Ambasador Molina poručio: Stav Španije o nepriznavanju tzv. Kosova ostaje nepromenjen

Molina je istakao i da njegova država pruža punu podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine

  • 2
Stefanović i Molina Foto: MUP

Španija pruža punu podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine, izjavio je danas ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina i naveo da će Španija u datom trenutku podržati odluku i izbor koji Srbija napravi.

U razgovoru sa predstavnicima Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, Molina je naglasio da stav Španije o nepriznavanju takozvane nezavisnosti Kosova i Metohije ostaje nepromenjen.

Kako je saopštila Skupština Srbije, Molina je istakao da je samoproklamovana nezavisnost Kosova grubo kršenje međunarodnog prava, kao i da se stav Španije po tom pitanju nije menjao ni sa promenama Vlada, te da se neće menjati ni u budućnosti.

Na sastanku sa predsednicom delegacije Narodne skupštine u PS SE Aleksandrom Tomić i zamenikom člana delegacije Aleksandrom Markovićem, Molina je izrazio nadu da Španija može i ubuduće da računa na podršku Srbije pri rešavanju katalonskog pitanja.

Sagovornici su se, kako se navodi u saopštenju, na sastanku osvrnuli na tradicionalno prijateljske odnose, koji rezultiraju snažnom i kontinuiranom podrškom pri rešavanju najznačajnijih međunarodnih pitanja od značaja za obe zemlje.

Predsednica delegacije Narodne skupštine u PS SE Aleksandra Tomić osvrnula se na aktuelna pitanja sa kojima se Srbija susreće u PS Saveta Evrope.

Prvi je pitanje Izveštaja o monitoringu za Srbiju koji kasni već sedmu godinu, iako je Komitet ministara SE još 2015. godine glasao za prelazak Srbije u postmonitoring fazu.

Drugo otvoreno pitanje, istakla je Tomić, jeste Izveštaj o Kosovu i Metohiji koji nije usvojen ni posle dve godine rada španskog izvestioca na njemu, pa se Srbija ponovo nalazi u situaciji da čeka izbor novog izvestioca na mandat od dve godine.

Sagovornici su istakli da očekuju nastavak uspešne saradnje dve delegacije u PS Saveta Evrope i uzajamnu podršku na međunarodnom planu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brut

    5. novembar 2019 | 17:58

    Nije to zbog Srbije. Vec znog Katalonije, onako iskreno receno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA