Ambasadorka Velike Britanije poručila: Ostajemo posvećeni Srbiji i regionu uprkos Bregzitu

Zapadni Balkan, kako ističe, direktno je bitan za London, za bezbednost i stabilnost Velike Britanije

  • 9
San Maklaud Foto: Tanjug/Rade Prelić

Velika Britanija će ostati posvećena kreiranju održive stabilnosti i ekonomskog napretka u Srbiji i regionu, bez obzira na Bregzit i ishod decembarskih izbora u toj zemlji, poručila je danas ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

- Da li će Velika Britanija promeniti svoje interese na Zapadnom Balkanu? Posvećenost i interes Londona u ovom regionu je mnogo stariji nego naše članstvo u EU - istakla je Meklaud na skupu "Biti ili ne biti - Bregzit, EU i Zapadni Balkan".

Kako je navela, bez obzira na to kako će se završiti pitanje izlaska Britanije iz EU, ta zemlja će ostati aktivna i posvećena u međunarodnim odnosima, međunarodnim organizacijama, EU, Savetu Evrope i NATO.

- Mi ostajemo posvećeni demokratskim vrednostima, a svakako ostaćemo posvećeni i značajnim klimatskim pitanjima na globalnoj osnovi - rekla je britanska ambasadorka u Beogradu.

San Maklaud Šan Maklaud - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zapadni Balkan, kako ističe, direktno je bitan za London, za bezbednost i stabilnost Velike Britanije.

Ona je rekla da će Velika Britanija nastaviti da sarađuje sa Zapadnim Balkanom, kao i da podržava slobodu medija, borbu protiv kriminala, vladavinu prava u ovom regionu.

- Kreiranje održivog mira i ekonomskog napretka u ovom regionu za sledeće generacije je jedan od razloga zašto ćemo nastaviti da pomažemo u regionu - naglasila je ona.

Podsetila je da su vlasti Velike Britanije još prošle godine na samitu Zapadnog Balkana u Londonu poručili da ostaju posvečene saradnji sa lokalnim i globalnim igračima.

Ms Sian MacLeod Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji - Foto: gov.uk

Ona je dodala da podržavaju procese pomirenja, izgradnje poverenja, pospešivanje investicija i digitalizacije budućnosti u Srbiji, kao i u regionu.

Ona je pozdravila napredak Srbije na Duing biznis listi Svetske banke i naglasila da i Velika Britanija pomaže u tom procesu.

Kada je reč o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, Meklaud je rekla da je britanska ekonomija već 40 godina usko povezana sa evropskim susedima, te da je nemogućnost britanskog parlamenta da se dogovori oko vremenskog okvira prilagođavanja pravnog sistema nakon izlaska, uticala na donošenje odluke o raspisivanju prevremenih izbora.

Ona ističe da je reč o izlasku Velike Britanije iz EU, ali ne i Londona iz Evrope.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA