≫ 

Lideri "u klinču" zbog KiM: Sednicu Saveta bezbednosti UN obeležio sukob stavova učesnika

Ovo predstavljanje izveštaja o radu Unmika i stanju na Kosovu je poslednje ove godine, a i poslednje tromesečno jer će se ti izveštaji od iduće godine podnositi na šest meseci

  • 45

U Njujorku je održana sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, gde će biti razmatran Izveštaj generalnog sekretara UN-a o radu Unmika za period od 16. maja 2019. do 15. septembra ove godine, a stavove Srbije zastupa šef diplomatije Ivica Dačić.

Ovo predstavljanje izveštaja o radu Unmika i stanju na Kosovu je poslednje ove godine, a i poslednje tromesečno jer će se ti izveštaji od iduće godine podnositi na šest meseci.

Sukob mišljenja predstavnika Rusije i Velike Britanije

Predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja u obraćanju na sednici rekao je da nema prostora za optimizam na Kosovu i Metohiji zbog provokacija Prištine.

Govoreći o ugroženosti manjina na tzv. Kosovu, Nebenzja je odbrusio Vljori Čitaku.

sirija, amerika, rusija, savet bezbednosti un Foto: Tanjug/AP

- Govorimo o onome što se danas dešava, a ne o onome što se dešavalo juče, gospođo Čitaku - rekao je Nebenzja.

Predstavnik Velike Britanije s druge strane rekao je da je neophodno da policija lažne države Kosovo učestvuje u operacijama i na severu Kosova i Metohije.

Predstavnik SAD je pozvao na odlazak osoblja UN sa Kosova i Metohije. Optužio je Srbiju da izaziva tenzije kampanjom za povlačenje priznanja Kosova, te to nazvao "provokacijom".

Ipak, pozvao je Prištinu da suspenduje takse na robu iz Srbije i BiH.

Vljora Čitaku: Ponosna sam državljanka Kosova

Ambasadorka tzv. Kosova u SAD Vljora Čitaku rekla je da je onaetnička Albanka i "ponosna državljanka Kosova". Kometrisala je i ono što je o potencijalnom premijeru tzv. Kosova Aljbinu Kurtiju u svom govoru izneo Dačić, koji je upozorio zemlje-članice SB da se Kurti slikao u kancelariji sa albanskom zastavom a ne zastavom tzv. Kosova.

- On pobedio na izborima, više puta je rekao da je posvećen dijalogu, ali moram reći da me zabavlja činjenica da moj srpski kolega brani kosovsku zastavu. Uveravam vas da će u kabinetu premijera Kosova biće uvek kosovska zastava - rekla je ona.

Dodala je da Dačić nije pomenuo da je Kurti bio politički zatvorenik u Srbiji dok je on bio ministar unutrašnjih poslova. Govoreći o nedavnim izborima na KiM, rekla je da su oni bili posebni iz više razloga, da dovoljno svedoče o "zrelosti demokratije na Kosovu", ali je napomenula da je nekoliko članova CIK-a moralo u bolnicu zbog prebrojavanja nekih glasova, tvrdeći da da Priština ne upire prstom ni u koga. Ona je optužila Beograd za zastrašivanje Srba na Kosovu i njihovu instrumentalizaciju za svoju politiku.

Vljora Čitaku Printscreen: Youtube/Tanjug

- Da vas podsetim šta se desilo Oliveru Ivanoviću koji je govorio nezavisno - rekla je ona i dodala da kosovska policija vodi istragu da je ispitala više od 100 svedoka, tvrdeći da se glavnoosumnjičeni nalazi u Beogradu.

Osporila je podatke Beograda da ih je 200.000 pobeglo sa Kosova 1999. godine.

- Po popisu iz 1981. oko 209.000 Srba živelo je na Kosovu. Ako Srbija tvrdi da je 200.0000 Srba otišlo sa Kosova, to znači skoro svi, ko su onda 16.000 Srba koji su glasali na izborima pre dve nedelje - zapitala je ona.

Ona je rekla da je zbog domaćih prilika Kosovo odustalo od aplikacije u Interpolu ove godine ali da će Priština ponovo sledeće godine ponovo podneti zahtev za članstvo. Rekla je i da je dijalog sa Srbijom važan ali i upitala kako da Priština veruje Srbiji da je iskrena u procesu pomirenja kad dosad, kako kaže, nije primenila skoro ništa što je dogovoreno u Briselu.

O Aljbinu Kurtiju

Ministar spoljnih poslova rekao je da potencijalni premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti ne odustaje od ideje o ''velikoj Albaniji'' i upitao da li fotografisanje pojedinih ambasadora sa Kurtijem pored albanske zastave predstavlja davanje legitimnosti tim opasnim i destabilizujućim namerama. Rekao je da je Kurti čovek koji je tokom celog političkog angažmana zastupao ideju o ''velikoj Albaniji i ocenio da je sada pokazao da od te ideje nema nameru da odustane.

Kako je naveo, Kurti u svojoj kancelariji u Prištini na počasno mesto stavlja zastavu Albanije a ne tzv. Kosova.

- On hoće da bude premijer tzv. Kosova bez zastave Kosova, nego sa zastavom Albanije. Ozbiljno je pitanje da li činjenica da su pojedini diplomatski predstavnici vaših zemalja koji su se fotografisali u ovom dekoru, predstavlja davanje legitimnosti tim opasnim i destabilizujućim namerama. Potrošili ste silno vreme govoreći da Srbija krši integritet Kosova a sada sede u kancelariji budućeg premijera koji negira integritet Kosova - obratio se Dačić članicama SB UN.

Ivica Dačić Printscreen: Tanjug

Upitao ih je zašto sada ćute i šta bi bilo kada bi neki od njih došli kod njega a on postavio zastavu Republike Srpske, koja je deo BIH.

- Da li biste to mirno oćutali kao u Prištini? Molim da upozorite ambasadore da su ambasadori u Prištini a ne u Tirani. Dovodite nas u neprijatnu situaciju da ja branim teritorijalni tzv. Kosova od Aljbina Kurtija - rekao je Dačić i podsetio da je Kurti otvoreno govorio da ne želi razgovore sa Srpskim listom.

O Vljori Čitaku

Ministar spoljnih poslova podsetio je na niz neistinitih informacija koje je ambasadorka tzv. Kosova u SAD Vljora Čitaku iznela tokom prošle sednice, a osvrnuo se na njenu izjavu da Albanci nisu imali pravo da koriste albanski jezik u Srbiji.

- Kao potvrdu toj laži, pokazaću vam kako je izgledao dokument koji su izdavale srpske vlasti 1990. godine, kada je Vljora Čitaku imala 10 godina. Pokazaću vam izvod iz matične knjige rođenih koji je izdat na Kosovu. I Vljora Čitaku je i dalje državljanin Republike Srbije i upisana je u matičnu knjigu rođenih za područje Priština pod brojem 6194 za 1980. godinu - saopštio je Dačić na sednici SB UN.

Ivica Dačić Printscreen: Youtube/Tanjug

- Gospođo Čitaku, želite li da pogledate? Ovakav izvod iz matične knjige ste imali i Vi - rekao je Dačić i pokazao dokument.

Srpski ministar je potom ukazao da Čitaku nikada nije tražila otpust iz našeg državljanstva:

- Možda će ona sada reći da je to za nju nebitno, ali pošto je tu predstavnik Nemačke, neka objasni to njemu, pošto Nemačka traži od svakog Albanca sa Kosova potvrdu o otpustu iz državljanstva Srbije - objasnio je.

Dačić: Fizička bezbednost i pravo na kretanje se mora obezbediti Srbima na KiM

Šef srpske diplomatije rekao je da Srbi koji žive na KiM moraju da žive i ne mogu da čekaju da se lideri dogovore. on je naglasio da se pravo na kretanje i fizička bezbednost moraju obezbediti.

Ivica Dačić Printscreen: Youtube/Tanjug

- Srbija je spremna da već sutra nastavi pregovore, ali samo ako se uslovi za to steknu - rekao je ministar Dačić.

Podsetio je da uprkos osudi međunarodne zajednice uvedenih taksi na srpsku robu, iste već mesecima i dalje stoje, a priština ne želi da ih ukine.

- Ako već pozivate Srbiju da prestane sa kampanjom protiv povlačenja nezavisnosti tzv. Kosova, onda očekujemo da i vi prestanete da lobirate za njihovu nezavisnost - rekao je Dačić pojedinim članicama UN i dodao da "jesmo mali, ali nismo glupi".

Zahir Tanin upoznao lidere o detaljima hapšenja pripadnika Unmika na KiM

Međunarodna zajednica posle izbora na KiM očekuje da novi lideri potvrde svoju posevećenost pregovorima sa Beogradom i obezbede da prepreke za dijalog budu uklonjene, izjavio je večeras na sednici Saveta bezbednosti UN šef Unmika Zahir Tanin.

- Poseban napor treba da bude uložen da politička retorika i akcija utiču na napredak dijaloga posle godinu dana zastoja - rekao je Tanin i pozdravio nastavak napora mnogih međunarodnih učesnika da se obnovi politički dijalog.

- Ubeđen sam da sporazum Beograda i Prištine može biti održiv samo ako je zasnovan na odgovornom delovanju i na tome da u tom procesu učestvuju lokalni učesnici u tom procesu. Važna da tokom tranzicije na KiM međunarodna zajednica bude jedinstvena i čvrsta u podršci održivom sporazumu - rekao je Tanin.

Zahir Tanin Printscreen: Youtube/Tanjug

On je ocenio da su prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu doveli do značajne promene u političkom pejzažu Kosova. Rekao je da je odluka o prevremenim izborima došla u trenutku koji je karakterisao unutrašnjepolitička podela, nepostojanje jedinstva u vladajućoj koalicji i doživaljaj javnosti da ne mogu da ispune obećanje.

Kako je dodao, preliminarni rezultati ukazuju da je opozicija pobedila, sa Samoopredeljenjem i DSK.

- Ta promena u političkom okruženju ispoljila se u odluci birača da podrže nekonvencionalne političke kandidate koji ne dele stavove iz prošlosti - rekao je on.

Oblasti sa srpskom većinom na KiM zabeležili su najveću izlaznost u poslednje vreme i Srpska lista će verovatno biti jedina politička grupa kosovskih Srba u parlamentu, naveo je Tanin. Međunarodni posmatrači, kako je kazao, ocenili su da su izbori prošli pozitivno, ali pomenuti su i izazovi kao što su finansiranje kampanje, zastrašivanje, pritisak na birače u oblastima sa srpskom većinom.

- Nadam se da će novo vođstvo moći da iskoristi ove izbore da ispuni obećanje ljudima da će pojačati vladavinu prava i boritri se protiv kriminala, nezaposlenosti - rekao je Tanin.

On je podsetio na hapšenje pripadnika UNMIK-a od strane prištinskih vlasti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    31. oktobar 2019 | 22:20

    Sve to oni znaju, Dačić đabe im govori, oni su to naumili odavno i teraju do kraja. Jedino ratom možemo zaustaviti to zlo, ali pošto su ovo novo nastali Srbi, koji nemaju svoje ja, kao nekadašnji Srbi, od kojih bi odavno izbio trći svetski rat, tako da od toga nema ništa. Ostaje nam da se odreknemo od Niša i Vojvodine tako da će nam Srbija biti od Niša do Beograda. Ja tu propast neću dočekati jer imam 65 godina, jedino da živim 100 godina, što je vrlo, vrlo teško ostvarivo, ali ljudi! upamtite moje gore navedeno ime, da se setite šta je ova budala rekla.

  • Aca

    31. oktobar 2019 | 21:48

    Vucic i Dacic i Dodik osvetlavaju obraz Srbije i vracaju joj ugled sto su joj neki bili totalno unistili!!!

  • Toma

    31. oktobar 2019 | 21:11

    Ivica Dacic, u svojoj besedi u Savetu bezbednosti o tz Kosovu u New York, odrzao je epohalno delo za istoriju.!!! Tako analiticki, politicki, profesionalno I bezbednosni je za udžbenike svih generacija u svetu. Gospodin Daci, u oci je rekao dokumentovano da je Citaku drzavljanka Srbije. Da je uhvacena u lazi. Prigovorio je i velikim silama koje podrzavaju nepravedno Tz Kosovo!?Predlažem da se govor Ivice Dacica, u narednim danima i mesecima u svim medijima reprizira u Srbiji i celom svetu. Da se izda posebna knjiga za buduce generacije. Jednostavno, Dacic je nepobitnim cinjenicama razvalio preforsirano tz Kosovo i njihove cause pred celim svetom. Kapa dole za Dacica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA