Druga runda međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca: Učestvuju i Bilčik i Fajon?

Prva runda održana je 9. i 10. oktobra, kada je sa predstavnicima stranaka u Beogradu razgovarao izaslanik EP Knut Flekenštajn

  • 1
stara skupstina grada ulica kralja milana Pritnscreen: Google maps

Druga runda međustranačkog dijaloga uz posredovanje Evropskog parlamenta biće održana 15. novembra u Beogradu, a pored predstavnika EP trebalo bi da mu prisustvuju i izvestilac odbora za spoljne poslove EP za Srbiju Vladimir Bilčik i šefica Delegacije zadužena za odnose sa Srbijom, Tanja Fajon, saznaje Tanjug.

Prva runda održana je 9. i 10. oktobra, kada je sa predstavnicima stranaka u Beogradu razgovarao izaslanik EP Knut Flekenštajn.

Predstavnici opozicije nisu bili preterano zadovoljni učinkom razgovora, a neki su najavili da više neće ni učestvovati.

Američki funkcioner Metju Palmer je u susretu sa "liderima širokog spektra političkih partija u Srbiji", kako je to definisano u saopštenju Ambasade SAD, na Tviteru, naglasio "važnost učešća u demokratskim debatama", ali nije precizirano da li je mislio i na predstojeći međustranački dijalog.

Dijalog će se, inače, prema nacrtu programa u koji je Tanjug imao uvid, odigrati, kao i prethodni, u "staroj skupštini" u Ulici Kralja Milana, a prethodiće mu "uvodna" večera, dan ranije, 14. novembra, u organizaciji Evropskog parlamenta.

Za razliku od dvodnevnog dijaloga u oktobru, predstojeći će trajati samo jedan dan i imaće tri sesije, dok će, kao i prethodnog puta, lideri poslaničkih grupa imati pojedinačno po pet minuta za diskusiju o svakoj temi.

Dijalog počinje 15. novembra, u 9 časova, otvoriće ga predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, a takođe bi trebalo da se obrate EU "moderatori" Knut Flekenštajn i Eduard Kukan.

Učesnici će od 9:30 časova analizirati napredak u sprovođenju najavljenih mera Vlade Srbije za poboljšanje izbornih uslova, a potom će uslediti uvodna obraćanja predstavnika Radne grupe za saradnju sa OEBS i ODHIR u koordinaciji i monitoringu sprovođenja preporuka za unapređenje izbornog procesa.

FPN, sastanak opozicije i vlasti Sastanak vlasti i opozicije na FPN - Foto: Marko Jovanović

O tome će govoriti i Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, nakon čega se prelazi na diskusiju.

Druga sesija počinje u 11. 30 časova, a odnosi se na nove predloge Vlade Srbije za unapređenje izbornih uslova.

Pored predstavnika vladine Radne grupe, obratiće se i programski direktor CRTA Raša Nedeljkov, izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar i programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

Zatim se ponovo daje reč liderima poslaničkih grupa, koji imaju po pet minuta za komentarisanje. U 14. 30 časova počinje treća sesija koja se tiče finansiranje kampanja, a o tome će prvi govoriti Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija, a zatim šefovi poslaničkih grupa.

Od 18 do 19 časova razgovaraće se o zaključicma i narednim koracima, a za 19,30 časova zasad je predviđen koktel u skupštinskom restoranu.

Do kraja godine trebalo bi da budu održana ukupno tri medupartijska dijaloga, koji će se iskljucivo baviti izbornim uslovima za parlamentarne izbore 2020. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    5. novembar 2019 | 18:38

    Srbija bi najbolje napredovsla kad bi je vodio neki coban,zemljoradnik, onaj ko se napatio u zivotu a ne ovi lezilebovici sa kravatama i izglancanim cipelamo koji nisu nista radili osim prodavali maglu ovom napacenom narodu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA