Ambasador Falkoni preneo podršku: Želja Francuske je da Srbija postane član Evropske unije

Predlog mog predsednika je poboljšanje načina proširenja, da to ne budu samo poglavlja, već da se u to unese humanost - rekao je francuski ambasador

  • 5
Žan Luj Falkoni, Jean Louis FALCONI Printskrin: Youtube/Service de Presse Belgrade

Želja Francuske je da Srbija postane član EU, kao i druge zemlje Zapadnog Blakana, izjavio je danas ambasador Francuske Žan Luj Falkoni na prijemu povodom obeležavanja početka promotivne kampanje za studije u Francuskoj za narednu godinu.

U Rektoratu Univerziteta u Beogradu danas je počeo 10. Putujući studentski sajam "Studirajte u Francuskoj", gde su mladima iz Srbije predstavljeni najbolji francuski fakulteti, a ambasador kaže da se studiranjem u Francuskoj postaje građanin sveta.

- Cilj je da se ti građani vrate u svoju ili neku drugu zemlju, a ne da ih zadržimo u Francuskoj, i da budu građani koji zrače svojim znanjem - rekao je Falkoni.

Drugi cilj studiranja u Francuskoj je, navodi ambasador, uspostavljanje veza i približavanje mladih iz Srbije sa mladima u Francuskoj, dolazak mladih iz Francuske na studije u Srbiju i da ta razmena bude način kroz koji se priprema buduće priključenje Srbije EU.

- Želja Francuske je da Srbija postane član EU, kao i druge zemlje Zapadnog Blakana. Predlog mog predsednika (Emanuela Makrona) je poboljšanje načina proširenja, da to ne budu samo poglavlja, već da se u to unese humanost, a upravo ta humanost se ogleda u razmenama mladih u oba smera - rekao je francuski ambasador.

Falkoni je zahvalio svima koji su radili na ostvarenju cilja sajma, a to je, kaže, da se omogući studentima iz Srbije da studiraju u Francuskoj i da im se otvori jedan prozor koji im omogućava da steknu životno iskustvo i obogate svoje znanje.

Tatjana Cvetkovksa iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja rekla je da su mobilnost i internacionalizam važne teme, posebno u oblasti visokog obrazovanja i pripreme studenata za globalno tržište.

Naglasila je da će internacionalizacija biti važna tema u Strategiji razvoja obrazovanja do 2030. godine, i navela da uzajamna saradnja u razmeni studenata može da obezbedi obostrani razvoj.

Putujući studentski sajam "Studirajte u Francuskoj" sutra je u Novom Sadu na Filozofskom fakultetu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    24. oktobar 2019 | 07:17

    Le Pen bi bila mnogo bolja za razgovore nego ovaj.Platiti odstetu narodu i ekonomiji Srbije .Hval vama na podrsci ,ostanite gdje ste a micemo slobodni kud mi hocemo bez vasih ultimatuma.

  • Milorad Vujicic

    24. oktobar 2019 | 03:32

    Sve CE on I uraditi samo da nas sputaju,obavezu I nateraju na poslusnost.

  • Aleksandar

    24. oktobar 2019 | 01:46

    Ok je. Poruka je da Fr zeli..a i Srbija zeli da postane clan EU. I sta sad? Hvala na poruci Francuzima, ne treba ih vredjati jer im bar jos samo toliko dugujemo, pomogli su pre 103,5 godine..a mi Srbi pamtimo, hvala Francuskoj. Nema potrebe za porukama koje ne znace nikom nista. Obrazovanje treba unaprediti, da putuju studenti..odlicno, to sto ce biti rata za koju godinu ili pre nije danas najvaznije, postoji pozitivna poruka koja nista ne znaci nikome niti bilo sta odredjuje.. nema veze, navikli smo mi Srbi vec da sto neko dobije sa osmehom mi isto krvlju natopimo..najgore mi je na cizme se naviknuti opet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA