≫ 

Srbija je na ravnopravan način štitila svoje interese: Đurić o detaljima sastanka Vučića i Palmera

Đurić dodaje i da je predsednik Srbije na direktan i odgovoran način "suočio" Palmera sa činjenicama

  • 5
SRBIJA KIM KANCELARIJA

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić kaže da je predsenik Aleksandar Vučić predočio specijalnom izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Metju Palmeru šta su zamerke na ponašanje Prištine, šta je Priština u prethodnih godina propustila da uradi, a bila je njena obaveza.

On je naveo da je prošlo 2.387 dana od kako Priština ne sprovodi sporazum o Zajednici srpskih opština, te da je razgovor sa Palmerom bio prilika da se postavi pitanje šta je međunarodna zajednica uradila po pitanju sprovođenja potpisanih sporazuma.

- To je bio razgovor u kome je Srbija na ravnopravan način, čuvajući dostojanstvo, štitila svoje interese, iako znamo da SAD kao neuporedivo vojno i politički moćnija zemlja već dve decenije unazad podržavaju nezavisnost Kosova - rekao je Ðurić za TV Pink.

Dodaje da je predsednik Srbije na direktan i odgovoran način "suočio" Palmera sa činjenicama, a jedan od primera je formiranje  tzv. kosovske vojske, gde je Priština prekršila, ne samo međunarodne propise, već i takozvani ustav Kosova.

Aleksandar Vučić i Metju Palmer, sastanak

Sastanak srpske i američke delegacije - FOTO: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Navodi da je predsednik ukazivao na položaj Srba na KiM, gde Priština pokušava da prekroji izbornu volju Srba, koji su se opredelili za Srpsku listu, da su pokušali da ih marginalizuju.

Ðurić je naveo da se uvažava i prepoznaje odgovorna pozicija Srbije vezana za jačanje saradnje u regionu, da se konačno uvede sloboda protoka robe, ljudi, kapitala i usluga.

Šef Kancelarije za KiM je podsetio kakvu situaciju su zatekli kada su došli na vlast po pitanju Kosova. On je naveo da je 28. septembra 2007. godine Boris Tadić, tadašnji predsednik, direktno razgovorao sa predstavnicima tzv. Kosova, kao i da iste godine Marti Ahtisari kao rešenje predlaže nadgledanu nezavisnost.

Navodi da 5. novembra 2007. godinu, tadašnja aktuelna vlast u Beogradu, predlaže model Hong Konga, što je odbačeno, da bi 17. ferbruara 2008. godine Kosovo proglasilo nezavisnost.

Marko Đurić

Marko Đurić - FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Podseća da je 15. avgusta 2008. godine tadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić zvanično predao Generalnoj skupštini UN zahtev da Srbija traži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde na pitanje "Da li je legalno jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova".

- Postavlja pitanje sudu u kome većinu sudija politički biraju vlade koje su podržale nezavisnost KiM. Jula 2010. godine međunarodni sud pravde donosi mišljenje da je jednostrano proglašena nezavisnost nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom - podseća Ðurić.

Naglašava da je 9. septembra 2010. godine u Generalnoj skupštini UN na predlog tadašnjih vlasti u Srbiji izbačen UNMNIK i posrednik u dijalogu postaje EU.Do polovine 2012. godine, podseća, šef pregovaračkog tima bio je Borko Stefanović i u tom periodu uveden je carinski pečat, postignut sporazum o katastru, o regionalnoj saradnji...

- I oni sada govore nekom da je nešto izdao. Vuk Jeremić je poslednji na planeti koji bi tako nešto mogao da priča - zaključio je Ðurić.

Video: Bivši operativac CIA za Balkan: Dajte Kosovo i tražite Republiku Srpsku

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vinka

    5. novembar 2019 | 13:52

    Vucic se svom snagom bori za iterese Srbije i Srpskog naroda.

  • Mirjana

    5. novembar 2019 | 13:30

    Srbija ima najboljeg predstavnika, predsednika Vucica, koji se istinom, cinjenicama i argumentima bori za svoja prava uvek i svuda.

  • Vinka

    5. novembar 2019 | 14:31

    SAD zvaničniku na vrlo jasan način se kaže da Srbija ima svoje interese na KiM, da postoji neispunjene obaveze o formiranju ZSO od strane Prištine. Srbija najzad ima predsednika Vučića koji vodi promišljenu politiku kako bi svojim građanima obezbedio bolji život.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA