U najtežim trenucima je bio uz srpski narod: Vučić na otkrivanju biste Jevgeniju Primakovu

Primakov će, rekao je Vučić, ostati upamćen po svojoj neiscrpnoj snazi, večnoj ljubavi prema otadžbini Rusiji

  • 35
Aleksandar Vučić, otkrivanje biste FOTO: TANJUG / RADE PRELIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, povodom otkrivanja biste bivšem ruskom premijeru i ministru spoljnih poslova Jevgeniju Primakovu, u Ruskom domu u Beogradu, da je ovaj ruski političar ostavio neizbrisiv trag u ruskoj i međunarodnoj politici, a da je u Srbiji posebno poznat po "zaokretu iznad Atlantika".

- Danas kada Ruska Federacija slavi Dan narodnog jedinstva, širom naše drage Rusije, proslavlja se i 90 godina od rođenja oca moderne ruske diplomatije, velikog državnika, koji je dalekovidnom politikom trajno upisao svoje ime ne samo u rusku, već svetsku istoriju. Iza sebe ostavio je neizbrisiv trag - rekao je Vučić.

Primakov će, rekao je Vučić, ostati upamćen po svojoj neiscrpnoj snazi, večnoj ljubavi prema otadžbini Rusiji.

Podsetio je i na čuveni demarš 1999. godine, nakon što je Primakov saznao za početak bombardovanja SRJ, sverenu zemlju, poznat kao „zaokret iznad Atlantika“, koji je za Srbiju, kaže Vučić, značio mnogo.

Aleksandar Vučić, otkrivanje biste Otkrivanje biste - FOTO: TANJUG / RADE PRELIC

- Iako nismo tada spašeni, vidimo danas koliko je to bilo dalekovido. Taj korak je značio potpuni zaokret u spoljnoj politici Rusije, čiji priorititi imaju praktičnu primenu u aktivnosti današnje generacije ruskih političara - objasnio je on.

Vučić je istakao da je Primakov branio nacionalne interese u trenutku kada su postojale mimnimalne šanse.

- Snaga Rusije tada i danas nije za poređenje. Ipak i u takvim uslovima radio je sve što je mogao da zaštiti Rusiju i bio je siguran u njen povratak na svetsku scenu - dodao je on.

Vučić je rekao da se Primakov dostojno borio za interese svoje zemlje, da smo i mi u Srbiji to osetili, kao i da je on osvedočeni prijatelj koji je bio uz naš narod u najtežim trenucima.

Aleksandar Vučić, otkrivanje biste Predsednik Srbije na otkrivanju biste - FOTO: TANJUG / RADE PRELIC

Predsednik Srbije je izarazio očekivanje da će njegovo delo biti putokaz za buduća pokolenja.

Vučić je napomenuo da je uvek najteže postići da vas ceni i poštuje sopstveni narod, odnosno u svojoj kući, ali i u nekoj dalekoj zemlji.

- Iskreno cenimo šta je Primakov uradio za Rusiju, ali i šta je uradio za Srbiju - naglasio je Vučić i dodao da je Primakov pomogao Srbiji u borbi za slobodu i da budemo svoj na svome.

Poručio je da ga zbog toga srpski narod nikada neće zaboraviti.

Vučić je rekao da kod nas postoji izreka da čovek može da umre dva puta, kada prestane da diše i kada ga ljudi zaborave i poručio da Srbi nikada neće zaboraviti Primakova i da će za nas večno biti živ.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S . M .

    4. novembar 2019 | 17:10

    Gospodin Primakov je okrenuo avion iznad Atlanskog okeana uputivši se za Ameriku kada je saznao da ja NATO počeo bombardovanje SR Jugoslavije. Gradjani Srbije mu to nikada nece zaboraviti. Nažalost sadašnje rukovodstvo Crne Gore mu je to zaboravilo u ime naroda . Ali Crngorci i Srbi u Crnoj Gori nisu.

  • BG 1

    4. novembar 2019 | 17:30

    To su samo ljubavi među političarima RSrbije i Rusije,sami sebe i međusobno hvale i dele ordenje i biste,ne vidim neki značaj za narod,Rusofili zadovoljavaju neku emociju.

  • Lazar

    4. novembar 2019 | 17:15

    Bio je kao i Jelcinj !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA