≫ 

Đurić poručio: U Prištini je na delu "šovinistička farsa" uperena protiv volje srpskog naroda

Prema njegovim rečima, to pokazuje jedan šovinizam neviđenog stepena, cinizam i spremnost da se ode korak dalje u obračunu sa Srbima

  • 10
SRBIJA KIM KANCELARIJA

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić okarakterisao je danas prebrojavanje srpskih glasova pod maskama na KiM kao "nečuvenu manifestaciju rasizma koja bi morala da naiđe na glasniju osudu u celoj međunarodnoj zajednici".

Ðurić je rekao da je u Prištini na delu "šovinistička farsa" uperena protiv volje srpskog naroda na izborima i "cirkus" u kome kao da je srpski glas zaražen "variolom verom", kao da su svi Srbi kužni pa se njihovi glasovi broje u maskama koje su poslednji put u južnoj srpskoj pokrajini viđene za vreme te epidemije.

Prema njegovim rečima, to pokazuje jedan šovinizam neviđenog stepena, cinizam i spremnost da se ode korak dalje u obračunu sa Srbima.

- Mislim da ne možemo da budemo zadovoljni dok od relevantnih evropskih i međunarodnih institucija ne budemo dobili odgovore na pitanja koja ovih dana postavlja i predsednik Vučić, a to je jesmo li mi Srbi kužni ili smo možda trovači ili bilo šta drugo uradili da zaslužimo takav tretman da se srpski glasovi broje u maskama i kombinezonima kao da smo oboleli od variole vere - rekao je Ðurić.

On je ocenio da gore i više rasističke poruke u političkom životu u savremenoj Evropi nije bilo.

To, prema njegovoj oceni, pokazuje da se neko strahovito uplašio srpskog jedinstva i rešenosti da se ostane u političkoj vezi sa Srbijom.

Zato, kaže, svakog dana i Albin Kurti i mnogi drugi "ponavljaju patološke poruke protiv Srba na KiM, izigravajući neprekidno viktimizaciju samoalbanskog naroda".

Ðurić je podsetio da je na KiM bilo desetine hiljada ubijenih i 247.000 proteranih Srba, hiljade spaljenih i 80.000 još uzurpiranih srpskih kuća...

Kako je rekao, političko vođstvo u južnoj srpskoj pokrajini postalo je "pijani brod bez kormilara" i Kurti gura i Albance i sve druge koji žive na KiM u provaliju i sukobe.

- Ovo je upozorenje da imamo posla sa jako opasnim ljudima i jako opasnom situacijom i naša želja je da međunarodna zajednica obuzda divlje šoviniste pre nego što bude prekasno - rekao je Ðurić.

Marko Đurić

Marko Đurić - FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

"Kurti je bezbednosna pretnja stabilnosti u regionu"

 

Patološka opsednutost Aljbina Kurtija Srbijom i Srbima predstavlja rastuću bezbednosnu pretnju stabilnosti u regionu, rekao je danas direktor Kancelarije za KIM Marko Ðurić,

Očigledno je, kako kaže, da se Kurti ne zaustavlja, a njegova mržnja i šovinizam dobijaju nove manifestacije sa ciljem progona Srba sa KiM.

- Moja poruka Aljbinu Kurtiju je da ne sanja etnički čisto Kosovo, da se okane patološke fiksacije prema Srbima, da ne pokušava da nadomesti odsustvo svake politike i perspektive za sve građane na KiM mržnjom prema Srbima i Srbiji - naveo je Ðurić.

On je ocenio da politika, koju trenutno zastupa Kurti, vodi u provaliju sve stanovnike južne srpske pokrajine.

Dodao je da će Srbija znati da zaštiti svoj narod i od Aljbina Kurtija i od, kako je rekao, psihopatskih nastojanja da Srba na KiM više ne bude.

- To što neko sanja obnovu ''S S Divizije Skenderberg'' i misli da do kraja može da realizuje fašistički projekat velike Albanije, preko leđa Srba na KiM, taj film neće gledati - poručio je Ðurić.

Prema njegovim rečima, Kurti pred očima celog sveta preti miru i stabilnosti, a njegovo ponašanje ne nailazi na adekvatne osude međunarodne zajednice.

Međutm, to ne znači da Kurti neće biti sprečen u ostvarivanju svojih namera koje su veoma opasne po ceo region, rekao je Ðurić i još jednom upozorio Kurija "da se ne igra sa vatrom".

"Zabrana ulaska Kozareva na KiM je kršenje dogovora"

 

Zabrana ulaska na teritoriju južne srpske pokrajine Dušanu Kozarevu iz Kancelarije za KiM, još jedan je dokaz netrpeljivosti prema svemu što je srpsko na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

Ðurić je Tanjugu rekao da Kozarev nije išao u političku, već humanitarnu misiju, navodeći da je trogodišnjem dečaku Savi iz Šilova trebalo da odnose igračke koje mu je obećao prilikom prethodne posete.

Marko Đurić

Marko Đurić - FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Trebalo je, prema Ðurićevim recicma, Kozarev da poseti i duge Savine vršnjake i da ode do Gračanice i tamo poseti škole i Dom kulture.

- Njemu to nije omogućeno, iako nema nijednog propisa koji bi mogao da mu uskrati pravo da se slobodno kreće. Naprotiv, zabrana da se slobodno kreće predstavlja kršenje dogovora koji duže od decenije stoje na snazi, a postignuti su pod okriljem i uz garanciju EU - rekao je Ðurić.

Prema njegovim rečima, zabrana predstavlja još jedan atak na veze srpskog naroda sa državom, pokušaj da se Srbija istisne i u humanitarnom smislu stvori nemoguća situacija za srpski narod.

On je ocenio da je to kontinuitet politike šovinizma i da je neophodno da evropske institucije i da međunarodno prisustvo na KiM spreči takvo ponašanje.

Dodao je da je veoma štetno i opasno što niko iz Brisela ne reaguje na zabrane ulaska na KiM, podsetiviši da je pre nekoliko dana jednoj slikarki iz Beograda zabranjeno da izlaže svoje slike u Kosovskoj Mitrovici, a Crvenoj zvezdi da igra fudbal sa drugim Srbima na severu KiM.

Ðurić je upitao da li je to ta Evropa za koji se oni zalažu i evropska budućnost koju pojedini političari državama u regionu obećavaju.

- Čemu služi sav taj silan Kfor, Euleks, Unmik, Brisel, Federika Mogerini, Maja Kocijančič, čemu svi zajedno služe - upitao je Ðurić koji je zaključio da je zabrana ulaska Kozarevu velika sramota.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Momir Budimirovic

    23. oktobar 2019 | 20:52

    Ti Djuricu radis kao dopisnik sa Kosova, ali sedis u Beogradu. Zato su malo bajate ove tvoje vesti.

  • PRC

    23. oktobar 2019 | 20:41

    Ma ko sme srpsku volju da ne prizna, kada ste vi pobedili na šiptarskim izborima.

  • haj

    23. oktobar 2019 | 21:20

    Veceg sove niste nisam vido od tebe marko i nije te sdid dase po javis tisi taj koji je najvise u nisti jo srbe na kosovu sa tvojim lazima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA