≫ 

Dan za ambasadore: Vučić prima akreditive stranih diplomata

Svečanost je održana u Palati "Srbija"

  • 0
Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma ambasadora Grčke, Kraljevine Norveške, Mjanmara, SAD, Crne Gore, Kazahstanai poželeo im dobrodošlicu u Srbiju.

Tim povodom oglasila se i američka ambasada u Beogradu, čiji je diplomata Entoni Godfri predavanjem akreditiva stupio na dužnost novog amerilčkog ambasadora.

- Novi američki ambasador Entoni Godfri predaje predsedniku Srbije akreditivna pisma kojim je akreditovan za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji - navodi se na Tviteru.

 

Norveški ambasador: Za nas je stabilnost regiona i Evrope važna

 

Pošto je primio akreditivna pisma kojima kralj Harald Peti imenuje Jerna Eugena Jelstada za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Kraljevine Norveške, on mu je u razgovoru preneo da je za Norvešku važna stabilnost regiona i Evrope.

Predsednik Vučić je, uz dobrodošlicu, izrazio uverenje da će sa ambasadorom Jelstadom imati uspešnu saradnju na daljem razvoju odnosa između Srbije i Norveške.

SRBIJA PREDSEDNIK AKREDITIVI

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Dvojica sagovornika su konstatovali da bilateralne odnose karakteriše razvijen politički dijalog i velike mogućnosti za razvoj ekonomske saradnje, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Vučić je zahvalio na podršci Norveške evropskom putu Srbije, kao i na donacijama i razvojnoj pomoći i izrazio interes za saradnju u novim projektima, poput programa za mlade preduzetnike, koji pomažu ekonomskom rastu i izgradnji preduzetničkog duha.

Ambasador Jelstad je u razgovoru preneo da je za Norvešku važna stabilnost našeg regiona i Evrope i, s tim u vezi, rekao da je impresioniran regionalnim inicijativama predsednika Vučića, posebno poslednjom o slobodnom kretanju ljudi, usluga, robe i kapitala na Zapadnom Balkanu.

SRBIJA PREDSEDNIK AKREDITIVI

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

S obzirom na to da je za Srbiju jedan od ključnih prioriteta afirmacija regionalne saradnje i jače ekonomsko povezivanje u regionu, predsednik Vučić se interesovao za iskustva Nordijskog saveta, kao jedinstvenog primera jake regionalne saradnje. Dvojica sagovornika su razgovarali o regionalnoj situaciji, posebno o dijalogu Beograda i Prištini.

Vučić: Grčka uživa veliko poštovanje u Srbiji, nadamo se jačanju saradnje

 

Predsednik Srbije je poželeo uspešan diplomatski mandat novom ambasadoru Grčke Jorgosu Diakofotakisu, ističući da Grčka uživa veliko poštovanje srpskog naroda.

Vučić je izrazio zahvalnost na podršci evropskom putu naše zemlje i naglasio da, zbog dosledne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, kao i zbog pomoći u zaštiti njenih suštinskih državnih i nacionalnih interesa, Grčka uživa poštovanje srpskog naroda.

SRBIJA PREDSEDNIK AKREDITIVI

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

On je istakao da vekovne veze i prijateljstvo Srbije i Grčke, kao i srpskog i grčkog naroda, odlikuju bliskost i čvrstina, i da su mnogo puta potvrđeni primerima solidarnosti u najtežim istorijskim trenucima, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Vučić i ambasador Diakofotakis su izrazili nadu da će razvoj srpsko-grčkih odnosa biti nastavljen na obostranu korist i kroz dobru praksu održavanja sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke. Očekuje se da treća sednica tog Saveta bude održana u decembru u Atini.

Tom prilikom bi bila potpisana Deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva, čime bi bio formalizovan najviši nivo saradnje između Srbije i Grčke.

Dvojica sagovornika su izrazili očekivanje da se u narednom periodu poveća ekonomska saradnja dveju zemalja, kao i da se ojačaju saobraćajne veze. Oni su istakli i značaj saradnje dve zemlje kroz format Kvadrilaterale sa Rumunijom i Bugarskom, koji je, osim kroz inicijative za infrastrukturno i energetsko povezivanje, rezultirao i predlogom za zajedničku organizaciju Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine.

Crna Gora od danas u Srbijiima novog ambasadora

 

Predsednik Srbije primio je akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Crne Gore Tarzana Milosevića i poželeo mu dobrodošlicu u Beograd.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Srbija i Mjanmar jačaju ekonomske veze

 

Predsednik Vučić je poželeo dobrodošlicu ambasadoru Mjanmarske Unije Turejnu Tantu Zinu i izrazio podršku za budući rad u Beogradu, kako bi dve zemlje, na temelju dobrih političkih odnosa, razvijale raznovrsnu saradnju, posebno ekonomsku.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je podsetio na to da su dve zemlje imale intenzivnu saradnju prilikom uspostavljanja diplomatskih odnosa krajem 1950, i koja je na najboljem putu da ponovo osnaži, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Ambasador Tant Zin je izrazio interes Mjanmara za saradnju na industrijalizaciji zemlje, posebno za transfer tehnologije, saradnju u sektoru rudarstva i energetike, kao i šumarstva i poljoprivrede.

Dvojica sagovornika su se saglasili da je za ekonomske odnose dveju zemalja od velikog značaja dugogodišnje uspešno poslovanje kompanije "Invest-Import" iz Beograda, koja od 1956. ima predstavništvo u Jangonu i koja može da bude primer o velikim mogućnostima poslovanja u Majnmaru.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Vučić je izrazio zahvalnost za principijelan stav te prijateljske zemlje o nepriznavanju tzv. Kosova.

- To je od najvećeg značaja za državne i nacionalne interese Srbije, ali i dokaz nezavisnosti Mjanmara i doslednog poštovanja osnovnih principa međunarodnog prava - rekao je predsednik Vučić. On je posebno istakao doslednost po ovom pitanju, koju Mjanmar pokazuje prilikom glasanja u međunarodnim organizacijama protiv članstva tzv. Kosova.

Ambasador Tant Zin je preneo predsedniku Vučiću pozdrave državnog vrha Mjanmara i želje za napredak i blagostanje Srbije, kao i poruku o čvrstom stavu svoje zemlje o potrebi poštovanja međunarodnog prava i s tim u vezi nepriznavanja tzv. Kosova.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA