≫ 

Oglasio se bivši komandant žandarmerije posle usvajanja rezolucije o braći Bitići

Radosavljević koji se u tekstu rezolucije navodi kao odgovoran, jer je bio komandant policijske jedinice Žandarmerija u vreme kada je počinjen zločin nad braćom Bitići

  • 20

Bivši komandant Žandarmerije Goran Radosavljević Guri izjavio je danas da nije zabrinut povodom odluke Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država da po prvi put usvoji rezoluciju kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići – Ilija, Agrona i Mehmeta iz 1999. godine.

- I ranije su usvajali te rezolucije. Umoran sam od komentarisanja. Čist sam i nemam razloga da se plašim. Nikada se nisam plašio -  izjavio je Radosavljević za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Radosavljević koji se u tekstu rezolucije navodi kao odgovoran, jer je bio komandant policijske jedinice Žandarmerija u vreme kada je počinjen zločin nad braćom Bitići, kaže da je spreman uvek da se odazove na poziv pravosudnih organa u Srbiji.

- Pravosudni organi rade svoj posao, FBI je radio svoj posao - rekao je on.

Goran Radosavljevic Guri Foto: Medija centar Beograd

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio rezoluciju kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići - Ilija, Agrona i Mehmeta.

U rezoluciji se, pored ostalog, kako prenosi Gazeta Ekspres, ističe da bi "napredak u rešavanju ovog slučaja, ili nedostatak, trebalo da ostane značajan faktor koji određuje dalji razvoj odnosa između SAD i Republike Srbije".

Braća Mehmet, Agron i Ilija Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog, kako su tvrdili tadašnje vlasti Srbije, nelegalnog prelaska granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora, a potom ubijeni.

Braca Bitići Foto: MUP Srbije

Njihova tela su otkrivena jula 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji na području baze koju je kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. Tela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljku.

Dvojica policajaca optuženih za pomaganje u ubistvu braće Bitići, Sreten Popović i Miloš Stojanović, su prema odluci odeljenja Višeg suda u Beogradu za ratne zločine oslobođeni krivice. Sud je naveo da nema dokaza o njihovoj umešanosti u ubistva počinjena jula 1999. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дејан Младеновић

    23. oktobar 2019 | 19:12

    американци иду до потпуног истребљења Срба и Србије. Сад уцењују за 3 терористе битићи па ће онда за признање космета па због паљења амбасада па за независну војводину санџак. Тим зликовцима једном за свагда треба стати на пут

  • Raška Kosovo Srbija

    23. oktobar 2019 | 17:45

    Američki državljani stradali u ratu sa Srbijom u uniformama Uck, trebali smo ih tada sravniti sa zemljom i zatrti im seme, ne bi nam se ovo danas dešavalo. Za šta su srpski očevi i sinovi dali svoje živote!

  • Драган

    23. oktobar 2019 | 17:59

    Зашто Србија не тужи НАТО иСАД и све остале због зла које су нанели Србији помажући терористе ?????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA