa međunarodnom zajednicom trasira put ka prosperitetu.

Vučić, Gašić, BIA Bratislav Gašić - Foto: FOTO TANJUG/ RADE PRELIC

- Sa željom da svi građani Srbije idu putem prosperiteta ka budućnosti Agencija će učiniti sve da taj put osigura i obezbedi. Siguran sam da ćemo u tom poslu uspeti imajući u vidu podršku i saradnju stranih partnera - poručio je Gašić.

Vrednosti koje smo kao Agencija pozvani da odbranimo i koje predstavljaju suštinu i uslov postojanja države izložene su ozbiljnim realnim pretnjama i izazovima, naveo je Gašić i dodao da je BIA prva u državi koja ima odgovornost da ih blagovremenu prepoznaju, analiziraju i ocene.

- Ali to nije dovoljno, jer se od nas očekuje i da im se aktivno delujući naravno na jedan specifičan način suprostavimo. Čak ni to nije dovoljno. Ovo vreme traži i da u toj utaknici neizostavno pobedimo - istakao je direktor BIA.

On je dodao da je BIA snažno iskoračila u pogledu tehničke opremljenosti, kao i stvaranja najboljih mogućih materijalnih i logističkih uslova koji doprinose poboljšanju kvaliyteta rada pripadnika.

- Obnovili smo i renovirali sve postojeće objekte i izgradili nove kapacitete dovodeći infrastrukturu Agencije na najviši nivo. Želimo da naši pripadnici imaju najsavremenije uslove za obavljanje svojih važnih i odgovornih poslova - rekao je Gašić.

Istakao je da je ponosan na saradnju sa MUP-om, Ministarstvom odbrane i sa pravosudnim strukturama, kao i sa ostalim državnim organima, te naveo da jedan od prioriteta Agencije ostaje dalje jačanje saardnje sa nadležnim organima unutar zemlje.

Navodeći da se danas obeležava 120 godina od osnivanja srpske civilne službe bezbednosti, Gašić je rekao da njenu tradiciju od 1899. godine u najboljem duhu nastavlja BIA, a da korene služenja otražbini služenja državi sežu dublje i pronalaze se još u Zakoniku Cara Dušana.

- Nastavljači smo i tradicije zaštitnika srpske nacije kojima su složene poslove u bezbednosnoj sferi poverovale vođe Prvog i Drugog srpskog ustanka, Karađorđe Petrović i Miloš Obrenović - podvukao je Gašić.

Direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić pozdravio je prisutne i rekao da je jedini cilj očuvanje bezbednosti Srbije, u čemu nesebičnu podrđku imaju od Ministarstva odbrane, ali i MUP-a Srbije, a posebno je zahvalio predsedniku Srbije.

Državni vrh Srbije prisustvuje svečanoj akademiji

Zvanice su pristigle, a među njima je i državni vrh Srbije, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor BIA Bratislav Gašić.

Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić i Bratislav Gašić - FOTO: TANJUG/ RADE PRELIC

Svečanosti prisustvuje i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, kao i ministar finansija Siniša Mali.

Intoniranjem himne "Bože pravde" počela je svečana akademija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragacevac

    23. oktobar 2019 | 12:51

    Veoma bitna informacija...ne znam kako bi mi dan prosao da ovo nisam cuo...

  • Mihajlo

    23. oktobar 2019 | 12:54

    Sve sami bosovi...

  • Predrag Z.

    23. oktobar 2019 | 14:18

    Moramo da sačuvamo državu. A mir je lako sačuvati. Ništa ne preduzimati i to je to...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA