≫ 

Predsednik Konga u poseti: Vučić mu zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu Republike Srbije

Posle intoniranja himni dve države, predsednici su se povukli na sastanak, posle kog će se obratiti javnosti

  • 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priredio je ispred Palate "Srbija" svečani doček sa najvišim državnim počastima za predsednika DR Kongo, Feliksa Antoana Čisekedija Čilomba.

Posle intoniranja himni dve države, predsednici su se povukli na sastanak, a nakon toga predsednici su se obratili javnosti.

Predsednik Srbije ukazao je danas da je za Srbiju od velikog značaja saradnja sa afričkim zemljama, a tako i sa Demokratskom Republikom Kongom, te istakao da će Beograd nastaviti da sarađuje sa svim suverenim, nezavisnim, slobodnim zemljama širom sveta.

- To je naša politika da sarađujemo sa suverenim, nezavisnim, slobodnim zemljama sveta, da otvaramo vidike na različitim stranama sveta, da uradimo uvek ono što je najbolje za našu zemlju - rekao je Vučić posle sastanka sa šefom Demokratske republike Kongo Feliksom Antoanom Čisekedijem Čilombom.

Srbija je, prema njegovim rečima, jedna od zemalja u svetu u kojoj će moći da vidi koliko volimo ljude iz Afrike, i to na svakom koraku.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
"Mnogo sam vam zahvalan što ste prihvatili moj poziv da posetite Beograd, da posetite Srbiju. Ovo je prvi put posle 31 godine da imamo ovakvu posetu što pokazuje da ponovo radimo na uspostavljanju dobrih odnosa sa našim afričkim prijateljima. Pokazuje i našu želju da ponovo pozicioniramo Republiku Srbiju na ozbiljan i odgovoran način na afričkom kontinentu, ali i da istovremeno umemo da pokažemo zahvalnost i gostoprimstvo onima koji su nam uvek bili prijatelji i onima koji danas i sutra žele da sarađuju sa nama. Želim vam da se u Srbiji osećate kao kod svoje kuće." - Predsednik Vučić nakon Tête-à-tête razgovora sa predsednikom Demokratske Republike Kongo Feliksom Antoanom Čisekedijem Čilombom.Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

Izrazio je zahvalnost na podršci Konga teritorijalnom integritetu Srbije, što nas podržava u međunarodnim organizacijama po pitanju KiM i svim drugim važnim pitanjima, kao što i Srbija podržava DR Kongo.

- Hvala vam što podržavate međunarodno pravo i u tom smislu spoljnu politiku Srbije, kao što ćemo i mi uvek biti na strani međunarodnog prava i kada je u pitanju Kongo i druge države - kazao je on.

Izrazio je zahvalnost što je predsednik Demokratske Republike Kongo Feliks Antoan Čisekedi Čilombo prihvatio poziv da poseti Srbiju i Beograd, i da se radi o prvoj poseti posle 31 godine, od kada je nekadašnji šef te afričke države Mobutu Sese Seko boravio u Beogradu.

- To pokazuje da ponovo radimo na uspostavljanju dobrih odnosa sa afričkim prijateljima, da pozicioniramo Srbiju na odgovoran način na afričkom kontinentu - rekao je Vučić.

Ukazao je da je dogovorena konkretna pragmatična saradnja, i da je dogovorena razmena ministara na više nivoa u narednom periodu.

Najavio je da ćemo u Srbiji imati pet stipendista iz Konga koji će se školovati i predstavljati most između dve zemlje, a da je namera da se taj broj povećava.

U poljoprivredi, kaže da Srbija može preko naših znamenitih institucija da pomogne i saradnju, podsećajući da je DR Kongo druga po veličini zemlja na afričkom kontinentu, treća po brju stanovnika sa 80 miliona građana i da je izuzetno bogata po mineralnim sirovinama i rudama.

- Mi ćemo danas pokazati našim gsotima šta je to što činimo. Zavod za izradu novčanica u izradi dokumenata može ponuditi svoje usluge. Takođe postoji i mogućnost vojno tehničke saradnje - naglasio je Vučić.

Rekao je da je trgovinska razmena još uvek mala, i da tek ove godine prelazi milion evra, što je nedovoljno.

- Kada budemo postigli prve rezultate u saradnji nadam se da ću dobiti poziv da posetim DR Kongo i otvorimo nove horizonte saradnje - Naglasio je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    26. oktobar 2019 | 13:01

    Celi svet zna da je kosovo Srbija,samo neki probisveti hoce d napakoste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA