"Leti perje" među Albancima: Rama najavio tužbu protiv Haradinaja

Gospodin Ramuš Haradinaj je izneo beskrupulozne laži i to će morati da objasni na sudu - rekao je premijer Albanije

  • 7
Edi Rama i Ramus Haradinaj Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Profimedia/AFP

Albanski premijer Edi Rama najavio je da će tužiti odlazećeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja zbog klevete da će "zajedno sa Vučićem i Tačijem podeliti deset milijardi evra od podele Kosova".

- Gospodin Ramuš Haradinaj će morati da dođe pred sud Kosova i dokaže optužbu o 10 milijardi koje bismo podelili ja, predsednik Tači i predsednik Srbije, Vučić - rekao je Rama sinoć u emisiji Mišljenje na TV Klan, prenosi Gazeta metro i naglasio da to nije prvi put da Haradinaj "laže" o njemu.

- Beskrupulozno je slagao kad smo se vratili iz Berlina, rekavši da sam u to vreme u Berlinu ja vršio veći pritisak nego drugi da se ukinu takse. Nikad mu to nisam rekao, rekao sam samo: ‘Ramuše ta ponuda Emanuela Makrona dolazi samo jednom, ne dva puta - objasnio je Rama.

- Danas je svom narodu mogao da da viznu liberalizaciju, zato što je Makron u Berlinu pred mojim očima, u prisustvu Merkelove, Tačija, Vučića, Brnabićeve eksplicitno rekao: ‘Ramuše, daj nam četiri meseca da se ja i Merkelova uključimo u dijalog i suspenduj taksu', niko mu nije rekao da ukine, ‘Srbija da prestane sa povlačenjima priznanja i nakon četiri meseca, iako se i ništa ne desi za četiri meseca, ja ću povući veto i Kosovo će dobiti viznu liberalizaciju'. Ja sam mu rekao da prihvati - otkrio je Rama.

Edi Rama Foto: Telegraf

Naime, Haradinaj je pri povratku iz Berlina, a nakon završenog samita, optužio premijera Albanije, Edija Ramu, da je od njega tražio da ukine takse, kao i da "osnovano sumnja" da je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, a pod vođstvom predstavnice EU, Federike Moderini, navodno razgovarao o podeli Kosova.

Ove navode Haradinaja demantovao je njegov albanski kolega, rekavši da od Haradinaja nije tražio ukidanje takse, već da ih je podržavao.

Kada je reč o Haradinajevoj "osnovanoj sumnji" da je "tajno radio na razgraničenju", poručio je da "svaka osoba sa malo pameti u glavi veruje da je ovo jedna laž".

Ramus Haradinaj Foto: Profimedia/AFP

- Ako se nađe tako mnogo budala koje bi poverovale da jedan proces koji obuhvata ne samo dve države, već države sveta, parlamente, političke partije, društva, na kraju i glasanje na referendumima, može da se krišom obavi od strane nekih lica i da prođe kao miš po brkovima, onda je ovaj svet završio - rekao je Rama, prenela je Koha.

Navode Haradinaja negirala je i šefica diplomatije EU Federika Mogerini. "Mi nismo deo bilo kakve zavere, već jedino posredujemo da se stvori atmosfera i prostor da obe strane sednu za sto", rekla je Mogerinijeva.

Takođe je demantovala navode Haradinaja da je posredničku ulogu u dijalogu između Beograda i Prištine preuzela nemačka kancelarka, poručivši da je EU i dalje posrednik.

(Telegraf.rs/RTKLive)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    25. oktobar 2019 | 13:47

    Perje nose divne zivotinje ovi nose svinjske dlake.

  • Tale

    25. oktobar 2019 | 13:38

    Kad "bara" presuši, krokodili se žderu među sobom.

  • Jaca

    25. oktobar 2019 | 18:43

    Kada bi se svadali I tuzili nasi politicari odmah bi im zalepili etiketu izdajnika. Ovo je mormalnije, razlaz pa na sud.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA