• 25

Vučić: Da povuku takse, a mi da priznamo KiM? To podseća na šalu

On je naveo i da je s velikom pažnjom pratio sve izjave Palmera i zna da je reč o vrhunskom profesionalcu i čoveku koji svoj posao obavlja direktno u skladu sa politikom Stejt departmenta i SAD

  • 25

Srbija je spremna na razgovore i postizanje kompromisnih rešenja za KiM, ali nikada neće pristati na poniženje, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da ga je iznenadila činjenica da je američki zvaničnik Metju Palmer govorio suštinski samo o obavezama Beograda, a nijednom nije pomenuo obaveze Prištine.

- Ako je sve tako kao što je rekao Metju Palmer, i to na Kosovu, gde sam očekivao da će tražiti smanjivanje očekivanja prištinskih vlasti i da će im ukazati na to da je neophodan kompromis, pitam se o čemu onda da pregovaramo. O tome u kom trenutku da priznamo nezavisno Kosovo a da nam oni za to ukinu takse? Mene to podseca na neku šalu. U svakom slucaju bicemo spremni na razgovore i za postizanje kompromisnih rešenja ali na poniženje Srbije nikada necemo pristati! - rekao je Vučić danas za "Novosti" komentarišući izjavu zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD koji je u Prištini rekao da Srbija ne može ući u EU ako ne prizna nezavisno Kosovo.

On je naveo i da je s velikom pažnjom pratio sve izjave Palmera i zna da je reč o vrhunskom profesionalcu i čoveku koji svoj posao obavlja direktno u skladu sa politikom Stejt departmenta i SAD.

- Ono čime sam bio iznenađen to je činjenica da je Palmer u suštinskom smislu, i u Prištini i u Skoplju, govorio samo o obavezama Beograda a neke od njih su vrlo sporne. Ni jednog sekunda, recimo, nije spomenuo stvarne i objektivne obaveze Prištine, poput formiranja ZSO što je njihova nesumnjiva međunarodno -pravna obaveza proistekla iz Briselskog sporazuma i svih kasnijih aneksa tog ugovora - istakao je Vučić.

On kaže i da ga je istovremeno, iznenadila činjenica da Palmer govori o agresivnoj kampanji Srbije u smislu povlačenja priznavanja nezavisnosti Kosova, a nigde nismo prihvatili dogovor da odustanemo od lobiranja niti smo bilo gde to potpisali.

VUCIC PALMER IZJAVE

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

- Podsetiću da sam lično nudio da i jedni i drugi prekinemo kampanje priznavanja i odpriznavanja, ali Albanci o tome nikada nisu želeli da razgovaraju zato što bi, po njima, svaka priča o prestanku kampanje priznavanja značila da oni nisu država. Ali za mene je neverovatno da i Plamer i Albanci misle da samo oni imaju svoje interese a da ih Srbi nemaju - kaže Vučić.

Predsednik podseca i na sporno pitanje taksi ističući da ne postoji uslov za njihovo postojanje još od 2006. kada je napravljen Cefta sporazum.

- To je jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo slobode kretanja i protoka roba i usluga. To su stvari u koje se ne dira, a oni misle da kada to urade da imaju pravo da traže od Srbije priznavanje Kosova - navodi predsednik.

Vučić kaže i da ga iznenađuju pritisci na Srpsku listu i dalji pokušaji da se ona pod razlicitim pritiscima što više udalji od Beograda.

- Iznenađuje me i nerazumevanje značaja Srpske liste u postizanju bilo kakvog sporazuma sa Prištinom - kaže predsednik Srbije.

Upitan kako je razumeo Palmerovu pretnju da Srbija može da se suoči sa sankcijama ako bude kupila sofisticirane PVO sisteme od Rusije, aludirajucć na S 400, predsednik odgovara:

- Nismo nabavili S 400, a za sve drugo svi oni odavno znaju i ne mislim da predstavlja bilo kakav problem. Ali i to vam govori kako nas tretiraju. Jer kada bismo govorili šta su Hrvati nabavljali od Amerikanaca, pa to nije bilo problematično, sve vam onda liči na onu staru latinsku o Jupiteru, koju je naš narod preveo kao: što priliči bogu ne priliči volu. To pokazuje da postoje različiti aršini za razlicite zemlje. Mi ćemo voditi racuna svakako, jer ne bih želeo da na bilo koji nacin bilo ko u Srbiji bude izložen sankcijama koje će nam uvoditi najjaca svetska sila. Bez obzira što bi one bile potpuno neopravdane i nepravedne - istakao je Vučić.

Palmer, inače, u ponedeljak dolazi u Beograd, a predsednik pred susret sa americkim zvanicnikom kaže da ocekuje otvoren i iskren razgovor u važnom trenutku za Srbiju.

- To je posebno važno jer ćemo u relativno kratkom vremenu i premijerka Brnabic i ja imati susrete sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD Ricardom Grenelom - napomenuo je Vucicć.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Milorad Vujicic

    Treba mu se nasmijati u lice i zahvaliti i reci da poruci ptretpostavljenim da je kosovo Srbija i nedamo nase siptare nikome,i necemo uvozit tuljumbe i bozu nego izvoziti na zapad ali iz SRBIJE.

  • Cohano

    Na mnoge sale si ti pristao na zalost.

  • Nemam nista protiv

    Pa kada Ameri vole toliko Sipce, neka im ponude pola svoje teritorije, a Srbe i Srbiju da ostave na miru.!

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima