≫ 

Potvrda prijateljstva i strateškog partnerstva Srbije i Kine: Brnabić posle sastanka sa Si Đinpingom

Kako je rekla, sa kineskim predsednikom razgovarala je o političkoj i ekonomskoj, kao i saradnji u svim drugim oblastima, sve većem broju kineskih turista u Srbiji

  • 4
Brnabić - Si Ðinping Foto: Milena Đorđević

Sastanak sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom je još jedna potvrda odličnih političkih odnosa Srbije i Kine, poručila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i prenela da je predsednik Kine potvrdio da će sledeće godine posetiti Srbiju.

- Si je potvrdio da će prihvatiti poziv predsednika Aleksandra Vučića i da će u svom gustom rasporedu naći vreme za još jednu poseu Srbiji - prenela je danas Brnabić srpskim novinarima nakon razgovora sa Sijem.

Ana Brnabić, Kina Ana Brnabić - Foto: Milena Đorđević

Kako je rekla, sa kineskim predsednikom razgovarala je o političkoj i ekonomskoj, kao i saradnji u svim drugim oblastima, sve većem broju kineskih turista u Srbiji, zajedničkim policijskim patrolama, odnosno o sveukupno jako bliskoj saradnji.

- Razgovarali smo o tome da Srbija podržava politiku jedne Kine, kao i da Kina i dalje nastavlja i nastojaće da podrži Srbiju u međunarodnoj areni po pitanju Kosova i Metohije - istakla je Brnabić.

Ana Brnabić, Kina Ana Brnabić - Foto: Milena Đorđević

Ona je navela da je bilo reči i o infrastrukturnim projektima koje realizuju srpska i kineska strana, onima koji su završeni, kao i o onima koji su u toku ili u planu, kao i o sve većem broju kineskih investicija u Srbiji.

Razgovaralo se i o poslovanje Železare Smederevo, budući da je, kako je podsetila, kineski predsednik Si Ðinping i bio čovek koji je sa srpskim rukovodstvom doveo Hbis u Sbiju.

Podsetila je da je jedna od važnih investicija u Srbiji i kineska fabrika guma u Zrenjaninu, Linglong.

- Mnogo je tema, političkih i ekonomskih, i sastanak je još jedna potvrda prijateljstva i strateškog partnerstva dve zemlje, i toga da Srbija i Kina dele viziju sveta koji je otvoren, slobodan za promet ljudi, robe, usluga i kapitala, svet bez barijera, bez protekcionizma, trgovinskih ratova - zaključila je Brnabić.

Ana Brnabić, Kina Premijerka Srbije u Kini - Foto: Milena Đorđević

Na prijemu kod Sija i sa Makronom

Premijerka Ana Brnabić razgovarala je danas sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, tokom svečanog prijema koji je kineski predsednik Si Ðinping priredio za lidere delegacija koje učestvuju na 2. Kineskom međunarodnom sajmu izvoza EXPO.

Brnabić je prenela novinarima da se Makron srdačno zahvalio što je ona prisustvovala komemoraciji nekadašnjem francuskom predsedniku Žaku Širaki i što je Srbija na taj način ukazala poštovanje Francuskoj.

- U svakom trenutku i u svakom smislu pokazujemo da ulažemo napore i energiju u širenje prijateljstva i partnerstava sa svim zemljama sveta - rekla je Brnabić.

Premijerka se na prijemu srela i sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    4. novembar 2019 | 15:07

    Nas i kineza milijardu i po.

  • Aca

    4. novembar 2019 | 15:10

    Zivelo prijateljstvo Srbije i Kine veliki prijatelji!!Ali ova vlast je zaduzena za to sa Vucicem na celu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA