≫ 

Ovo je 8 ključnih poruka sa sednice Saveta bezbednosti o KiM: Jedna je izazvala buru u javnosti

Ovo predstavljanje izveštaja o radu Unmika i stanju na Kosovu je poslednje ove godine, a i poslednje tromesečno jer će se ti izveštaji od iduće godine podnositi na šest meseci

  • 7

Oštro suprotstavljeni stavovi obeležili su jučerašnju sednicu Saveta bezbednosti UN, na kojoj se raspravljalo o novom izveštaju o radu Unmika. Od neizvesnosti da li će se sednica uopšte održati ili odložiti zbog ambasadorke tzv. Kosova u SAD, Vljore Čitaku, do zapaljivih poruka koje su neki od predstavnika država članica izrekli za govornicom i poteza ministra spoljnih poslova Ivice Dačića koji je izazvao buru u javnosti i pokrenuo lavinu komentara.

Pokušaj Velike Britanije da odloži sednicu

 

Tri dana uoči održavanja sednice, pojavila se informacija da bi ista mogla biti odložena, prenele su "Večernje novosti", navodeći da iza svega stoji Velika Britanija.

Kako je tada navedeno, razlog je bio taj što na zasedanje u Njujorku, navodno, ne može da dođe ambasadorka tzv. Kosova u SAD Vljora Čitaku.

sirija, amerika, rusija, savet bezbednosti un

Foto: Tanjug/AP

Prema saznanju lista, u pitanju je namera Velike Britanije, koja 1. novembra preuzima predsedavanje Savetom bezbednosti, da se isplanirani dnevni red promeni, odnosno da sa njega bude skinuta rasprava o KiM.

Promene u održavanju sednica o KiM od naredne godine

 

Ovo predstavljanje izveštaja o radu Unmika i stanju na Kosovu je poslednje ove godine, a i poslednje tromesečno jer će se ti izveštaji od iduće godine podnositi na šest meseci.

Dosadašnja praksa je bila da sednice održavaju svaka tri meseca, a nakon pritiska od SAD i njenih evropskih saveznica, postignut je dogovor da se ove godine održe tri, a 2020. godine dve sednice.

SAD: Priština da ukine takse, a Srbija prestane sa kampanjom za povlačenje priznanja tzv. Kosova

 

Predstavnik SAD je rekao i da je u cilju približavanja dve strane održivom miru, predsednik SAD Donald Tramp imenovao Ričarda Grenela za specijalnog predstavnika za mirovne razgovore Srbije i Kosova.

Takse uvedene na robu iz Srbije su pogoršale situaciju, kao što je i kampanja Srbije za povlačenje priznanja nepotrebno podigla tenzije, rekao je predstavnik SAD-Printscreen: Youtube/Tanjug

- Takse uvedene na robu iz Srbije su pogoršale situaciju, kao što je i kampanja Srbije za povlačenje priznanja nepotrebno podigla tenzije - rekao je predstavnik SAD.

On je rekao i da ohrabruju kosovske lidere da brzo formiranju vladu koja će nastaviti dijalog i koja je spremna da ukine takse na robu iz Srbije, kao što i Srbiju ohrabruju da prestane sa provokacijama i kampanjom povlačenja priznanja.

Sukob stavova Velike Britanije i Rusije

 

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja rekao je da situacija na Kosovu ne uliva optimizam i da je dijalog između Beograda i Prištine "dugo bio paralizovan", a da je sada, kako se izrazio "u komi".

Što se tiče Rusije, on je rekao da njihova pozicija ostaje ne promenjena. „Mi smo za to da Beograd i Priština postignu međusobno prihvatljiv dogovor, baziran na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedininjenih nacija. On bi morao biti u skladu sa međunarodnim pravom i prihvaćen od strane Saveta bezbednosti“, rekao je Nebenzja dodvaši da dogovor ne bi trebalo vezivati za rokove.

sirija, amerika, rusija, savet bezbednosti un

Ruski ambasador Vasilij Nebenzja rekao je da situacija na Kosovu ne uliva optimizam i da je dijalog između Beograda i Prištine dugo bio paralizovan-Foto: Tanjug/AP

Predstavnik Velike Britanije s druge strane rekao je da je neophodno da policija samoproglašene države Kosovo učestvuje u operacijama i na severu Kosova i Metohije.

Zajednička poruka svih ambasadora: Nastavak dijaloga što pre

 

Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti UN pozvali su Beograd i Prištinu da pod hitno nastave dijalog. Iako suprotstavljeni u stavovima po pitanju kosovskog pitanja, članice SB UN saglasni su da dve strane moraju što pre da se vrate za pregovarački sto.

Kina tražila da se poštuje teritorijalni integritet Srbije

 

Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, razume njenu legitimnu zabrinutost po pitanju Kosova i pozdravlja napore Srbije da nadje rešenje kosovsko pitanje, rekao je kineski ambasador.

sednica Saveta bezbednosti UN

Kina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, razume njenu legitimnu zabrinutost po pitanju Kosova i pozdravlja napore Srbije da nadje rešenje kosovsko pitanje, rekao je kineski ambasador-Printscreen: Youtube/Tanjug

- Nadamo se da će Kosovo pokazati politicku volju, prekinuti praksu uniltaralnog uvođenja carina, posvetiti se primeni Briselskog sporazuma i učiniti napore za nastavak dijaloga dve strane - dodao je on.

Kina istovremeno poziva na uzdržavanje od poteza koji bi doveli do eskalacije situacije i ističe da je važno da se o pitanju Kosova raspravlja i dalje u SB UN.

Primetna promena odnosa međunarodne zajednice prema kosovskom problemu

 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je posle sednice SB UN da je primetna promena odnosa međunarodne zajednice prema kosovskom problemu, navodeći da na sednici nije bilo poziva zemljama da priznaju nezavisnost tzv. Kosova što je, kako je rekao, retko.

Ivica Dačić

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je posle sednice SB UN da je primetna promena odnosa međunarodne zajednice prema kosovskom problemu-Printscreen: Youtube/Tanjug

Dačić je u izjavi posle sednice SB UN o situaciji na KiM, rekao da je primetna velika razlika u tome kako su sednice izgledale pre nekoliko godina, a kako sada.

- Očigledno da je Srbija veoma ojačala svoju spoljnopolitičku poziciju, da su aktivnosti predsednika Aleksandra Vučića i njegovo učešće na jednoj od prošlih sednica SB i naša sveukupna politika doprineli da se bolje razume situacija oko KiM - rekao je Dačić.

Ukazao je i da na ovoj sednici niko nije pozvao druge zemlje da priznaju tzv. Kosovo, što je, kaže, retko.

Dačić: Čitaku je srpska državljanka, ovo je dokaz

 

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je u Njujorku da je ambasadorka tzv. Kosova u SAD Vljora Čitaku i dalje državljanka Srbije, dokumentujući to fotokopijom njenog izvoda iz knjige državljana.

On je dodao i da je ona upisana u matičnu knjigu rođenih za područje Prištine.

Izvod iz maticne knjige Vljora Citaku

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić izjavio je u Njujorku da je ambasadorka tzv. Kosova u SAD Vljora Čitaku i dalje državljanka Srbije, dokumentujući to fotokopijom njenog izvoda iz knjige državljana-Foto: Telegraf

Dačić je na sednici SB UN posvećenoj situaciji na KiM pokazao kako je izgledao izvod iz matične knjige rođenih koje su srpske vlasti izdavale 1990. godine na KiM koji je dvojezični, a tekst je prvo napisan na albanskom, pa na srpskom jeziku.

- Hoćete li da pogledate, tada ste imali deset godina - upitao je Dačić Čitaku i dodao da je i ona imala takav izvod, na albanskom i na srpskom jeziku.

On je naveo da su čak i Srbima na KiM izdavana dvojezična dokumenta, prvo na albanskom, pa na srpskom jeziku.

- Kako vas nije sramota da lažete da niste imali pravo da koristite albanski jezik u Srbiji - upitao je Dačić Vljoru Čitaku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    1. novembar 2019 | 10:48

    Bravo Dacicu. Istina mora na videlo. Svi svetski muvatori, ljudski otpad mora da bude izolovan. Rezolucija 1244 mora da bude ispostovana.

  • Prizrenka

    1. novembar 2019 | 10:18

    SVAKA CAST DACICU, BRAVO, REKLI STE ISTINU!!!

  • Илија

    1. novembar 2019 | 10:36

    Не само Албанци него и остале националне мањине имале су увек школовањр на матерњем језику од вртића до факултета. Сви ни старији смо издвајалс по једну дневницу солидарности за КИМ и за Црну Гору. И док је држава све плаћала албанци су се размножавали без контроле. Имали су по неколико жена и по десетине деце. И постали су већина на КИМ. А паралелно са тим Срби су са тог подручја смишљено расељавани и протеривани без права на повратак. И Србијо је најтеже бити Србин

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA